Ucuz uçak bileti ile dünyanın farklı yerlerinden birbirinden lezzetli 6 tatlı

0
3314
Dünyanın farklı yerlerinden birbirinden lezzetli 9 tatlı
Dünyanın farklı yerlerinden birbirinden lezzetli 9 tatlı

Dünyanın farklı yerlerinden birbirinden keyifli, unutulmaz anılar toplarken, hafızalara bazen farkında olmadan öyle ilginç detaylar da topluyoruz ki… Daha sonra, hatta daha sonra derken, yıllar sonra bile bir koku duyduğumuzda, yıllar öncesindeki bir seyahat anımıza ışınlanmak mümkün olabiliyor. O anki duygularımız, düşüncelerimiz bir anda sanki gözle görülür hale geliyor ve belki de çoktan unuttuğumuz o anı, hafızamızda yeniden canlanıveriyor. Ama dilerseniz önce ucuz uçak bileti ile dünyanın farklı yerlerinden birbirinden lezzetli, görüntüsü ve tadıyla size inanılmaz gurme deneyimler yaşatabilecek bazı tatları tanıyalım. İşte dünyanın farklı yerlerinden 6 farklı tatlı…

Bu şekilde o ilk yaz aşkımız, yazın kurduğumuz arkadaşlıklar, ilk kez yüzmeyi öğrendiğimiz o gün, o hiç dönmek istemediğimiz bir başka çocukluk tatili, bir yetişkin olarak çıktığımız o ilk yalnız seyahat ve daha pek çoğu bu şekilde bir kokuyla, bir tatla yeniden aklımıza geliyor. Eğer siz de sık sık bunu yaşıyor ve eski seyahatlerinizden anları koku ya da tat hafızanızın küçük oyunlarıyla hatırlayıp, uzaklara dalıyorsanız, belki de yeni bir seyahatin vakti gelmiştir. Şu en kısa sürede koku ve tat hafızanıza yeni anılar eklemek harika olmaz mıydı? Mesela siz de bir tatlıkolikseniz, tatlısız bir hayat düşünemiyorsanız, dünyanın dört bir yanında denemeniz için enfes tatlılar sizi bekliyor!

Tatlı düşkünlüğüne neden olarak çeşitli nedenler ileri sürülüyor. Bazıları insülin salgısıyla yani tamamen tıbbi nedenlerle meydana gelirken, bazı bünyelerdeyse psikolojik açıdan tatlının iyi hissettireceğine dair inancın etkili olduğu düşünülüyor. Tatlının mutlulukla ilgisi olduğu sizce de çok açık değil mi? Bunun mutlaka bilimsel bir açıklaması var ancak o harika görüntüleri, o insanı cezbeden dokuları, kokuları ve tabii ki lezzetleri de göz ardı edilemez. Üstelik tatlıya düşkün olan herkesin birbirinden farklı türde tatlılara ilgi duyduğu da bir gerçek.

Tamamen damak tadına ve tabii ki beslenme alışkanlıklarına göre damak tadı oldukça farklılık gösteriyor. Kimisi sert, yanık tadı alabileceği, şerbetli tatlıları severken, bir başkası çikolatalı tatlılara düşkün oluyor. Bazıları sütlü tatlılar tercih ederken, bazılarıysa pastalara karşı koyamıyor. Ancak her nasıl olursa olsun, “tatlı” ortak noktasında buluşarak, seyahat ettikleri yerlerde hafızalara yeni tatlar eklemekten keyif aldıkları çok açık. Eğer siz de tatlı tutkunlarından biriyseniz, gurme seyahatler oldukça ilginizi çekiyor olmalı. Neden bir sonraki seyahatinizde, ülkelerin birbirinden lezzetli tatlılarından birini daha denemiyorsunuz?

Henüz yurt dışına çıkmadıysanız ya da birbirinden meşhur yabancı menşeili tatlılardan birini henüz tatmadıysanız, bir sonraki seyahatinizi buna göre planlayabilir, farklı bir coğrafyaya, hem oranın birbirinden çarpıcı doğal ve tarihi güzelliklerini görmek hem de enfes tatlılarından denemek için seyahat etmeyi düşünebilirsiniz. Sizce de şimdiden harika bir fikir gibi görünmüyor mu?

O halde hemen ucuz uçak bileti seçeneklerini değerlendirin ve gelin tadı damağınızda kalacak bir seyahat için rotanızı belirleyin. Hazır kampanyalar son sürat devam ediyorken, destinasyonunuzu belirleyip, ucuz uçak biletinizi anında satın alabilirsiniz. 

1- Tangyuan, Çin

Uzak Doğu yemeklerine ilginizi bilemiyoruz. Ancak tatlılarına şimdiden bir ilginiz oluşacağı çok açık!

Asya’nın doğusunda, dünyanın en önemli ticaret ve ekonomi devi olarak bilinen Çin, kendine özgü kültürü ve tarihiyle dünyanın dört bir yanından yoğun ilgi görüyor. Çin mutfağı da bu merak uyandıran kültürün yalnızca bir parçası.

Tangyuan, Çin
Tangyuan, Çin

Çin mutfağı bildiğiniz gibi yoğun bir şekilde pirinç ve pirinç mamullerine dayalı bir mutfak. Deniz ürünleri ve sebzeler, bir şekilde pirinçle ilişkilendiriliyor ve ortaya küçük porsiyonlar haline bile olsa son derece doyurucu, sağlıklı ve lezzetli yemekler çıkıyor.

Tatlılarda da pirinç ve pirinç unu önemli bir yer tutuyor. Elbette bu bir sürpriz değil. Ancak tangyuan gibi hem görüntüsü hem de lezzetiyle beğeni toplayan tatlılar ortaya çıktıktan sonra, pirinci sevmek kaçınılmaz bir hal alıyor.

Tangyuan, pirinç unu ve suyla oluşturulan küçük hamur toplarının haşlanıp, daha sonra farklı aromalardaki şerbetlerde bekletilmeleri ve yeniden haşlanmalarıyla hazırlanan, leziz mi leziz bir tatlı. Eğer siz de tangyuan ve Çin mutfağından değişik tatları denemek isterseniz, bir sonraki seyahatiniz için Çin’in çarpıcı destinasyonlarından birini seçebilir ve burada bu tatlıları deneme fırsatı bulabilirsiniz.

2- Baklava, Türkiye

Türkiye, yüzyıllarca çeşitli uygarlıklara ve ülkelerin halklarına ev sahipliği yapmış olduğundan, günümüze kadar adeta bir kültür mozaiğini miras olarak bırakmış durumda. Bunun kuşkusuz ki hem Osmanlı’dan bu yana yoğun etkisini görebilmek mümkün. Hem tarihi zenginliklerinde hem de kültürel çeşitliliğinde Türkiye’nin 7 bölgesinde birbirinden ilgi çekici detaylara rastlayabiliyoruz.

Türk ve Osmanlı mutfağına dair çeşitliliğin de kaynağında elbette kültürel zenginlik yatıyor. Ancak hepsinin kökenine inmek ve geldiği noktayı bilmek pek de mümkün olmuyor. Buna karşılık o tadına doyulmaz lezzetlerin kökeni, onları tatmak üzere ağzımıza attığımız anda önemini yitiriyor ve yerini büyük bir keyfe bırakıyor. Eğer siz de böyle düşünüyorsanız, tam bir Türk ve Osmanlı mutfağı hayranı olmalısınız.

Baklava, Türkiye
Baklava, Türkiye

Türkiye’nin dünya çapında tescilli lezzetlerinden biri de bir tatlı. Baklavanın ünü artık sınırları aşmış durumda. Elbette Türkiye’nin dört bir yanında siz de baklava yemiş olabilirsiniz. Ancak baklavanın anavatanı Gaziantep’e gidip, burada baklava yemeden tam da bu deneyimi yaşamış sayılmazsınız.

İncecik, çıtır çıtır, nar gibi kızarmış baklava yufkasının arasında, yoğun Antep fıstığı dolgusu ve üzerine aradaki katmanları yumuşatacak enfes şerbetin o kusursuz uyumunu, Gaziantep’te sizde keşfedebilirsiniz. Baklavaya yeniden hayran olacağınız bir Gaziantep seyahati için uçak bileti alternatiflerine, bizce acilen bakın. Gaziantep mutfağının tadına doyulmaz lezzetleriyle çevrili bir gurme seyahat için şimdi tam zamanı!

3- Maple taffy, Kanada

Kuzey Amerika’nın en kuzeyinde, doğal güzelliklerle çevrili bir kara parçasına gidiyoruz şimdi de. Kanada, doğanın oldukça cömert davrandığı, aynı zamanda birbirinden keyifli parkları, kutup ışıklarını görebileceğiniz destinasyonları ve daha pek çok güzellikleriyle seyahatseverlerin Amerika kıtasındaki gözde ülkelerinden biri.

Amerika kıtasının keşfinin çok da eskiye dayanmıyor olması, dolayısıyla bu anakaranın kültürel anlamda bir zenginliği olmadığını düşündürebilir. Ancak bu lezzetli ve pratik tatlılarını sevmemize engel de değil! Kanada’nın meşhur maple taffy’si de onlardan biri.

Maple taffy, Kanada
Maple taffy, Kanada

Maple taffy, belki de dünyanın en kısa tarifine sahip tatlısı olabilir. Çünkü maple taffy için akçaağaç şurubu ve biraz kara ihtiyacınız var. Dondurma çubuklarını kara yatırıp, üzerine yatay olarak akçaağaç şurubu döküyorsunuz ve onu çubuğa dolayarak karlarla çevrili harika bir doğada yiye yiye geziyorsunuz. Sizce de gerçekten çok pratik ve harika değil mi? Maple taffy’i asıl harika yapan, akçaağaç şurubunun lezzetinden ziyade, karda bunun bir aktivite olarak bir arada yapılması, bir arada yenmesi ve bir arada karın tadının çıkarılması. Zaten bir arada, keyifle yapılan her şey insana ayrı bir lezzet vermez mi?

4- Brigadeiro, Brezilya

Güney Amerika’nın en kalabalık ve aynı zamanda en eğlenceli ülkesi olarak bilinen Brezilya’yı şimdiye kadar kahvesi, meşhur futbol takımları ve dünyaya nam salan, eğlencenin nabzının attığı Rio Karnavalı ile tanıdık. Ancak Brezilya elbette bunlardan ibaret değil.

Henüz dünyaca ünlü olmasa da kendine Brezilya mutfağına dair lezzetli mi lezzetli yemekler ve tatlılar da yok değil. Bunlardan biri olan Brigadeiro’nun hikayesi de en az kendisi kadar tatlı.

Brigadeiro, Brezilya
Brigadeiro, Brezilya

1945 yılında Brigadeiro Eduardo Gomes adlı dönemin askeri figürlerinden bir politikacı, başkanlık seçimlerinde oy toplamak için seçim turuna çıkar. Bu sırada elinde çikolatalı trüflerden vardır ve bir yandan da halka onları dağıtır. Seçim kampanyası boyunca bu çikolatalı trüfler de Gomes’le birlikte meşhur olur. Seçimleri kazanamamış olsa da yaptırdığı özel çikolatalı trüfler Brezilya’da Brigadeiro adıyla hala yapılmaya devam ediyor. Başkan adayı, bilmeden adını Brezilya politika tarihine olmasa da Brezilya mutfağı kültürüne yazdırmayı başarmış görünüyor.

Siz de Brezilya’nın birbirinden güzel destinasyonlarını gezip, festivallerde boy gösterirken, aynı zamanda Brigadeiro’nun hikayesini yerinde dinleyebilir ve bu nefis tatlıyı tatma şansı bulabilirsiniz.

5- Oliebollen, Hollanda

Batı Avrupa’nın laleler ve değirmenler diyarı Hollanda, bildiğiniz gibi adı yiyeceklerle anıldığında başta süt ürünleri gelir. Hollanda peynirleri, dünyanın en kaliteli ve pahalı peynirleri arasında yer alır. Bu kadar sağlıklı ve rafine bir hayatın yaşandığı Hollanda’da, görünen o ki kutlamalar o kadar da masum değil!

Oliebollen, Hollanda
Oliebollen, Hollanda

Hollanda’da yeni yıl kutlamalarının olmazsa olmazı, bir kutlama tatlısı olan oliebollen sütlü tatlı olmak bir yana tamamen yağda kızartılan hamur topları olarak hazırlanıyor. İngilizce oily ball olarak da ifade edilebilecek, yani yağlı toplar olarak çevrilebilen bu tatlı, bir kızartma ve elbette bu nedenle oldukça lezzetli. Hamurlar hazırlanıyor ve hamurların içine kuru üzüm de eklenerek, toplar yağda kızartılıyor. Daha sonra kızarmış topların üzerine pudra şekeri serpiliyor. Sizin de iştahınız kabardı; öyle değil mi?

Hollanda’nın birbirinden lezzetli yöresel tatlarını, oliebollen gibi özel günlerde yapılan yiyeceklerini keşfetmek için siz de seyahat takviminizi bu lezzetlere göre ayarlayabilir, hem Hollanda’nın güzelliklerle dolu destinasyonlarını keşfedebilir hem de kültürel zenginliklerini yerinde ve zamanında görme fırsatı bulabilirsiniz. Örneğin bir yılbaşını Hollanda’da kutlamaya ne dersiniz?

6- Rasmalai, Hindistan

Güney Asya’nın renkler diyarı, dünyanın cazibe merkezlerinden Hindistan, göz kamaştıran kültürüyle her yıl milyonların ilgi odağı oluyor. Hindistan’ın kültürel zenginlikleri, kendine özgü günlük yaşantısı özellikle sosyal medyada birbirinden keyifli, rengarenk görüntülere sahne olan ve oldukça fazla beğeni alan görsellere zemin hazırlıyor. Elbette Hindistan’ın bu farklı kültürü, mutfakta da kendini gösteriyor.  

Rasmalai, Hindistan
Rasmalai, Hindistan

Orijinal olarak Bengal bölgesinden geldiği bilinen ancak Urdu kültürünün bir geleneği olduğundan Hint mutfağında gösterilen Rasmalai, “nektar kreması” anlamına gelen bir isme sahip. Bir tür Hint çiftlik peyniri, kakule, safran, süt kreması, Antep fıstığı gibi malzemelerden yapılıyor. Siz de bu enfes lezzeti yerinde deneyebilir ve Hint mutfağına hayran kalabilirsiniz.

Daha fazla anı, daha fazla lezzet, daha fazla koku ve seyahatlerinizden size kalan daha fazla böyle kıymetli izler için siz de daha fazla rota çıkarabilir, sevdiklerinizle birlikte hafızanızdaki anı sayfalarına yenilerini ekleyebilirsiniz. Bunun için her fırsatta siz de ucuz uçak bileti sorgulamalarınızı yapın ve inanılmaz kampanyalarla seyahatlerinizi ucuza getirebileceğiniz Aerobilet.com.tr adresi ile tanışın. Tadına doyulmaz seyahatler, dünyanın dört bir yanında sizleri bekliyor olacak.