Meksika Uçak Bileti Alarak Viva Meksika Demeye Hazır Mısınız?

0
1664
Meksika Uçak Bileti Alarak Viva Meksika Demeye Hazır Mısınız?
Meksika Uçak Bileti Alarak Viva Meksika Demeye Hazır Mısınız?

Meksika uçak bileti ile Latin Amerika kültürünün hüküm sürdüğü bir Kuzey Amerika ülkesi olan Meksika’ya yola çıkmaya ne dersiniz? Tarihî, kültürü, eski sömürge şehirlerinin renkleri, festivalleri, beyaz kumlu sahilleri ve tabii yemekleri ile turistleri kendine çeken Meksika, sadece bunlarla da sınırlı değil.

Meksika, bir tarafında nemli yağmur ormanları bir tarafında dev kaktüsleri ile çöl uzanan, Aztek ve Maya harabeleri arasından İspanyolların etkilerinin görüldüğü insanın başını döndüren bir ülke. UNESCO Dünya Mirası Listesindeki turistik yerleri, doğal güzellikleri, enfes manzaralarını görebileceğiniz Meksika seyahatinizde, Frida Kahlo, Carlos Fuentes gibi dünyaca ünlü Meksikalı sanatçıların izlerini de takip edebilirsiniz. Karayip Denizi ve Pasifik Okyanusu kıyılarındaki muhteşem sahilleri ise tatil için ideal merkezler. Ayrıca ülkenin su altı zenginlikleri, ekstrem sporların yaygınlığı, dalış alanları ile Meksika’da yapılabilecek çok şey, gezilebilecek çok fazla yer var. Tüm bunları yerinde yaşamak için Meksika uçak bileti alarak yola çıkmaya hazırsanız, ülkenin güzelliklerine doğru gelin kısa bir gezintiye çıkalım.

Seyahat programı dahilinde Meksika uçak bileti alıp yola çıkmadan önce ülkenin insanlarını anlamak için kültürel geçmişe bir göz atalım. Meksika ve bulunduğu bölge her ne kadar savaşçı Aztek ve daha barışçıl Maya toplumu ile ünlüyse de sadece onlardan haberdar olarak bölgeye gitmeniz eksik kültür bilgisi sebebiyle yanıltıcı olabilir.

Meksika Antik Uygarlıklarının Gizemi

Antik Meksika’da “Mesoamerica” olarak anılan bölgede gelişen medeniyetler, birçok ortak kültürel özelliğe sahiptir. Bu medeniyetler yazı sistemlerini, takvimi, piramitleri ve tarım gibi ortak özellikleri paylaşmışlardır. Meksika’nın Körfez Kıyısı boyunca, şu anda Tabasco ve Veracruz eyaletlerinin bulunduğu bölgede M.Ö. 1200 ile M.Ö. 500 yıllarında yaşamış olan Olmekler, bölgede bulunan dev taş başlar ile bilinir. Ardından bölgede iz bırakan Zapotek Uygarlığı M.Ö. 500’lerde bölgedeki eski kent merkezi olan Monte Alban’ı yapan uygarlık olarak tanınıyor. Burası Oaxaca Vadisi’nin merkezindeki düz bir dağın tepesinde yer almaktadır. Zapoteklerin mahkemeleri, astronomik gözlemler için binaları ve henüz çözülmemiş bir yazı sistemi vardı.

Teotihuacan Uygarlığı kalıntıları arasında Mexico City’den yaklaşık 40 km uzaklıkta Güneş’in Piramidi ve Ay’ın Piramidi yer alır. Bu iki ünlü merkezde yaşamış toplumun etnik kökenleri de dahil olmak üzere, şehir ve bölge sakinleri hakkında çok şey bilinmemektedir. Bu yüzden sadece “Teotihuacanos” olarak adlandırılmaktadır. Bu Maya alanı Campeche, Chiapas, Tabasco, Yucatan ve Quintana Roo’yu kapsar ve Orta Amerika’dan aşağı uzanır. Mayalar, gelişmiş matematiksel hesaplamalarının yanı sıra astronomi bilgisine de sahip bir topluluktu. Mayalar hakkında daha fazla bilgi almak için Meksika’da Yucatan Yarımadası’nın Maya bölgelerini gezerek bu gizemli toplumu keşfedebilirsiniz.

Meksika Antik Uygarlıklarının Gizemi
Meksika Antik Uygarlıklarının Gizemi

Toltek Uygarlığı (Toltec), Teotihuacan’ın M.S. 700 civarındaki düşüşünden sonra, Toltekler Orta Meksika’nın hâkimiyetini ele geçirir. Başkentleri, Mexico eyaletinin Hidalgo eyaletinde bulunan Tula’ydı. Sahadaki “atlantlar” veya savaşçıların heykelleri, Toltekler’in savaşçı kültürünün kanıtıdır. Efsaneye göre tanrı Tezcatlipoca’nın taraftarları ile tanrı Quetzalcoatl’ın taraftarları arasında bir çatışma vardı. Bu, sonunda Toltek uygarlığının düşüşüne yol açan bir bölünme ile sonuçlandı.

Aztek Uygarlığı “meh-shee-kah” (Meksika) olarak da tanınır. Meksika’nın eski kültürlerinin belki de en iyi bilinenidir. 1500’lerin başlarında İspanyolların gelişi sırasında Mezoamerica’ya egemen olan Aztekler, 200 yıl boyunca bir medeniyet olarak var olmuşlardır. Aztek başkenti Tenochtitlan, günümüzde Mexico City’nin inşaatları altında gömülüdür ancak ana tapınak olan Templo Mayor (Büyük Tapınak) gün yüzüne çıkarılmış görülmeye değer bir yerdir.

Meksika’ya Nasıl Gidilir?

Aerobilet ana sayfasını ve mobil uygulamasını kullanarak Meksika uçak bileti alabilirsiniz. Türkiye’den direkt uçuşların olmadığı Meksika’ya Amerika Birleşik Devletleri aktarmalı ya da Kolombiya aktarmalı uçuşlar bulunuyor. Meksika’ya New York üzerinden aktarmalı giderseniz yolculuk en az 18 saat sürüyor. Uçuş süresi aktarma yapılan şehre ve bağlantılı uçuşlara göre değişiklik gösterebiliyor.

Eğer Meksika uçak bileti aldıysanız konaklama için Meksika otelleri sayfamızdan otel seçeneklerini de inceleyebilirsiniz. Aerobilet otel ve transfer hizmetleri ile de tatiliniz boyunca size farklı hizmetler sunuyor.

Meksika Yemekleri ve Mutfağı Tam Bir Lezzet Diyarı

Meksika yemekleri dünya mutfakları arasında özel bir yere sahip. En ünlü Meksika yemekleri arasında taco, fajita, burrito, guacamole, enchiladas, churros yer alsa da ülkede her bölgenin kendine özgü lezzetleri var. Acılı sosları, baharatlara olan düşkünlükleri ile Türk damak zevkine de hitap eden Meksika mutfağı, ülkemizde de büyük ilgi görüyor. Mısır ununun sıkça kullanıldığı Meksika yemekleri lavaşa benzeyen tortilla ekmeği, et, tavuk parçalarıyla servis edilen baharatlı ve acı sosları arasında iştahınızın açılabilir.

Meksika Yemekleri ve Mutfağı Tam Bir Lezzet Diyarı
Meksika Yemekleri ve Mutfağı Tam Bir Lezzet Diyarı

Meksika’dan tüm dünyaya yayılan Corona birası, agave bitkisinin öz suyundan üretilen yüksek alkollü bir Meksika içkisi olan mezcal, ülkenin ünlü alkollü içecekleridir. Bu arada mezcal içerseniz son bardağının size kalmamasına dikkat edin, tabii şişenin dibinde yer alan tırtılı da içmek istemiyorsanız. Burada sıkça rastlayacağınız “Comida corrida” terimi, üç ya da dört çeşit yemekten oluşan bizim “Günün menüsü” şeklinde adlandırıp sunduğumuz yemeklerin sokak lezzeti formudur. Buradaki sokakların çoğu bir ‘tacos de cabeza’ standı ya da Arjantinli bir parillaya ev sahipliği yapıyor. Eğer vejetaryenseniz işiniz biraz zor olabilir. Et seven bu ülkede imdadınıza mısır, fasulye ve patates yetişecektir. Unutmadan hemen değinelim, Meksika demek aynı zamanda kahve demektir. Yerel kahve çeşitlerini denemeden geçmeyin.

Meksika’da Gezilecek Yerler

Göz Kamaştıran Başkent Mexico City

Azteklerin başkenti Tenochtitlan’ın üzerine kurulmuş olan Mexico City, renkli festivalleri, sıcak kanlı insanları ve eğlenceli Meksika gece hayatı ile ziyaretçilerin kanını kaynatan bir kent. Aztekler’i yenen İspanyolların sömürge döneminde burada bıraktığı eserleri şehrin her yanında görmek mümkün. Halkının çoğu Katolik Hristiyan olan Meksika’da tarihî kiliseler, şapel ve katedraller de görebilirsiniz. Mexico City’de gezmeye başlamak için en elverişli yer olan ünlü Zocalo Meydanı’nın resmi adı, Plaza de la Constitucion’dur, ancak genellikle Zocalo olarak bilinir.

Festivaller, kültürel etkinlikler ve gösteriler için kullanılan önemli bir buluşma yeri olan meydan, adını burada 1800’lerde, Meksika’nın bağımsızlığını anmak için yapılan kaidenin bir türlü doğru konumda oturtulamamasından alıyor. Heykelin doğru oturtulamaması sonucu gelen geçen insanların buraya “Zocalo” (kaide) demesi sonucu, meydanın adı Zocalo olarak kalmış. Günümüzde Meksika’da pek çok meydan bu isimle adlandırılıyor.

Ulusal Saray (Palacio Nacional)

Zocalo’nun doğu tarafında yer alan Hükümet binasının Moctezuma’nın sarayının bulunduğu yere inşa edildiği söyleniyor. Bağımsızlık Günü Kutlamaları için her sene 15 Eylül akşamı gece yarısı, Meksika Cumhurbaşkanı Ulusal Saray’ın merkez balkonundan bir zil çalarak “Viva Meksika!” diye bağırıyor. Meydanda toplanan kalabalıkta aynı şekilde yanıt veriyor. Meksika uçak bileti alırken gezi tarihleriniz bu döneme denk gelir ise siz de bu özel etkinliği izleyebilirsiniz. Ayrıca binanın içini gezerek Frida Kahlo’nun kocası Diego Rivera’nın 1929 ve 1952 yılları arasında çizdiği duvar resimlerini görebilirsiniz. Bu renkli duvar resimleri, Meksika tarihini, 1930’ların işçi hareketini ve İspanyol öncesi dönemleri anlatıyor. Buradan ayrılırken sağ tarafa doğru yönelirseniz, ileride sizi Büyük Tapınak (Templo Mayor) bekliyor.

Azteklerin Büyük Tapınağı

Azteklerin ana tapınağı olan bu kalıntılar, 78 kadar binadan oluşuyor. Büyük Tenochtitlan şehrinin çok daha büyük kutsal bir merkezinin parçası olan tapınak, yağmur tanrısı Tlaloc’a ve savaş tanrısı Huitzilopochtli’ye adanmıştır. Burayı gördükten sonra eserlerin sergilendiği müzeyi de ziyaret edebilirsiniz.

Azteklerin Büyük Tapınağı
Azteklerin Büyük Tapınağı

Metropolitan Katedrali (Catedral Metropolitana)

Mexico City’deki birçok bina gibi yavaş yavaş toprağa batan bu ünlü katedral son yapılan güçlendirme çalışmaları ile artık toprağa daha sağlam basıyor. Şehrin yumuşak kil toprağı, binaların ağırlığı ve şehrin altında yer alan yapıların üzerine inşa edilmesi bu durumun sebepleri arasında gösteriliyor. Yapımı da oldukça olaylı olan ve 300 yılda tamamlanan katedral Meksika’da gezilecek yerler arasında bulunan özel bir yapı. Buradan çıkıp sağ yönde ilerlediğinizde ise 2010 yılından bu yana araç trafiğine kapalı olan Francisco Madero Caddesi’ne ulaşabilirsiniz. Burada oldukça fazla tarihi bina görmeniz mümkün.

Metropolitan Katedrali (Catedral Metropolitana)
Metropolitan Katedrali (Catedral Metropolitana)

Mexico City’yi daha detaylı olarak anlatacağımız yazımızda Plaza Tolsa, El Caballito, Palacio Postal, Latin Amerika Kulesi (Torre Latinoamericana), Güzel Sanatlar Sarayı (Palacio de Bellas Artes), Alameda Parkı ve daha pek çok yeri detayları ile bulabilirsiniz. Guadalajara, San Cristóbal de las Casas, Puerto Vallarta, Mérida, Mazatlán, Palenque gibi pek çok güzel şehri olan Meksika gezimize Cancun ile devam ediyoruz.

Beyaz Kumlu Plajları İle Ünlü Maya Şehri Cancun

Meksika’nın Yucatan Yarımadası’ndaki Quintana Roo eyaletindeki Cancun, Meksika’nın güneydoğu kesiminde bulunan tam bir tatil cenneti. Yucatán Yarımadasının kuzeydoğu açıklarında, Karayip Denizi’nin kıyısındaki Meksika’nın en önemli turizm merkezi barındırdığı Maya tarihî alanları, beyaz kumlu plajları, eşsiz dalış alanları ve mercan kayalarıyla turistlerin gözdesi.

Modern otelleri, muhteşem Karayip kıyı şeridi ve Maya arkeolojik alanlarına olan yakınlığı Cancun’u daha da özel bir yer hâline getiriyor. Su ve doğa parkları, arkeolojik alanları ve daha fazlası için Cancun’dan günlük geziler düzenleniyor. Tabii beyaz kumsalları ve mavi denizi bırakmak istemeyebilirsiniz. Burada aile tatilinden, balayı seçeneklerine kadar farklı tatil seçenekleri bulabilirsiniz.

Beyaz Kumlu Plajları İle Ünlü Maya Şehri Cancun
Beyaz Kumlu Plajları İle Ünlü Maya Şehri Cancun

Mercanlara şnorkelle dalış yapabilir, Cancun’un dünyaca ünlü Museo Subacuatico de Arte (MUSA) deniz müzesini keşfedebilirsiniz. Burası, İngiliz heykeltıraş Jason de Caires Taylor’un yaptığı yaklaşık 400 eserinin bulunduğu bir su altı müzesi. Mayaların doğurganlık tanrısı Ixchel Heykellerinin yer aldığı Isla Mujeres Plajı, Kuzey Kumsalı’ndaki popüler Fenix Lounge, trafiğe kapalı bir cadde olan Cancun’un tam kalbinde yer alan Avenida Hidalgo ise Cancun’da başlıca gezilecek yerler.

Tulum kasabası Meksika’nın geçmişi boyunca Mayaların tören merkezi ve ticaret limanı olmuş. Buradaki başlıca turistik yerlerden biri Karayip Denizi’ne bakan sahilde muhteşem bir ortam sunan Tulum arkeolojik sit alanıdır. Tulum aynı zamanda plajları ile ünlü bir turistik yer.

Mariachi Müziğinin Doğum Yeri Guadalajara

Jalisco eyaletindeki hareketli şehir Guadalajara, Meksika’nın ikinci büyük kentidir. Tarihî alanlardan olağanüstü müzelere, 500 yıllık tarihini anlatan anıtlara ev sahipliği yapıyor. Bu şehrin en önemli özelliği ise 2011’de UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirası olarak tanımlanan, kökeni Meksika halk müziğine dayanan mariachi müziği ve dünyaca ünlü içkisi tekila.

Mariachi Müziğinin Doğum Yeri Guadalajara 
Mariachi Müziğinin Doğum Yeri Guadalajara

Guadalajara’da tarihî yerleri gezebilir, şehre özgü bir lezzet olan tortas ahogadas’ın tadına bakabilir ve tekila üretimini yakından görebilirsiniz. Şehri keşfetmenin en iyi yolu ise yürüyerek gezmek. Trafiğe kapalı olan Lopez Cotilla ve Colonias Americana Caddesi’ni yürüyerek veya bisikletle gezebilirsiniz. Ayrıca kente yakın mesafede yer alan Tlequepaque’a gidebilir ya da Chapala Gölü kenarında güzel bir gün geçirebilirsiniz. Kentin önemli buluşma noktalarından Plaza Armas Meydanı ve kafelerin sıralandığı Avenida Juarez de şehirde gezilmesi gereken yerlerden. Meksika’nın bu kültür ve sanat kentinde parkları, çeşmeleri, 16. yüzyıl tarihli katedrali, tiyatro binası gibi pek çok mimari açıdan önemli yapı bulunuyor.

Kültür ve Sanat Başkenti Guanajuato

Guanajuato şehri, aynı isimli eyaletin başkentidir. Gümüş ve madencilik şehri olarak bilinen kent, Meksika’nın Bağımsızlık Savaşı sırasında önemli rol oynamıştır. Günümüzde, Guanajuato, özellikle Festival Internacional Cervantino’nun gerçekleştiği ekim ayında canlanan bir üniversite şehridir. Aslen Miguel de Cervantes’e onuruna düzenlenen bu festival, müzik, dans, tiyatro, görsel sanatlar ve edebiyat dahil olmak üzere her türlü kültürel aktiviteyi barındırır. Şehirde ayrıca barok ve neoklasik mimarinin güzel örneklerini görebilirsiniz. Guanajuato’da, şu anda bir müze olan sanatçı Diego Rivera’nın aile evini ve Meksika’nın en göz alıcı yerlerinden biri olan Guanajuato mumya müzesini ziyaret edebilirsiniz.

Kültür ve Sanat Başkenti Guanajuato
Kültür ve Sanat Başkenti Guanajuato

Eski Evleri İle Puebla Gezilesi Bir Kent

Dünya Kültür Mirası Listesinde bulunan Puebla’da, Mexico City’ye iki saatten daha az bir mesafede bulunan güzel kolonyal mimarisi, harika mutfağı ve büyüleyici tarihi ile göz kamaştıran bir şehir. Kentte 16. yüzyıl tarihli yaklaşık 5000 kolonyal yapı yer alıyor. Puebla şehrindeki tarihî evlerin önemli özelliği, evlerin dış yüzlerinin seramiklerle kaplı olması. Duvarlarında insan figürlerinin yer aldığı House of Dolls, Belediye Binası, Santo Domingo Kilisesi’ndeki barok Rosary Şapeli burada yer alan önemli yapılardır. Puebla’da ayrıca Talavera çömlekleri, ağaç kabuğundan elde edilen kâğıda yapılan resimler gibi el işçiliği örneklerini de görebilirsiniz.

Yerli Maya Nüfusunun En Yoğun Olduğu Kent Chiapas

Chiapas Meksika’nın en güney eyaletidir ve en fakir eyaletlerden biri olmasına rağmen, büyük bir biyolojik çeşitlilik ve olağanüstü manzaralar ile ilginç kültürel eserler sunmaktadır. Chiapas’ta, güzel koloni kasabaları, önemli arkeolojik alanlar, doğal plajlar, tropikal yağmur ormanları, göller ve yüksek dağlar, aktif bir yanardağ ve büyük bir Maya yerli nüfusu sizleri bekliyor.

Yerli Maya Nüfusunun En Yoğun Olduğu Kent Chiapas 
Yerli Maya Nüfusunun En Yoğun Olduğu Kent Chiapas

Meksika Uçak Bileti İle Ünlü Acapulco’yu Keşfedin

Meksika’nın Büyük Okyanus tarafında, Guerrero eyaletindeki Acapulco, 1950’li yıllarda Meksika’nın ünlü bölgesiydi. Zamanla popülerliğini Cancun ve Los Cabos’a kaptıran merkez hâlâ çarpıcı plajları ve canlı gece hayatı ile Mexico City halkı için hafta sonu kaçış yeridir. Acapulco’da eğlenmek ve denizin tadını çıkarmak her zaman mümkün. Filmlere konu olmuş bu şehri yakından görmek için tek yapmanız gereken Meksika uçak bileti alarak yola koyulmak ve Meksika şehirlerini keşfetmeye başlamak.

Meksika uçak bileti alarak siz de farklı kültürü, eşsiz mimari ve tarihî eserleri barındıran, beyaz kumsalları ile göz kamaştıran Meksika’yı keşfedebilirsiniz. Bunun için Aerobilet uçak bileti sayfamızı veya mobil uygulamamızı kullanarak en uygun uçak bileti seçeneklerini görüntüleyebilir, biletinizi kolaylıkla alabilirsiniz.