Norveç uçak bileti ile fiyortlar ülkesine yolculuk

0
2196
Norveç uçak bileti ile fiyortlar ülkesine yolculuk
Norveç uçak bileti ile fiyortlar ülkesine yolculuk

Norveç uçak bileti ile UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren eşsiz güzellikteki fiyortların ülkesine seyahat edin. Kuzey ışıklarını izleyebileceğiniz, manzarasını izlemeye doyamayacağınız, sanat eserleriyle büyüleneceğiniz bu ülkeye hayran kalacaksınız. Her yıl hem kış hem de yaz aylarında çok sayıda turisti ağırlayan, bir kere gidenlerin tekrar gitmek istediği Norveç; hem yeşilin hem de mavinin eşsiz tonlarını bir arada barındırıyor. Bu gelişmiş İskandinav ülkesi, dünyada en yaşanabilir ülkeler arasında yer alması ve sunduğu yüksek standartlarla insanları topraklarına çekiyor. Tüm güzel nitelikleriyle bu ülkeyi gezmek için bir Norveç uçak bileti almanız yetiyor.

Bu yazımızda Norveç hakkında bilgi bulacak, ülkenin turistik yerlerini ve mutlaka gezmeniz gereken yerleri okuyabileceksiniz. Rusya, İsveç ve Finlandiya ile komşu olan ve Norveç Denizi kıyılarına uzanan Norveç, her ne kadar soğuk bir ülke olsa da; çok güler yüzlü, anlayışlı ve yardımsever insanların yaşadığı bir ülke. Burada resmi dil İskandinav dili de denilen Norveççe. Fakat insanlar İngilizceyi de iyi düzeyde konuşuyorlar. Para birimi olarak Norveç Kronu (NOK) kullanıyorlar.

Turistler için Norveç pahalı bir ülke. Fakat biraz araştırma yaparak geziniz sırasında harcayacağınız tutarı çok aza indirmeniz mümkün. Norveç’te çeşmeden akan suları içebilir, trenlerde dağıtılan ücretsiz eşyaları alıp kullanabilir, yılın belirli zamanlarında ücretsiz kahve ve atıştırmalık veren dükkânlarda oturabilirsiniz.

Norveç hakkında bilgi verirken, ülkenin pahalı olması nedeniyle pek çok insanın kazandığı “Dumpster Diving” yani “çöpe dalmak” alışkanlığından söz etmeden geçemeyeceğiz. Norveç’teki marketler pek çok ürünü son tüketim tarihine bir gün kala kaldırıp çöpe atıyor. Güzelce ambalajlanmış ve paketlenmiş bu ürünler, çöpe atıldıkları gün, bir gün daha kullanılabilecek durumda oluyorlar. Bu nedenle yaşı ve gelir düzeyi ne olursa olsun, hemen hemen herkes, bu ürünleri çöplerden toplayarak evlerine götürüyor ve kullanıyor. Üstelik çöpü karıştıran kişiler tuhaf karşılanmadığı gibi, engellenmiyorlar ve ceza almıyorlar. Yani Norveç’te market çöplerini karıştırmak çok normal ve sıradan bir hareket.

Norveç’e Neden Gitmeli?

Norveç turistik yerler ve doğal güzellikler açısından oldukça zengin bir ülke olduğundan, size bu yazımızda Norveç’e gitmek için pek çok neden sıralayabiliriz. Norveç hakkında bilgi sıralarken ülkenin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmiş fiyortlarından, kuzey ışıklarından ve harika coğrafi özelliklerinden söz etmemek olmaz. El değmemiş yeşil alanlar, şelaleler, göller, uçurumlar, dağlar, ormanlar ve tepeler gezginleri bekliyor. Bunların tümünü Norveç gezilecek yerler listemizde bulabileceksiniz. Ayrıca yazımızda avantajlı Norveç uçak bileti almak konusunda ipuçlarına da yer vereceğiz.

Norveç’in Kısa Tarihi

Norveç hakkında bilgi ararken bu ülkenin tarihi konusunda edinmeniz gereken ilk bilgi, Norveç’in 8.yy ila 11.yy. arasında Vikingler’e ait olduğudur. Burası ancak 1030 yılında Kuzey Denizi İmparatorluğu’na katılmıi ve 1363’te Danimarka topraklarına dahil edilmiş. Bundan 34 yıl sonra Norveç’in yanı sıra, 6 ülkenin daha içinde olduğu Büyük İskandinav İmparatorluğu çıkmış ortaya. 19.yy. Norveç için bir kayıp yılı olmuş.

Zira Napolyon Savaşları sonunda ülke İsveç’e bırakılmış. Ancak ülke bağımsızlığını istemiş ve 1905’te İsveç’ten ayrılmış. Norveç hakkında bilgi verirken mutlaka not etmemiz gereken bir husus da, ülkenin Avrupa Birliği’ne üyeliği reddetmesi. Norveç yaşam standartlarını ve refahı yükseltse ve Avrupa Birliği kriterlerini karşılasa da, birliğe girmeyi reddetmiş.

Norveç’e Nasıl Gidilir?

Norveç uçak bileti alarak aktarmasız İstanbul – Oslo ya da aktarmalı İstanbul – Bergen uçuşlarıyla ülkeye ulaşabilirsiniz. Aerobilet üzerinden bu uçuşları kolaylıkla sorgulayabilir, Aerobilet mobil uygulaması aracılığıyla indirimli bilet bularak, biletinizi hızlıca satın alabilirsiniz.

Seyahatinizde göz önüne almanız gereken en önemli konu, uçak biletinizi alır almaz Norveç vizesi işlemlerinizi başlatmanız. Çünkü Norveç’e giriş için Schengen Vizesi almanız gerekiyor ve işlemler 10 – 15 gün sürebiliyor.

Norveç’e Ne Zaman Gidilir?

Norveç uçak bileti alırken seyahat zamanınızı belirlemek için öncelikle seyahat amacınıza karar vermelisiniz. Eğer kuzey ışıklarını görmek istiyorsanız Norveç’e şubat ve mart aylarında seyahat etmelisiniz. Eğer beklentiniz coğrafi ve doğal güzelliklerin yanı sıra, tarihi eserleri ve sanat eserlerini görmekse, o zaman Norveç uçak bileti alırken daha ılık olan yaz aylarını seçmelisiniz.

Norveç Gezilecek Yerler

Norveç gezilecek yerler listemiz oldukça kabarık. Bu ülkenin tümünü gezmek için en az bir hafta ayırmanız gerekiyor. Üstelik burayı bir kere gezenler, daha sonra ülkeye tekrar tekrar geliyorlar ve Norveç turistik yerler listelerinde gezmedikleri yerleri tamamlamaya çalışıyorlar.

Munchmuseet (Munch Museum) – Oslo National Gallery

Başkent Oslo’da bulunan bu ulusal galeri, turistlerin ünlü Screamtablosunu görmek için geldikleri ve Norveç turistik yerler sıralamasında ilk sıraya koydukları önemli bir yer. Edvard Munch’a ait olan bu tabloyu görmek için Munch Müzesi’ne gelmelisiniz. Tablonun sergilendiği odada fotoğraf çekmenin yasak olduğunu not edelim.

Munchmuseet, Norveç
Munchmuseet, Norveç

Vigeland Sculpture Park

Açık hava heykel müzesi olan Vigeland Heykel Parkı, dünyanın en büyüğü ve Oslo’da görmeniz gereken çok önemli bir yer. Günün 24 saati açık olan ve girişin ücretsiz olduğu bu parkta, ünlü heykeltıraş Gustav Vigeland’ın elinden çıkan harika heykeller bulunuyor. Barındırdığı 214 granit ve bronz heykel ile Vigeland Parkı’nın dünyada bir benzeri bulunmamakta. Bu heykellerin en önemli özellikleri, tamamen çıplak insan heykelleri olmalarının yanı sıra; kıskançlık, kızgınlık gibi duyguları ve hayatın gençlik, ergenlik ve yaşlılık gibi evrelerini de yansıtmaları.

Vigeland Sculpture Park, Norveç
Vigeland Sculpture Park, Norveç

Vigeland Heykel Parkı’nda 150 çeşit 14,000 gül ile 3000 ağaç bulunuyor. Parkın girişinde 100 metrelik bir köprü mevcut ve bu köprünün çıkışında Norveç’in simgesi haline gelmiş Sinnataggenyani Kızgın Çocuk heykeli yer alıyor. Diğer ünlü bir heykel olan Ters Duran Bebek Heykeli yine turistlerin çok ilgisini çeken bir eser. Parkta gözünüze çarpacak 17 metre yüksekliğindeki Monolith, 121 insan heykelinden oluşuyor. Tüm bu eserleriyle yılda 1 milyona yakın turist çeken Vigeland Heykel Parkı, Norveç gezilecek yerler arasına girmeyi kesinlikle hak ediyor.

Nobel Peace Center

Norveç turistik yerler arasında sırada 2005 yılında açılan Nobel Barış Merkezi var. Burası Nobel Barış Ödülü alan kişilerin çalışmalarını görebileceğiniz ve Alfred Nobel’in hikâyesini öğrenebileceğiniz bir müze. Nobel Barış Ödülleri ise Oslo’daki Belediye Binası’nda sahiplerine verilmekte. 1950’de inşasına başlanan ve yapımı 30 yılda tamamlanan belediye binası, Oslo halkı tarafından yüzyılın yapısı şeklinde nitelendirilmesiyle ünlü.

Nobel Peace Center, Norveç
Nobel Peace Center, Norveç

Oslo Kaplan Heykeli

Oslo’nun merkezindeki tren istasyonunda bulunan bu heykel, şehrin tarihini simgeliyor. Şehrin adı aslında ülkenin savaşta olduğu dönemlerde kendisine verilen Tigerstadenadından köken alıyor ki, bu kelime “kaplanlar şehri” anlamına geliyor. Bu tren istasyonundan sonra isterseniz kafelerin, restoranların ve hediyelik eşya dükkânlarının bulunduğu ünlü Karl Johans Gate Caddesi’ni ve ülkenin en eski öğretim kurumu olma niteliğiyle 1811’den beri ayakta olan Hukuk Fakültesi binasını gezebilirsiniz.

Oslo Kaplan Heykeli
Oslo Kaplan Heykeli

Oslo Opera ve Bale Binası

Norveç turistik yerler listesinde, gezmekten yorulduğunuzda ücretsiz olarak girerek gezebileceğiniz ve klasik müzik dinleyebileceğiniz Opera ve Bale Binası var. Burası hem Ludwig Mies van der Rohe ödüllü mimarisi hem de sanat etkinlikleriyle şehirdeki en güzel merkezlerden biri. Beyaz mermerle kaplanan bu binanın üst katına çıkarak harika Oslo manzarasını izleyebilirsiniz.

Oslo Opera ve Bale Binası
Oslo Opera ve Bale Binası

Royal Palace

Sadece yaz aylarında gezilebilen Oslo Kraliyet Sarayı genellikle Oslo halkının merdivenlerinde oturduğu ve dinlendiği bir bina olarak öne çıkıyor. 1848 yılından beri şehri süsleyen ve Norveç Kralı’nın ikamet ettiği bu saray, Neoklasik tarzda inşa edilmiş. Sarayın içini katılacağınız rehberli turlarla gezmeniz mümkün.

Royal Palace, Norveç
Royal Palace, Norveç

Bryggen (Bergen)

Oslo gezinizi tamamladıktan sonra Norveç gezilecek yerler listenize UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde bulunan Bergen’i almalısınız. Bu eski kentte hem müzeleri ve kiliseleri gezmeli hem de dağlara çıkarak harika manzarayı izlemelisiniz. Turistlerin en çok çıktığı dağlar olan Fløyen Dağı ve Ulriken Dağı, manzaraları eşsiz olan dağlardan sadece ikisi. Fløyen Dağı’na fünikülerle, Ulriken Dağı’na teleferikle ulaşabilirsiniz.

Bryggen, Norveç
Bryggen, Norveç

Lofoten Adaları

Norveç’in güzellikleriyle ünlü takımadaları olan Lofoten Adalarını, seyahatinize kesinlikle eklemenizi öneriyoruz. Lofoten uçak bileti alarak takımadalarda masalsı bir keşif yapabilir, kartpostalları andıran balıkçı köylerinde gezerken kendinizi bir ressamın elinden çıkan bir yağlı boya tabloda gibi hissedebilirsiniz. Turistlerin bu takımadalarda mutlaka gezdiği küçük bir kasaba olan ve ülkedeki en güzel köy olarak nitelendirilen Reine Köyü’nü de mutlaka görün.

Lofoten Adaları
Lofoten Adaları

Atlanterhavsveien (Atlantik Yolu)

The Guardian’ın en güzel yol güzergâhı olarak seçtiği ve 1989 yılında açılan bu yol, Storseisundet Köprüsü ile adacıkları birbirine bağlıyor. Norveç gezinizi araç kiralayarak yapıyorsanız, 8,72 kilometre uzunluğa sahip olan ve 2005’te yüzyılın inşaatı ödülünü alan bu yolu mutlaka görmelisiniz.

Atlanterhavsveien, Norveç
Atlanterhavsveien, Norveç

Harika Norveç Fotoğraflarının Sırrı

Norveç geziniz için internette araştırma yaparken karşınıza çıkan harika fotoğraflarda, uçurumun kenarında durarak poz veren gezginleri görmüşsünüzdür. İşte bu harika fotoğrafların sırrını vereceğiz size. Norveç’e gelen binlerce turist bu fotoğrafları çekmek için, tırmanış gerektiren ve Songesand’da bulunan Preikestolen kayalığına çıkıyor. Bu fotoğrafları çekebileceğiniz diğer bir kayalık ise Røldal’daki Trolltunga. Buraya da pek çok tırmanış sporcusu, gezgin ve fotoğrafçı harika fotoğraflar çekebilmek için tırmanıyor.

Harika Norveç Fotoğraflarının Sırrı
Harika Norveç Fotoğraflarının Sırrı

Svalbard, Tromso ve Kuzey Işıkları

Norveç’ten bineceğiniz gemilerle ulaşabileceğiniz dünyanın en kuzeyindeki Svalbard Takımadası, Avrupa’nın bittiği yer olarak adlandırılıyor. Kuzey ışıklarını en iyi izleyebileceğiniz ve bu deneyimin yanı sıra kutup ayıları ile kutup tilkilerini ve görebileceğiniz takımada; Kuzey Buz Denizi, Norveç Denizi ve Grönland arasında yer alıyor. Ancak buraya gitmeden de kuzey ışıklarını izlemeniz mümkün. Norveç’te Tromsø şehrinde harika bir Aurora Borealis deneyimi yaşayabilirsiniz.

Svalbard, Tromso ve Kuzey Işıkları
Svalbard, Tromso ve Kuzey Işıkları

Kuzey ışıklarını izleyebilmek için Norveç gezinizi 20 Şubat ila 15 Mart arasına denk getirmeniz gerekiyor. Bu ışıkların görüldüğü yerlerde geceleri etkinlikler düzenleniyor. Kışın Norveç’te güneş bazı noktalarda hiç görünmezken, bazı yerlerde çok az görünüyor. Özellikle Tromso’da kışın hiç doğmayan güneş, yazın hiç batmıyor.

Flam ve Tren Gezisi

Norveç’te Bergen’den Flam kasabasına harika bir tren yolculuğu yaparak unutulmaz bir deneyim yaşamanız mümkün. 1940’larda elle kazılan tünellerden geçerek ilerleyen Flamsbanaya da Flam Line, National Geographic tarafından dünyadaki en iyi tren yolculukları listesine alınmış. Norveç’in doğal güzelliklerinin içinden geçerek ilerleyen bu tren, yolcularına eşsiz manzaralar vadediyor.

Flam ve Tren Gezisi
Flam ve Tren Gezisi

Nærøyfjord ve Geirangerfjord

Nærøyfjord ve Geirangerfjord, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınan fiyortlar ve mutlaka görmeniz gereken güzellikler. Özellikle Nærøyfjord, en dar fiyort olarak ünlenen ve 250 metrelik dar alanlar bulunduran coğrafi bir yapı. Norveç gezinize bu güzellikleri de eklemeyi ihmal etmeyin.

Nærøyfjord ve Geirangerfjord, Norveç
Nærøyfjord ve Geirangerfjord, Norveç

Jostedalsbreen Milli Parkı

Norveç gezinizde küresel ısınmanın kanıtını gözlerinizle görmenizi sağlayacak bu park, Briksdal Buzulu’nu barındırdığı için ülke tarafından koruma altına alınan önemli bir yer. Bu buzul çok hızlı bir şekilde eridiği için korunmakta. Dünyadaki en büyük buzullar arasında yer alan ve Avrupa’daki büyük buzullar arasında üçüncü sırada olan Briksdal’ın yok oluşu, yıllar içinde çekilen fotoğrafların birbiriyle karşılaştırılması sonucu kanıtlanıyor.

Jostedalsbreen Milli Parkı, Norveç
Jostedalsbreen Milli Parkı, Norveç

Aerobilet Ayrıcalıklarıyla Bir Norveç Uçak Bileti Alın

Harika kuzey ışıklarını izlemek, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren muhteşem fiyortları görmek, eşsiz manzaraların fotoğraflarını çekmek için bir şimdi bir Norveç uçak bileti alın. Uçak biletinizi alırken Aerobilet indirimlerinden ve fırsatlarından yararlanmayı ihmal etmeyin. İstanbul – Bergen aktarmalı uçuşlarını ve İstanbul – Oslo aktarmasız uçuşlarını Aerobilet ana sayfasından ya da mobil uygulamasından sorgulayın. Havalimanından konaklama noktanıza ya da şehir merkezine ulaşmak konusunda vakit kaybetmemek ve zorluk yaşamamak için Aerobilet havalimanı transfer hizmetlerinden yararlanın.