Marakeş uçak bileti ile ‘kızıl şehir’ Marakeş’e otantik bir yolculuk

0
1980
Marakeş Uçak Bileti ile Kızıl Şehir Marakeş’e Otantik Bir Yolculuk
Marakeş Uçak Bileti ile Kızıl Şehir Marakeş’e Otantik Bir Yolculuk

Marakeş uçak bileti için sorgulama yapıp, daha önce hiç bu kızıl şehir ile ilgili hayaller kurmuş muydunuz? Berberi dilinde “Tanrının yeri” anlamını taşıyan Marakeş’te unutamayacağınız mistik bir seyahat deneyimi yaşayabilirsiniz. Bir yanında Atlantik Okyanusu, diğer yanında Avrupa kıtası olan ve çevresi Arap ülkeleriyle sarılan Marakeş, çok renkli bir kültürle yoğurulmuş bir şehir. Çok kültürlülüğü mutfağı ve resmi dilinden sokaklarına kadar hissedeceğiniz bu şehre, siz de bir Marakeş uçak bileti alarak, kolaylıkla seyahat edebilirsiniz. Bu büyüleyici şehri doyasıya yaşamanız ve tatilinizi unutulmaz kılmanız için yazımızda Marakeş’e dair detaylara ulaşabilirsiniz.

Marakeş, vizesiz görebileceğiniz şehirlerden biri olarak, kesinlikle gezilecek yerler listenize eklemeniz gereken bir destinasyon. Burası dar sokaklarında ve souk adı verilen çarşısında kaybolacağınız, naneli çayına bayılacağınız, istediğiniz pek çok ürünü pazarlıkla çok uygun fiyatlara alabileceğiniz bir şehir olduğunun da altını çizelim.

Marakeş Uçak Bileti Nasıl Alınır
Marakeş Uçak Bileti Nasıl Alınır

Son yıllarda turistlerin çok yoğun ilgi gösterdiği Marakeş, Casablanca ve Rabat’ın ardından Fas’taki en büyük üçüncü şehirdir. Buraya “Kızıl Şehir” adının verilmesinin nedenini, şehirde kızıl taş yapıları görünce anlayacaksınız. Buradaki tarihi yapıların neredeyse tamamı kızıl taşlarla yapılmıştır. Şehrin kendine özgülüğü, öncelikle bu noktada ortaya çıkıyor.

Şehir Medina ve Gueliz şeklinde iki kısımdan oluşuyor. Medina eski şehirken, Gueliz daha modern ve yeni bir yakadır. Medina sahip olduğu tarihi eserler ve korunan kültürü bakımından önemli bir yerdir. Nitekim hem Medina hem de burada bulunan ünlü Jemaa el Fna meydanı UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınmıştır.

Marakeş hakkında bilgiler

Marakeş’in son yıllarda ilgi çeken kültürel bir merkez olması tarih boyunca bir ilk değil. Şehir, Murabıtlar tarafından kurulduğu 1070 yılı civarında da uzun süre kültürel bir merkez ve Kuzey Afrika ile Endülüs dahil olmak üzere Müslüman dünyasının tamamını etkileyen bir güç olarak nitelendirilmiştir. Marakeş’in en önemli özelliklerinden biri Medina’nın şu an sahip olduğu yerleşim düzeninin Murabıtlar dönemindekiyle aynı olmasıdır. Yıllar içinde Marakeş’te pek çok tarihi eser yıkılmışsa ve tahrip edilmişse de Marakeş hep başkent olmuş ve pek çok yönüyle korunmuştur.

Resmi dillerin Arapça ve Fransızca olduğu Fas’ta Berberi dili daha az kişi tarafından kullanılmaktadır. Öyle ki okullarda zorunlu dil olarak öğrencilere Fransızca öğretildiği gibi, resmi kurumlarda da Fransızca tercih edilmektedir. Marakeş günlük hayatta da Fransızca konuşulan bir yerdir. Bunun nedeni Fas’ın 1912 – 1956 yılları arasında Fransızların egemenliğinde kalmış olmasıdır. İspanyolca ve İngilizce de konuşulan diller arasında yer alsa da yabancılarla iletişim kurarken genellikle Fransızca konuşulmaktadır.

Fas’ta yaşayan çok sayıda Fransız vardır. Üstelik gelen turistlerin yarısından fazlası Fransızdır. Zira Fransızlar Fas kültürüne oldukça ilgi duymaktadır.

Para birimi dirhem (MAD) olan Marakeş, alışveriş yapmak isteyen Tükler için oldukça avantajlı bir keşif ve tatil noktasıdır. Eğer 6 ay geçerli pasaportunuz varsa hemen bir Marakeş uçak bileti alarak herkeste merak uyandıran bu çok kültürlü şehre seyahat edebilirsiniz.

Marakeş’e ne zaman gidilir?

Marakeş’te nemin olmadığı ve gece ile gündüz sıcaklıkları arasındaki farkın yüksek olduğu çöl iklimi ile tanışırsınız. Gündüz hava sıcaklığı 21°C iken gece 5°C olabilir. Bu yüzden hangi tarihe bir Marakeş uçak bileti alırsanız alın, valizinize uzun kollu ve kalın kıyafetler eklemeyi unutmayın.

Marakeş'e Ne Zaman Gidilir
Marakeş’e Ne Zaman Gidilir

Marakeş Popüler Sanat Festivali

Marakeş Popüler Sanat Festivali, şehirdeki çok kültürlülüğü kanıtlıyor. Temmuz ayında El Badi Sarayı’nda ve Jemaa el Fna meydanında düzenlen festivalde şarkıcılar ve falcılar gösterileriyle yer alıyor.

Imilchil Evlilik Festivali

Marakeş’te karşılaşacağınız diğer ilgi çekici festival de Berberi evlilik festivali. Festivalin amacı eş isteyenlerin evlendirilmesi. En güzel kıyafetlerini giyen kadınlar eş buluyorlar ve festivalde 40 çiftin nişanı ya da düğünü gerçekleşiyor. Marakeş’in Atlas Dağları’nda bu anlara tanık olmak için, seyahatinizi Ağustos sonu ve Eylül başına denk getirmelisiniz.

Marakeş’te ne yapılır?

Kızıl şehre geldiğinizde mutlaka tecrübe etmeniz gereken o kadar çok şey var ki… Yapacağınız bir Marakeş turu, nefis Marakeş yemekleri sunan otantik bir restoran size tam anlamıyla bu coğrafyanın ruhunu yaşatacak. Tüm bunlar sadece bir Marakeş uçak bileti almanızla gerçekleşebilir.

Marakeş'te Ne Yapılır
Marakeş’te Ne Yapılır

Marakeş’te çıkacağınız bir Saadian Turu’nda İtalya’dan getirilen saf altının ve özel mermerlerin işlenmesiyle yapılmış, 1917’de keşfedilmiş, Saadian Hanedanı’nın 66 aile mensubuna ait 300 yıllık Saadian anıt mezarlarını görebilir, size kendinizi Binbir Gece Masalları’nın içinde hissettirecek büyüleyici müzikleri, akrobasi gösterileri ve sultanlara layık bir akşam yemeğiyle Chez Ali Gecesi Gezisi’ne katılabilir, eski Berberi köy evlerini görebileceğiniz Atlas Dağları Gezisi’ne çıkabilir, Marakeş’e giden herkesin mutlaka yapılmasını önerdiği Çöl Turu’nu deneyimleyebilir ve Kuzey Afrika’nın 4 bin 167 metrelik en yüksek dağı Diebel’e Aremd Turu ile çıkarak zirvedeki Toubkal Milli Parkı’ndan Fas manzarasına bakabilirsiniz.

Marakeş’te nerede kalınır?

Keyifli bir Marakeş turu için bu egzotik şehirde kalacak bir yer aradığınızda Riyad adı verilen avlulu ve iki katlı evler ile tanışacaksınız. Marakeş’e seyahat eden gezginler genellikle kalmak için fiyat – memnuniyet ürünü olan ve ara sokaklarda kalan bu yerleri tercih ediyorlar. Üstelik fotoğraf çekmeyi seviyorsanız Riyadlarda harika kareler bulabilirsiniz. Riyadların sayıları çok fazla ve internet üzerinden rezervasyon yapılabiliyor.

Marakeş'te Nerede Kalınır
Marakeş’te Nerede Kalınır

Riyadlarda kalmayı tercih etmezseniz Marakeş’te kalacak başka pek çok yer bulabilirsiniz. Bu şehir, bütçeniz ne olursa olsun, çok lüks otellerden villalara kadar fiyat aralıkları geniş olan çok sayıda seçenek sunar.

Marakeş gezilecek yerler listesi

Jemaa el-Fna (Cemaatin Avlusu)

Marakeş turu başında görmeniz gereken ilk yer UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınan Jemaa el Fna adı verilen meydandır. Burası Marakeş’in ruhunu anlamanızı, şehri koklamanızı, tanımanızı ve unutmamanızı sağlayacak yerdir. Meydana girdiğinizde davul ve zurna seslerini duyacak, yılan oynatıcıları, maymunları, falcıları, kınacıları ve daha çok çeşitli insanları göreceksiniz.

Jemaa el-Fna(Cemaatin Avlusu), Marakeş
Jemaa el-Fna(Cemaatin Avlusu), Marakeş

Jemaa el Fna her yönüyle eşsiz bir meydandır. Geleneksel kına motiflerini deneyebilir, kalabalığın arasına karışarak, eğlencelere ortak olabilir ve eğlenceli vakit geçirebilirsiniz. Rengarenk elbiseleriyle kadınlar, uzun kıyafetleri ve ayaklarına giydikleri babuşlarla erkekler size kendinizi bir masalın içindeymişsiniz gibi hissettirecek. Bu meydanın yukarıdan bir fotoğrafını çekmek isterseniz etraftaki kafelerden birine girin ve buranın üst katına çıkın. Zaten orada fotoğraf çekmeye çalışan pek çok turist göreceksiniz.

Souk

Marakeş alışveriş yaparken çok keyif alabileceğiniz bir şehir. Öyle ki alışveriş tutkunları için cazip 9 rotadan da biri. Alışveriş için meydandaki kalabalıktan ayrıldıktan sonra souk adı verilen çarşıya girmelisiniz. Burada el yapımı hediyelikler, kıyafetler ve daha pek çok eşya bulabilirsiniz. Mutlaka satın almanız gereken şeyler burada üretilen haşhaş, argan yağı, çömlek ve kilim olarak sıralanabilir.

Marakeş alışveriş yaparken mutlaka pazarlık yapmanız gereken bir yerdir. Pazarlık yaparak istediğiniz şeyleri yarı fiyatının altında bir fiyata dahi alabilirsiniz. Ancak alışveriş yaparken hatlarda sorun olabildiği için kredi kartınızı kullanamayabileceğinizi hatırlatmamız gerekiyor. Dolayısıyla yanınıza yeteri kadar nakit almanızda fayda var.

Souk, Marakeş
Souk, Marakeş

Souk size karışık bir labirent gibi gelebilir. Ancak burada yapmanız gereken şey kendinizi çarşının içine bırakmak ve kaybolmak. Zaten çıkmak istediğinizde biri size mutlaka çıkışa giden yolu gösterir. Keyif aldığınız, eğlendiğiniz ve güzel fotoğraflarla döndüğünüz bir Marakeş turu için Marakaş’te kaybolmalısınız.

Marakeş alışveriş konusunda pazarlığın merkezi olarak nitelendirilebilir. Sadece souk içinde değil Marakeş’in her yerinde bir şeyin ücretini ödemeden önce pazarlık yapabilirsiniz.

Shrob ou Shouf Çeşmesi (İç ve Bak Çeşmesi)

Marakeş’te mutlaka görmeniz gereken eserlerin başında Shrob ou Shouf Çeşmesi geliyor. Arap Kralı Ahmad al Mansur’un buraya hükümdar olduğu 1578 – 1603 yılları arasında yaptırdığı çeşme, UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası Listesi’nde bulunuyor. Çeşmenin özelliği üzerinde oryantal seramik süslemelerin yanı sıra tahta oyması bir de çerçeve bulunması. Etkileyici bir estetiğe sahip bu çeşmeyi mutlaka siz de ziyaret edin.

Koutubia Camii

Koutubia Camii Marakeş’e girdiğinizde çok uzakta olsanız da 70 metre yükseklikte bir minareye sahip olması dolayısıyla gözünüze çarpacak, Marakeş’in sembolü kabul edilen bir camidir. 12’nci yüzyılda yapılmış bu cami yemyeşil ve geniş bir bahçeye ve göz alıcı süslemelere sahiptir.

Koutubia Camii, Marakeş
Koutubia Camii, Marakeş

Ali bin Yusuf Medresesi

14’üncü yüzyılda Abou el Hassan’ın kurduğu ve Kuzey Afrika’nın en büyük İslami üniversitesi olan Ali bin Yusuf Medresesi, 1560’larda Saadianlar tarafından yeniden yapıldığı için bu kültürün izlerini taşıyor. Mozaikleri, büyük avlusu, havuzu ve ince işçiliği ile bu yapıyı görmek için mutlaka vakit ayırmalısınız.

Ali Bin Yusuf Medresesi, Marakeş
Ali Bin Yusuf Medresesi, Marakeş

Majorelle Bahçeleri

Majorelle Bahçeleri palmiyeler, kaktüsler ve havuzlarla dolu olan, 1919’da Jacqus Majorelle adlı bir ressam tarafından oluşturulmuş ve sonra dünyaca ünlü moda tasarımcısı Yves Saint Laurent tarafından satın alınmış büyüleyici bir yerdir. Yves Saint Laurent’in vasiyetinde belirttiği üzere, ölümünden sonra külleri buraya atılmış ve bahçe vakfa bağışlanmıştır. Bu bahçelerin güzelliğini görmek için kapıda bir sıra oluştuğunu göreceksiniz. Bu yüzden buraya sabah erken saatlerde gitmenizi öneriyoruz.

Majorelle Bahçeleri, Marakeş
Majorelle Bahçeleri, Marakeş

Menara Bahçeleri

Atlas Dağları’nın eteğinde bulunan Menara Bahçeleri’nde 30 bin zeytin ağacı, dev bir havuz içinde süs balıkları ve bir piknik alanı bulunuyor. Bu bahçelerin en önemli özelliği 12’nci yüzyıldan beri çalıştırılan bir çiftlik ile mutlaka fotoğraflamak isteyeceğiniz ormanlık alanlardan oluşmasıdır.

Menara Bahçeleri
Menara Bahçeleri

Bab Agnaou (Agnaou Kapısı)

Medina’ya girmek için kullanılan 19 kapının arasında en ünlüsü Bab Agnaou’dur. 12’nci yüzyıldan bu yana ayakta olan at nalı şeklindeki bu kapının üstünde kabartmalar, çiçek motifleri ve ikonografik Kur’an-ı Kerim ayetleri vardır.

Bab Agnaou(Agnaou Kapısı), Marakeş
Bab Agnaou(Agnaou Kapısı), Marakeş

Bahia Palace (Behiye Sarayı)

İhtişamlı bahçeleri, havuzları, mozaikleri ve 14 yıl süren inşasıyla Bahia Palace’ta tabandan tavana el işçiliği göreceksiniz. Marakeş vezirinin ilk eşi Behiye için yaptırdığı sarayda en büyük bölüm Behiye’ye aittir. Vezir diğer üç hanımına sadece ayrı odalar vermiştir. Burası tavan süslemeleri, ahşap işçiliği ve küçük gizli bahçeleriyle mutlaka görmeniz gereken bir yapıdır.

Bahia Palace(Behiye Sarayı), Marakeş
Bahia Palace(Behiye Sarayı), Marakeş

Marakeş yemekleri

Marakeş’te yol üstü dükkanlarda bulabileceğiniz mesemen, bghrir ve matloua adlı üç çeşit ekmekten ve Marakeş’e özgü nane çayından tatmalısınız. Bölgeye özgü olan ve restoranlarda bulabileceğiniz yemekler ise tajin, kuskus, zaalouk, harira, bissara ve shebakia’dır. Marakeş yemekleri o kadar çeşitli ki hem Fransız mutfağı hem de İtalyan mutfağı ile harmanlanmış lezzetleri barındırmaktadır.

Marakeş Yemekleri
Marakeş Yemekleri

Marakeş uçak bileti ile siz de bu şehrin büyüsünü yaşamaya hazırlanın!

Marakeş uçak bileti seçeneklerine en uygun fiyatlarla Aerobilet’ten ulaşabilirsiniz. Aerobilet kampanyalarından yararlanabilir, mobile özel indirimlerini de takip edebilirsiniz. Seyahatinizi planlamaya bir an önce başlayın ve hayalinizi daha fazla ertelemeyin.