İzlanda Uçak Bileti Hazırsa Buz ve Ateş Ülkesi Sizi Bekliyor

0
1667
İzlanda Uçak Bileti Hazırsa Buz ve Ateş Ülkesi Sizi Bekliyor
İzlanda Uçak Bileti Hazırsa Buz ve Ateş Ülkesi Sizi Bekliyor

İzlanda uçak bileti aldıysanız buz ve ateş ile şekillenen tabiatı, gayzerleri, kuzey ışıklarını ve buz mağaralarını görmeye hazır olun. Burası İzlanda ve doğa sizi çağırıyor. Kuzey Atlantik’teki bir ada ülkesi olan İzlanda’nın 103 bin kilometrekare olan yüz ölçümünün yaklaşık yarısı volkanik çöl, %12’si buzul ve bir o kadarı da soğumuş lav akıntıları ile kaplı. İzlanda’da nüfusu ise 310 bin civarı ve bu nüfusun çoğunluğu da başkent Reykjavik’te yaşıyor.  İzlanda tarihi  ile de ilgi çekiyor. Bu enteresan oluşumlu adayı ziyaret etmek her ayak basılan noktada farklı deneyimler yaşamak demek. Bu sebeple de İzlanda uçak bileti alırken ülkeyi tanımak için minimum bir hafta zaman ayırmak gerekiyor. İzlanda’nın tüm mevsimleri ayrı güzellikte olsa da ülkeyi ziyaret edebileceğiniz en iyi zaman haziran ve ağustos dahil olan yaz dönemi olarak gösteriliyor.

İzlanda’nın doğası, İzlanda uçak bileti alarak ülkeyi ziyaret etmek için yeterli bir sebep. Kış mevsiminde kuzey ışıklarını tespit edebileceksiniz ve yaz aylarında gece yarısı güneşi İzlanda’yı harika bir pembe ve turuncu cennet hâline getirdiğine tanık olabilirsiniz. İzlanda’daki buzulların, geyiklerin, şelalelerin, volkanların ve mağaraları gezmek için hemen bir İzlanda uçak bileti alabilirsiniz.

Pek çok defa dünya çapında “En barışçıl ülke” seçilen İzlanda’nın askeri bir ordusu bulunmuyor. Hatta ülkede polisler dahi bazı özel birimler hariç silah taşımıyor. Bunların sebebi ülkede güvenliğin kurallar ile gayet iyi sağlanabiliyor olması olabilir. Meselâ, ülkede küçük çocukların geç saatlerde yanında yetişkin olmadan sokağa çıkması yasak.

Öte yandan ülke, geçmişinin dayandığı Vikinglerden günümüze kültürel olarak pek çok şey taşımış. Viking efsaneleri saga’lar, eski İzlanda edebiyatı örnekleri edda’lar, saray şairi olarak bilinen skald’lar bunlara iyi birer örnek. İzlanda dili ise yabancılar için öğrenmesi oldukça zor bir dil. İzlanda dili Norveççe (Eski İngilizce ve Nordik ölü dilleri) ile yakından ilişkili bir Kuzey Almanca dilidir. Bu dilde “Lütfen” e karşılık bir kelime bulunmamaktadır. Ancak ülkede genellikle İngilizce konuşulduğundan bu çok problem olmayacaktır.

İzlanda’ya Nasıl Gidilir?

Aerobilet ana sayfasını ve mobil uygulamasını kullanarak kolayca İzlanda uçak bileti alabilirsiniz. Vize işlemleriniz sonuçlandıktan sonra seyahatiniz için gezi planı yapmaya başlayabilirsiniz. Türkiye’den İzlanda’ya direkt uçuş bulunmadığından Norveç, Danimarka gibi ülkeler üzerinden aktarmalı uçuşlar ile İzlanda’ya gidilebiliyor. İzlanda bağlantılı uçuşlarını Aerobilet üzerinden takip edebilir ve İzlanda uçak bileti için dönemsel kampanyalardan faydalanarak ucuz uçak bileti alabilirsiniz.

İzlanda’da konaklama seçenekleri için de yine Aerobilet İzlanda otelleri sayfamızdan faydalanabilir burada yer alan onlarca oteller asından sizin için en uygun İzlanda oteli için rezervasyon yapabilirsiniz.

İzlanda’da Ne Yenir?

Ülkeye gelen turist sayısındaki artış ile gerek doğal güzellikleri gerekse mutfağından daha fazla söz edilir olan İzlanda, farklı mutfağını da dünyaya tanıtma şansı buluyor. Kuzey Kutbu’nun kenarındaki bu volkanik ülkedeki ekilebilir arazinin azlığı besin çeşitliliğini kısıtlasa da becerikli İzlandalılar mutfakta farklı lezzetler yaratmayı başarmış. Yine de temel besin kaynağının balık olduğu ülkede öne çıkan yemeklerden bazıları balık güveç denilebilecek plokkfiskur, bir çeşit ıstakoz yemeği olan humar, üzerine bolca tereyağı sürülerek yenilen kurutulmuş balık harfiskur’dur. Hangikjöt sandviç ya da geleneksel bir ‘flatkaka’ ekmeği üzerinde servis edilen popüler bir öğle yemeğidir. Ayrıca kuzudan yapılan sebzeli çorba kjötsúpa ve herkese çok tanıdık gelecek olan sosisli sandviç pylsa geleneksel İzlanda yemeklerindendir. Çarşı pazarda sıkça göreceğiniz skyr, yoğurda benzeyen, ancak teknik olarak peynir olarak sınıflandırılan geleneksel bir süt ürünüdür. Günümüzde bu ürünün vanilya, çilek, mango, Hindistan cevizli gibi çeşitlerini bulabilirsiniz.

İzlanda'da Ne Yenir?
İzlanda’da Ne Yenir?

İzlanda’da Nordik tanrısı Thor’u onurlandırmak için düzenlenen kış festivali olan Þorrablót için ocak ayının ortasından şubat ortasına kadar, İzlandalılar toplanıp konuşmalar yapar, şiirleri ve şarkı söyler, dans ederler. Bu dönemde geleneksel olan haşlanmış kuzu başları, fermente köpekbalığı eti, koç testisleri gibi kimilerine tuhaf gelebilecek yemeklere sık rastlamak mümkün. Alkollü içecek olarak genellikle biranın tercih edildiği ülkede geleneksel içkiler arasında opal aromalı votka, İzlanda viskisi ve buraya has alkol düzeyi yüksek likörlerini tadabilirsiniz. Tatlı olarak krem karamel tarzı birkaç tatlı, krep ile yapılan tatlılar ve şekerlemeler ilgi görmektedir. İzlanda tatlılarının çoğunun tuzlu likör veya “lakkri” olduğunu fark edeceksiniz. En popüler olanı çikolata kaplı meyan köküdür.

İzlanda’ya Ne Zaman Gidilir?

Aurora borealis (Kuzey ışıkları), gece yarısı güneşi ve kutup geceleri gibi doğal olayların tadını çıkarmak istiyorsanız İzlanda uçak bileti alırken tarihlere dikkat etmeyi unutmayın. Kuzey ışıkları görmek için ekim ayından nisan ayına kadar ülkeyi ziyaret edebilirsiniz. Kuzey ışıklarını yakalamak için en iyi yol Westfjords ya da Kuzey İzlanda’ya seyahat etmektir. Bu bölgelerde karanlık saatler daha uzun olduğundan aurora borealis’i görmek için daha fazla fırsatınız olabilir. Yine de doğa koşullarının bir garantisi yoktur.

İzlanda’ya Ne Zaman Gidilir?
İzlanda’ya Ne Zaman Gidilir?

İzlanda’daki yaz aylarında hava güzeldir ve günün yaklaşık 20 saati güneşi görebilirsiniz. Bu durum da çevreyi keşfetmek için uzun günler demektir. Yaz aylarında mayıs ayında başlayan haziran ayına kadar devam eden bahar dönemi etkinlikleri başlar. İzlanda’da hava genellikle ağustos ayı sonlarına kadar ılıktır. İzlanda, yaz aylarında dağlık bölgeleri ve dağılmış fiyortları keşfetmek, kristal berraklığında dağ göllerinde yüzmek ve muhteşem ada manzarasının etrafında yürüyüş yapmak için idealdir. Kışın ise kutup geceleri olarak adlandırılan dönemde, güneş ışığı yaklaşık beş saate kadar düşer. Bu düşüş ile birlikte ülkedeki turistik konaklama ve İzlanda uçak bileti fiyatları da düşmektedir. Daha ekonomik bir tatil için eylül, ekim tercih edilebilecek aylardır.

İzlanda’da Gezilecek Yerler

İzlanda tarihi M.S. 9. yüzyıla dayanır. Norveçli Ingólfur Arnarson tarafından keşfedildiği düşünülen İzlanda’nın ilk yerleşimcileri Vikinglerdir. Ada, geçmişte Norveç ve Danimarka topraklarına katılmış. 1941’de Amerika Birleşik Devletleri’nin de üs kurduğu ada 17 Haziran 1944 yılında bağımsızlığını ilan etmiş. Cumhuriyet ile yönetilen İzlanda’nın başkenti Reykjavik ve halkın büyük çoğunluğu da burada yaşıyor.

Kuzeyin Başkenti Reykjavik

İzlanda gezisine başkent Reykjavik’ten başlayabilirsiniz. Genellikle sakin bir yer olan başkent cuma günleri gençlerin bar ve diskoları doldurması ile canlanıyor. Her hafta yapılan bu ritüel olmuş eğlenceye “rúntur” diyen gençler sabahın ilk ışıklarına kadar eğleniyorlar. Bu arada İzlanda’da yasalara göre alkol alabilmeniz için minimum 20 yaşında olmanız gerekiyor. Rúntur kelimesi “gidiş-dönüş turu” anlamına geliyor ve uzun, karanlık kış gecelerinde ya da yazın sonsuz günlerinde zaman geçirmenin bir yolu olarak görülüyor.

Avrupa’nın en kuzeydeki başkent Reykjavik oldukça kozmopolit bir şehir, sanat, kültür, tasarım ve tarih arıyorsanız bunları şehrin müzelerinde bulabilirsiniz. Reykjavik’te bir yürüyüş turu ile katedrali, parlamentoyu, ahşap tiyatroyu, Hallgrims Kilisesi’ni ve Ulusal Tiyatro’yu görebilirsiniz.

Kuzeyin Başkenti Reykjavik
Kuzeyin Başkenti Reykjavik

Sıcak su ihtiyacını gideren su tankları üzerine kurulu Saga Müzesi, canlı gibi duran balmumu mankenleriyle İzlanda halkının tarihini anlatıyor. Saga Müzesi Kültür Evi, İzlanda’da yer alan en önemli müzedir. İzlanda’nın tarihini anlatan el yazmalarının yanı sıra İzlanda’nın sanat, film, doğa ve sanatsal ifadesi ile ilgili pek çok sergiyi burada bulabilirsiniz. Çarşamba günleri girişin ücretsiz olduğu müze İzlanda’da gezilecek yerler arasında bulunuyor. Başkent dışında adayı gezmenin en iyi yolu, Ring Road diye adlandırılan adayı kenardan çevreleyen kara yolunu izleyerek dolaşmak.

Altın Çember (Golden Circle) Keşfedilmeyi Bekliyor

Kuzey ışıkları, buz mağarası ve buzul yürüyüşü yapabileceğiniz “Altın Çember” olarak adlandırılan rotayı takip ederek eşsiz deneyimler yaşayabilir, inanılmaz manzaralara tanık olabilirsiniz. Soğuk hiç bu kadar güzel olmamıştı diyebileceğiniz bir yer burası. Altın Çember ve güney sahilinin ünlü yerlerinin yanı sıra mavi buz mağarasını, kuzey ışıklarını, Jökulsárlón buzul lagününü görebileceğiniz bir yol izler. İzlanda atlarının eşlik ettiği yol boyunca, Golden Circle rotası gayzerler, muazzam şelaleler, dev bir krater gölü sizi karşılar. Ardından ulaşacağınız Thingvellir Millî Parkı ise Avrasya ve Kuzey Amerika tektonik plakalarının her yıl yaklaşık 2,5 cm kadar birbirinden uzaklaştığı bir nokta. Burada bazı profesyonel dalgıçlar dalış yapabiliyor. Ayrıca zamanda ilk İzlanda parlamento binasın da yer aldığı park UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor.

Altın Çember (Golden Circle) Keşfedilmeyi Bekliyor
Altın Çember (Golden Circle) Keşfedilmeyi Bekliyor

Gullfoss Şelalesi, Pingvellir Millî Parkı ve Jökulsárlón Buzul Lagünü gibi dünyaca ünlü popüler yerlerde bu rota içerisinde yer alıyor. Yolda, etkileyici buzul lagünü Jökulsárlón’u görecek ve buradan bir balıkçı köyü olan Höfn’e ulaşana kadar İzlanda’nın ünlü siyah bazalt plajlarının yanı sıra eşsiz bir manzara ve buzulları izleyebilirsiniz. Ayrıca, Skogafoss ve Seljalandsfoss şelaleleri ve siyah kumlu Reynisfjara gibi İzlanda’nın güney sahilindeki tüm turistik yerleri gezebilirsiniz.

Büyüleyici Siyah Kumsallar Reynisfjara

İzlanda’nın başkenti Reykjavík’e yaklaşık 180 km uzaklıkta bulunan İzlanda’nın güney kıyısındaki dünyaca ünlü siyah kumlu bu plajların manzarası aklınızı başınızdan alabilir. Bu eşsiz kıyılar devasa bazalt yığınlar ve  dalgalar ile çarpıcı bir manzaraya oluşturuyor.

Büyüleyici Siyah Kumsallar Reynisfjara 
Büyüleyici Siyah Kumsallar Reynisfjara

Mývatn Gölü

Höfn’den, kuzeydoğu yönünde ilerlerseniz İzlanda’nın muhteşem fiyortları karşılar sizi. Volkanlarla çevrili, dağ açısından zengin bu doğal alanı geçerken Námaskar’daki kaynayan çamur havuzlarında veya Mývatn Gölü’ndeki açık hava termal kaplıcalarda banyo keyfi yapabilirsiniz.

Mavi Göl (Blue Lagoon)

Mavi Göl, büyüleyici olduğu kadar, gerçek olamayacak kadar güzel görünen mavi suyla tüm yıl ziyaret edebileceğiniz bir yer. İzlanda uçak bileti tarihiniz ne zaman olursa olsun burada siyah volkanik taşlar arasından parlayan masmavi sulara girerek eşsiz bir deneyim yaşayabilirsiniz. Başkente 40 dakika mesafedeki bir jeotermal merkez için İzlanda’da gezilecek ilk yer denilebilir.

Gullfoss Şelalesi

İzlanda’da “Altın Şelale” olarak bilinen Gullfoss, çevredeki arazinin 100 metreden daha yüksek bir seviyesine yükselir ve hızlı akışlarıyla birleştiğinde, Avrupa’nın su hacmine göre en büyük şelalesini oluşturur.

Gullfoss Şelalesi
Gullfoss Şelalesi

Gayzer

Bu bölgenin genel adı Haukadalur olarak biliniyor. Belirli aralıklarla sıcak su ya da sıcak buhar fışkırtan, gayzerler yer altı sularının magmaya dokunması sonucunda ısınması ve yeryüzüne çıkması ile oluşuyor. Aktif olmayan gayzerin aksine, strokkur’lar yaklaşık 7-8 dakikada bir su fışkırtıyor.

Turistik Bir Cennet Güney İzlanda

İzlanda’nın güney kıyısında, ülkenin en çok ziyaret edilen turistik yerlerinden bazılarına ev sahipliği yapmaktadır. Kıyı şeridinin kendisi güzelliği ile ünlüdür ve sahil boyunca bulunan kasabalar taze deniz ürünleri ile ünlüdür. Güneyde yer alan Þingvellir, Gullfoss ve Geysir’i birbirine bağlayan Golden Circle rotası ile ziyaretçiler için çok popüler bir yer. Kıyı boyunca daha da doğuya, Skógafoss Şelalesi, Jökulsárlón Glacial Lagünü, Vatnajökull Buzulu ve diğer birkaç doğa harikasını görebilirsiniz.

Turistik Bir Cennet Güney İzlanda
Turistik Bir Cennet Güney İzlanda

İzlanda’nın Doğusundaki Skaftafell

İzlanda’nın doğu kıyısı ülkenin en büyük ormanı, yemyeşil tarlaları ve bir dizi küçük fiyort ve adaya ev sahipliği yapmaktadır. Doğu’nun birçok doğal limanı sayesinde, çeşitli balıkçı köyleri ve küçük sahil toplulukları sahili bulunur. Renkli maden yataklarıyla dolu etkileyici magma yatakları doğu kıyısı boyunca gezilebilir. Skaftafell Millî Parkı konumu nedeniyle İzlanda’daki diğer yerler kadar popülerlik kazanmamıştır. Millî park, İzlanda’nın Güney Doğu Sahili’nde Avrupa’nın en büyük buzullarından biri olan Vatnajökull’un köklerinde yer almaktadır. Bölgenin güzelliğini kelimelerle tanımlamak zor ama Skaftafell’deki manzara başka hiçbir yerde olmadığı kadar çarpıcıdır. Burada buzulları, siyah kumsalları ve İzlanda’nın en yüksek zirvelerinden bazılarını görebilirsiniz.

İzlanda’nın Doğusundaki Skaftafell
İzlanda’nın Doğusundaki Skaftafell

Batı İzlanda El Değmemiş Bir Doğa Sunuyor

Hornstrandir, Westfjords’ın kuzeybatı köşesinde, Kuzey Kutup tilkisi ve çeşitli kuş yaşamı için bir sığınak olan ıssız bir yarımada. Ayrıca Westfjords’ın batı tarafındaki kuş uçurumu Látrabjarg, Avrupa’nın en batı noktasıdır. 100 metre yüksekliğe sahip bir dizi şelaleden oluşan Dynjandi de İzlanda’da gezilecek yerler arasındadır.

İzlanda’nın Daha Kuzeyi

Kuzey, İzlanda’nın en uzun fiyordu olan Eyjafjörður ve ülkenin ikinci en büyük kenti Akureyri buradadır. Akureyri, 19. yüzyılın sonlarından kalma ahşap evleriyle dolu büyüleyici bir şehir merkezine sahiptir. Kuzeydeki birçok kasaba deniz yaşamına adanmıştır. Húsamik Balina Müzesi ve Hvammstangi Fok Müzesi burada görülmesi gereken yerlerdendir. Vatnajökull Millî Parkı’nın kuzey kesimlerinde, etkileyici Ásbyrgi Kanyonu ve Avrupa’daki en güçlü Dettifoss Şelalesi bulunuyor. Yakındaki Mývatn Gölü ve çevresindeki sulak alanlar, olağanüstü kaya oluşumlarına ev sahipliği yapıyor.

İzlanda’nın Daha Kuzeyi
İzlanda’nın Daha Kuzeyi

İzlanda Uçak Bileti İle Kuzeyin Güzel Adasını Keşfedin

İzlanda küçük bir ada ülkesi gibi görünse de eşsiz doğası, doğada yapılabilecek onlarca spor ve etkinlik ile turist sayısı her geçen gün artan bir ülke. El değmemiş bu volkanik topraklarda çok farklı doğal oluşumlar göreceksiniz. Kimi zaman buzulların ya da iki kıtanın ayrıldığı denize dalacak, kimi zaman sıcak suların keyfini çıkaracaksınız. Eğer siz de tüm bu güzellikleri yaşamak isterseniz bunun için İzlanda uçak bileti alarak tatil planınızı yapmaya başlayabilirsiniz. İzlanda uçak bileti için Aerobilet uçak bileti sayfasını veya mobil uygulamasını kullanarak işlemlerinizi kolayca gerçekleştirebilirsiniz.