Petra uçak bileti ile gül renkli şehir Petra’yı keşif

0
1965
Petra uçak bileti ile gül renkli şehir Petra’yı keşif
Petra uçak bileti ile gül renkli şehir Petra’yı keşif

Petra uçak bileti ile gül renkli şehir Petra’da sizi geçmişe doğru yola çıkaracak ve orada bir süre bırakacak bir seyahate çıkacaksınız. Şehre girdiğiniz an sizi kırmızı, turuncu, pembe renklerinin tonlarına bürünmüş kayalarıyla karşılayan Petra, ressamlara ilham veren bir şehir. Bu çöl, kumtaşı kayalarının, içlerindeki demir maddesinden aldıkları renklerle bezenmiş. Kayalara yıllar süren bir uğraşla oyulan eserler ve size kendinizi bir masalın içinde hissettirecek Petra by Night (Petra Gecesi) sizi büyüleyecek. Bu destansı seyahati yaşamak için bir Petra uçak bileti almanız yeterli.

Petra Antik Kenti buraya gelen gezginleri gül rengi tonlarla karşılıyor ve gidenleri yine bu tonlarla uğurluyor. Bu yüzden şehre “gül renkli şehir” adı veriliyor. Gezginlerin pek çoğu Petra gezilecek yerler listelerinde Al-Khazneh’yi yani Hazine’yi en başa koyuyor. Siz de harika Al-Khazneh’yi gördüğünüzde buraya yapılan övgülere hak vereceksiniz. Tüm bu tarihi değerleriyle Petra’nın 1985’te UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine alınmasına ve 2007’de Dünyanın Yedi Harikası arasında gösterilmesine şaşırmamalı.

Petra’nın tarihi pek çok medeniyetin hükümdarlık hikayeleri ile dolu. Petra, milattan önceki keşfinden ve burada önce Nebatilerin sonra Romalıların hüküm sürmesinden sonra terk edilmiş ve unutulmuştur. Ancak 1812 yılında yeniden keşfedilmiştir. Yazımızın devamında bu hükümdarlıkların ve yeniden keşif hikayesinin ayrıntılarını bulacaksınız. 1946’dan beri bağımsız bir ülke olan Ürdün, ekonomisini Petra’nın yeniden keşfi sonrasında hareketlenen turizme borçludur.

Petra Yunanca’da taş anlamına geliyor. Petra, Wadi Musa bölgesinde bulunuyor. Etrafında Lut Gölü ile Akabe Körfezi yer alıyor. Yaklaşık 100 kilometrelik alana yayılan Petra Antik Kenti sahip olduğu güzelliklerle mutlaka görülmesi gereken bir yer. Burayı gezip gören herkes Petra tarihi içinde yolculuk ettiğini ve çölün ufuk çizgisi ile birleşmiş gibi göründüğü bu kentte yıllar boyunca hüküm süren Asurluların, Romalıların, Perslerin ve Osmanlıların izlerini gördüklerini söylüyor.

Petra Antik Kenti sahip olduğu önemi tarihten alıyor. Öyle ki buranın Wadi Musa yani Musa’nın Vadisi içinde yer alması ona kutsal nitelikler kazandırıyor. Hz. Musa’nın asasını vurarak su fışkırttığı nokta, Wadi Musa’da bulunmaktadır. İşte bir Petra uçak bileti alarak bu harika kente seyahat etmek için bir neden daha.

Petra tarihi

Petra tarihi Nebatilerin M.Ö 400 yılında buraya hakim olmasıyla başlamıştır. Ancak Petra’da M.Ö 10 bin yılına ait izler de vardır. Bu da daha Petra’da keşfedilecek pek çok tarih olduğunu gösteriyor. Nebatiler kervan soyguncusu bir Arap kabilesi ve Petra da onların başkenti idi. Dushrara yani dağların efendisi ve babası adını verdikleri Tanrı’ya inanan Nebatiler, burada uzun yıllar baharat ticareti yapmış ve zenginlik içinde yaşamışlardır. Çünkü bulundukları yer ünlü ticaret yollarının kesiştiği yerdir. Petra tarihi içinde kentten Altın Üçgen şeklinde söz edenlere Nebatilerin yaşadığı hayata bakarak hak verebilirsiniz. Petra’nın çok uzun yıllar işgal edilememesinin nedenini buraya yapacağınız yolculukta geçeceğiniz Siq Geçidi’ni gördüğünüzde anlayacaksınız. Öyle ki Petra Antik Kenti daracık geçitlerden geçerek ve gizlenmiş yollardan ilerleyerek ulaşabileceğiniz bir kentti. M.S 106 yılındaki Roma işgaline kadar da öyle kalmıştır.

Petra kenti Romalılar geldikten sonra Nebatiler döneminde sahip olduğu ünü yitirmiş. Romalıların M.S 324 yılında Hristiyan olmasıyla Nebatilerin varlığı son bulmuştur. Hristiyanlığı kabul eden Roma İmparatoru Konstantin’in Petra’daki döneminden sonra, bu topraklarda Bizans İmparatorluğu 300 yıl barınmıştır. Zengin Petra tarihi İslamiyet’in yayılması ve Petra’nın çöküş dönemi ile devam etmiştir. Burada yaşayanlar yedinci ve sekizinci yüzyıllarda yaşanan depremlerden sonra kenti terk etmişlerdir. Petra, kendisini 1812 yılında yeniden keşfedecek İsviçre asıllı gezgin Johann Ludwig Burckhardt’ın gelişine kadar yani 600 yıl boyunca karanlığa gömülmüştür.

Petra Tarihi
Petra Tarihi

Nebatilerin 500 yıl boyunca insan üstü bir emek ve zahmetle kumtaşı kayalarına oyarak inşa ettikleri olağanüstü kent Petra’yı, karanlığa gömüldüğü 600 yıl boyunca sadece çöl Bedevileri biliyordu. Onlar da Petra’da Hz. Musa’nın kardeşi Aaron yani Harun’un mezarının olduğuna inandıkları için, buraya yabancı kimseyi almıyorlardı. Ta ki 1812 yılında Johann Ludwig Burckhardt yanına bir kurban alıp, karşısına çıkan Bedevileri Musa Peygamber’in kardeşi Harun’un mezarına adak adayacağını söyleyerek ikna edene ve Petra kenti içine girene kadar… Bu yeniden keşif, tüm dünyanın ilgisini yeniden Ürdün’e çekti.

Johann Ludwig Burckhardt’ın Petra’yı keşfi aslında hiç kolay olmadı. Ürdün’de Petra adlı bir kent olduğunu bir çöl bedevisinden duyan Burckhardt, buraya girmeyi aklına koydu. Bu azimle Suriye’de Müslümanlığı ve Arapça konuşmayı öğrendi. Ardından Petra’yı dünyanın yeniden tanımasını sağladı.

Petra’ya ne zaman gidilir?

Petra gezinizi biraz uzun tutmanızı öneririz. Petra’ya iki ya da üç gün ve Ürdün’deki diğer ilçelere birer gün ayırarak hemen hemen bir haftalık gül renkli bir tatil yapabilirsiniz. Üstelik Petra gezinizi pazartesi, çarşamba ya da perşembe günlerine denk getirirseniz herkesin öve öve bitiremediği, mumlarla ışıklandırılan geçidin ve Hazine’nin gezildiği Petra by Night yani Petra Gecesi gezisine katılma olanağı da bulursunuz.

Petra'ya Ne Zaman Gidilir?
Petra’ya Ne Zaman Gidilir?

Petra by Night

Petra by Night gezisi, Petra gezilecek yerler listenize eklemeniz gereken, Al-Khazneh’ye gece 20:30 – 22:30 arasında yapılan iki saatlik bir gezidir. Petra’ya gündüz gezisi için ayrı ve gece gezisi için ayrı bilet almalısınız. Gezi sırasında mumların dizildiği geçitten geçerek Al-Khazneh’ye geliyorsunuz. Mum ışıklarıyla güzel bir gül rengi alan Al-Khazneh önünde serilen kilimlere oturarak çalınan müziği dinliyorsunuz ve şekerli Ürdün çayı içiyorsunuz. Bu gezi sırasında isteyen kişiler için evlilik teklifi organizasyonu da düzenlenebiliyor.

Petra by Night Gezisi
Petra by Night Gezisi

Petra’ya nasıl gidilir?

Petra gezilecek yerler listesinin çok çekici olması, buraya dünyanın her yerinden çok sayıda turist çekiyor. Ürdün’ün Türkiye’ye vize uygulamaması da Petra’ya Türkiye’den pek çok turistin gelmesini sağlıyor. Buraya pasaportunuz ve Aerobilet üzerinden alacağınız Petra uçak bileti ile kolayca seyahat edebilirsiniz. Para birimi Dinar (JOD – 6,33 TL) olan Ürdün’de bütçenizi yormadan güzel bir tatil yapabilirsiniz.

Petra’ya gelirken isterseniz kente 128 kilometre uzaklıkta Akabe King Hussein Havalimanı’nı ya da 213 kilometre uzaklıktaki Amman Queen Alia Havalimanı’nı kullanabilirsiniz. Yakın olan havalimanından Petra’ya araçla iki saatte, uzak olandan ise üç saatte ulaşılıyor. Ürdün içinde JETT adlı bir firmanın belirli yerlere giden otobüsleri var. Ancak isterseniz taksileri de kullanabilirsiniz. Tercihinizi taksilerden yana yapacaksanız burada taksimetrelerin bulunmadığını ve şoförle gideceğiniz yerin fiyatı konusunda pazarlık yapmanız gerektiğini unutmayın.

Petra gezilecek yerler

Petra gezilecek yerler listenize ekleyebileceğiniz pek çok harika yer var. Ayrıca bazı noktalarda kazılar devam ettiği için önümüzdeki yıllarda geziye açılacak yeni eserler de gün yüzüne çıkarılmaya devam ediyor.

Bab Al Siq (Kanyon Kapısı)

Bab Al Siq sizi Hazine’ye götürecek kanyonun ya da geçidin başında bulunan kapıdır. Kayaya oyulan anıtlar, M.S 1’inci yüzyılda yapılan Dikilitaş, heykel kabartmaları ve daha pek çok güzellikleriyle Bab Al Siq, sizi çok etkileyecektir.

Bab-Al-Siq(Kanyon Kapısı), Petra
Bab-Al-Siq(Kanyon Kapısı), Petra

Petra Antik Kenti: Baraj

Petra’da Nebatilerin sel baskınlarından korunmak için yaptığı, suları bir tünele yönlendiren ve 1964’te restore edilen bir baraj bulunuyor. Suların yönlendirildiği tünel Nebatiler tarafından “karanlık tünel” şeklinde adlandırılmıştır.

Al-Siq Geçidi

Bab Al Siq kapısından geçtikten ve barajı gördükten sonra sizi Hazine’ye götürecek Al-Siq Geçidi’ndeki yürüyüşünüze başlayabilirsiniz. Size kendinizi labirentteymiş gibi hissettirecek bu geçitte yürürken, bazı yerleri iki metreye kadar daralan noktaları, bazı yerlerde yüksekliği 180 metreye ulaşan kayaları, ayrıca 2000 yıllık su kanallarını göreceksiniz.

Al-Siq Geçidi, Petra
Al-Siq Geçidi, Petra

Burada mutlaka fotoğraflamanız gereken yer, kayaların arasından güneş ışığı sızdığı vakit oluşan renklerle karşınıza çıkacak manzara olacak. Kayaların harika renklere büründüğü bu anları fotoğraflamak için günün ilk ışıklarıyla ya da gün batımında buraya akın eden turistlere hak vermemek mümkün değil. Çünkü kayaların en güzel göründüğü zamanlar bu saatler oluyor.

Al-Khazneh (Hazine)

Kanyon içinde uzun bir yürüyüşten sonra 45 metre yükseklikteki kumtaşı kayaya 2000 yıl önce yıllarca süren işçilikler ve emeklerle oyulmuş göz alıcı kemerler, muhteşem heykeller ve nişlerle süslenmiş, 30 metrelik ön cephe genişliği ile gören herkesin övgüsünü alan Al-Khazneh karşınıza çıkacak. Yapının altında Nebati Kralı III. Aretas’ın mezarının olduğunu öğrendiğinizde, Nebatilerin bu görkemli yapıyı neden bu kayaya oyduğu da gün yüzüne çıkmış oluyor. Ancak bu yapının hazineyi saklamak için yapıldığını söyleyenler de var. Her ne amaçla yapılmış olursa olsun Hazine, bir Petra uçak bileti alarak gelmeye ve görmeye kesinlikle değer.

Al-Khazneh(Hazine), Petra
Al-Khazneh(Hazine), Petra

Al-Khazneh Indiana Jones: Last Crusade (1989), The Mummy Returns (2001), Transformers: Revenge of The Fallen (2009), Mortal Kombat: Annihilation (1997) ve Sinbad and the Eye of Tiger (1977) ile Passion in the Desert (1998) filmlerine sahne olmuş. Bunların her biri Petra’ya hemen ucuz uçak bileti sorgulaması yapmanıza neden olacak muhteşem filmler.

Antik tiyatro

Al-Khazneh’yi hayranlıkla izledikten ve fotoğraf çektikten sonra yine kayaya oyulmuş 8 bin kişilik antik tiyatroyu gezebilirsiniz. M.S 1’inci yüzyılda yapılmış bu eser, hem Roma hem de Antik Yunan mimarisi izlerini taşımaktadır.

Antik Tiyatro, Petra
Antik Tiyatro, Petra

Kaya mezarları

Nebatilerin ölümden sonra da hayat olduğuna inanmaları, onların ölen kişinin sahip olduğu statüye göre mezarlar inşa etmelerine neden olmuştur. Öyle ki Petra kenti içinde göreceğiniz Urn Tomb (Urn Mezarı), Silk Tomb (İpek Mezar), Corinthian Tomb (Korintli Mezar), Palace Tomb (Saray Mezar) ve Sextus Florentinus Tomb (Sextus Florentinus Mezarı) bu inancı kanıtlayan niteliklere sahiptir.

Colonnaded Caddesi

Antik Tiyatro’dan sonra ilerleyerek ulaşacağınız bu cadde sizi Nebatilerin yaşadığı döneme doğru bir yolculuğa çıkarıyor. Burada ticaret meydanı, halkın yaşantısını 2000 yıl sonraya taşıyan uygarlık izleri ve pek çok kalıntı bulunuyor.

Colonnaded Caddesi, Petra
Colonnaded Caddesi, Petra

Al Deir Manastırı

Al Deir Manastırı bir tepede bulunuyor ki bu tepeye 850 basamağı tırmandıktan sonra varabiliyorsunuz. Tırmanışınız sırasında iki aslan heykeli ile karşılaşacaksınız. Burası da bir kaya mezarı ve adı Aslan Mezarı’dır. Gezginler tarafından Petra’nın gezilecek en zor yeri şeklinde adlandırılan bu manastırın bulunduğu tepe, zorluğu göze alanlara zirvede Wadi Musa ve Harun Dağları ile muhteşem bir manzara vadediyor.

Al Deir Manastırı, Petra
Al Deir Manastırı, Petra

Petra seyahati için önerilerimiz

Ürdün’e geldiğinizde Bedevilerin gözlerine sürdükleri ve kohal dedikleri siyah sürmeden, esanslardan, el işlemelerinin bulunduğu ürünlerden, sabunlardan ve kahvesinden almalısınız. Etrafta fast-food restoranları olsa da kesinlikle Ürdün’e özgü yerel yemekleri tatmayı unutmayın

Petra uçak bileti nasıl alınır?

Petra uçak bileti için sorgulamalarınızı siz de bir an önce gerçekleştirin. Petra’ya gitmek için Amman ve Akabe’de bulunan havalimanlarından birini kullanabilirsiniz. Her iki noktaya da İstanbul’dan doğrudan uçuş bulunuyor. Aerobilet sayfasında bu uçuşların bir listesinin yanı sıra en yüksek ve en düşük fiyatlı uçuşları görebilirsiniz.