Adıyaman Uçak Bileti Alarak Nemrut Dağı’nın Sessiz Bekçilerine Katılın

0
2562
Adıyaman Uçak Bileti Alarak Nemrut Dağı'nın Sessiz Bekçilerine Katılın
Adıyaman Uçak Bileti Alarak Nemrut Dağı'nın Sessiz Bekçilerine Katılın

Nemrut Dağı her gün güneşin doğuşuyla sonsuzluğu yeniden selamlayan dev tanrı ve kral heykelleri ile Adıyaman şehrinin Kahta ilçesinde yükselir. Adıyaman uçak bileti alarak gidebileceğiniz, Kahta sınırları içinde yer alan Kommagene Krallığı’nın mirası olan bu eşsiz hazineyi, hiçbir fotoğraf size gerçeği gibi anlatamaz. Türkiye’nin güneydoğusunda bulunan Adıyaman’da yer alan tanrıların ve kralların dev heykellerinin bulunduğu Nemrut Dağı Milli Parkı aynı zamanda UNESCO’nun dünya mirası listesinde yer alıyor.

Adıyaman uçak bileti ile şehre ulaştığınızda ilin sadece Kommagene Krallığı değil aynı zamanda Roma ve ardından İslam Dönemi eserleriyle de dolu olduğunu görebilirsiniz. Adıyaman Nemrut Dağı, Eskisaray Camisi, Perre Antik Kenti (Pirin), Besni Kalesi, Cendere Köprüsü, Göksu Köprüsü, Malpınarı Kaya Anıtı ve St. Paul Süryani Kilisesi Adıyaman gezi rehberi hazırlarken listenize eklemeniz gereken yerlerdendir. Tarihî ve doğal zenginlikleri bu kadarla da sınırlı kalmayan şehir, doğa yürüyüşlerine katılmak isteyen ziyaretçilerine de farklı rotalar sunar. Eğer mağara, höyük gibi geniş alanları gezmeyi seviyorsanız Adıyaman gezi rehberi listenize eklemeniz gereken diğer tarihî merkezler Gümüşkaya Mağaraları, Turuş Kaya Mezarları, Haydaran Kaya Mezarları ve erken dönem Hristiyanlarının yerleşkesi olan Zey Mağaraları’dır.

Bölgede köylüler tarafından halen tarihi eserler bulunmakta ve korumaya alınmakta. Bunlardan sonuncusu, tarlasını süren bir köylü tarafından Adıyaman Besni ilçesinde bulunan mozaiklerdir. M.S. 5. yüzyıla ait, dört metre uzunluğunda yazıt mozaikte “Pek aziz ve dindar Periodeutes Maranas’ın döneminde, kutsal kilise, Maranas’ın çabasıyla mozaik ile döşendi.” yazdığı yakın zamanda edinilen bilgilerden.

Bu güzellikleri yakından görmek için Adıyaman uçak bileti alarak şehre ulaştıktan sonra kara yoluyla şehir merkezine oradan da ilçelere giden araçlara binebilir ya da önceden Adıyaman turu satın alabilirsiniz.

Adıyaman’a Nasıl Gidilir?

Adıyaman uçak bileti alarak şehre ulaşabilirsiniz. Uçuş seçeneklerini Aerobilet ana sayfasını veya mobil uygulamasını kullanarak inceleyebilir Aerobilet’in sunduğu fırsatlar ve kampanyalardan faydalanarak uçuşunuzu planlayabilirsiniz. Sizin için en uygun Adıyaman uçak bileti seçeneğini değerlendirerek buradan güvenle biletinizi satın alabilirsiniz. Boztepe sınırları içerisinde bulunan Adıyaman Havalimanı’ndan şehir merkezine yaklaşık 20 dakikada ulaşabilirsiniz. Eğer otel rezervasyonu yaptırmadıysanız Adıyaman şehir merkezinde, konaklamak için genellikle üç ve dört yıldızlı oteller bulabilir veya Nemrut Dağı yolu üzerinde yer alan birkaç otelden birini seçebilirsiniz. Otelleri incelemek isterseniz Aerobilet Adıyaman otelleri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Adıyaman’a Nasıl Gidilir?
Adıyaman’a Nasıl Gidilir?

Adıyaman’da Ne Yenir?

Adıyaman mutfağı bulunduğu bölgenin diğer illeri ile benzeşse de kendine has lezzetleri ile Güneydoğu Anadolu’da farklı bir yere sahip. Binlerce yıllık tarihi boyunca yaşadığı tüm coğrafi değişimlerden etkilenmiş olan mutfak et, bakliyat ve yoğurt gibi gıdalardan gelen bir zenginlik sunar.

Adıyaman’da Ne Yenir?
Adıyaman’da Ne Yenir?

Lezzet arttırıcı olarak yemeklerde soğan, sarımsak, pul biber, nane, maydanoz ve pek çok farklı baharat kullanılır. Adıyaman mutfağı sadece başlangıç ve ana yemek olarak değil salatalar yönünden de geniş bir yelpazeye sahip. Adıyaman’da her öğünde farklı yemekler denemeniz seyahatinizi daha da renklendirebilir. Adıyaman’da ne yenir diye fazla düşünmenize gerek bırakmayacak başlıca geleneksel yemekleri meyir çorbası, alaca çorbası, malhute çorbası, dövmeç, besni tava, Adıyaman tavası, yarpızlı köfte, çiğ köfte, ot hitabı, taplama, yarpız (yarpuz) mancası, tatlı olarak burma, tene helvasıdır.

Adıyaman’da Gezilecek Yerler

Binlerce yıllık geçmişi olan bir şehri ziyaret etmek tüm dünyanın hayran kaldığı Kahta’ da bulunan Nemrut Dağı Kommagene eserlerini gezmek ve güneşin doğuşuna sessizce şahitlik etmek isterseniz bir Adıyaman uçak bileti almanız yeterli. Adıyaman’da gezilecek yerler aslında sadece yerel halk değil insanlık tarihî açısından çok önemli. İlin 8 km. kuzeyinde bulunan Palanlı Kaya Altı Sığınağı, 40 bin yıl önce kazı tekniği ile yapılmış dağ keçisi figürlerini usulca korumaya devam ediyor. Arkeolojik kazılar, bölgede Eski Taş Çağı’ndan itibaren insanların yaşadığını göstermiştir. Gritille Höyük ve Samsat kalıntılarından, Adıyaman’ın Cilalı Taş, Bakır Taş ve Tunç Çağı’nda da yerleşim alanı olarak kullanıldığı anlaşılıyor.

Fırat Nehri’nden Toroslara Uzanan Tarih

Fırat Nehri ile Toroslar arasındaki bu bölge tarih boyunca çok sayıda kavmin ve devletin istilasına uğramış. Hitit Devleti’nin yıkılmasından sonra bir süre Kummuh Krallığı’nın merkezi olmuş, bunu Asur, Med ve Pers egemenliği izlemiştir. Büyük İskender’in Anadolu’ya gelişiyle birlikte bir süre Makedon egemenliğinde kalan şehir, M.Ö. I. yüzyılda Selevkos idaresi altındayken, eyalet yöneticisi Ptolemaios’un bağımsızlığını ilan etmesi sonucu Kommagene Krallığı kurulmuş. Ardından Roma İmparatorluğu’na bağlanan Adıyaman, daha sonra Bizans egemenliği altında kalmış. VII. yüzyılda Müslüman Arapların eline geçen şehir, 1516 yılında Yavuz Sultan Selim tarafından Osmanlı topraklarına katılmış. Türkiye Cumhuriyeti kurulduğunda Malatya’nın kazası olan Adıyaman daha sonra il ilan edilmiştir.

Fırat Nehri’nden Toroslara Uzanan Tarih
Fırat Nehri’nden Toroslara Uzanan Tarih

Adıyaman ve çevresi Kommagene Krallığı eserleri ile ünlü olsa da Adıyaman’da gezilecek yerler saymakla bitmeyecek kadar çoktur. Burada erken insanlık tarihinin ilk izlerinden erken Hristiyanlığa, Kommagene Krallığı’ndan Osmanlı Dönemi eserlerine kadar onlarca hazine ziyaretçilerini bekler.

Nemrut Dağı’nın Sessiz Bekçileri

Burası tanrıların ve kralların dev heykellerinin insanlığı 2134 metre tepeden seyrettiği bir mezar. Yapılan araştırmalara göre burada yer alan heykeller ay takvimine göre belli bir düzen içinde sıralanıyor. Milattan önce 1. yüzyılda yaşamış olan Kral 1. Antiochus, Kommagene kralıyken, öldüğünde Nemrut Dağı’nın Fırat Nehri’ne bakan rüzgârlı tepesine gömülmek ister. UNESCO Dünya Miras Listesi’ne 1987’de girmiş olan, Kommagene Kralı I. Antiochus’ın tanrılara ve atalarına minnettarlığını göstermek için yaptırdığı mezarı günümüzde tüm dünyanın ilgisini çekiyor.

Kral Antiochus’un ölmeden önce bıraktığı yazılara göre, Antiochus yüksek ve ıssız bir yere gömülmek istiyordu. Kendi tapınağını yaptırıp onların yanına gömülerek de bu arzusunu gerçeğe dönüştürdü. Kalıntıların doğu terası kutsal merkez olduğundan en önemli heykeller burada yer alır. Kral Antiochus, annesi tarafından Yunan, babası tarafından ise Pers Krallığı ile bağlantılı olduğundan mıdır bilinmez, kireç taşından yapılmış olan bu heykeller Pers ve Zerdüşt figürleri yanı sıra Yunan tanrıları figürlerinin de bir karışımı gibidir.

Nemrut Dağı’nın Sessiz Bekçileri
Nemrut Dağı’nın Sessiz Bekçileri

Dağın tepesinde bulunan Antiochus’un mezarı tümülüs olarak da biliniyor. Çakıl taşları yığınından oluşan piramit mezarın yüksekliği ise yaklaşık 50 metre.

Ören yeri her yıl, Nemrut Dağı’nda güneşin doğuşunu ve batışını izlemek isteyen yerli ve yabancı binlerce turisti ağırlıyor. Bu dev heykeller kralı yalnız bırakmamak için mezarı başında sessizce nöbet tutar gibi her gün doğumunda insanlığı selamlamaya devam ediyor.

Beş Büyük Şehirden Biri Perre Antik Kenti

Perre, Mezopotamya’da Pirin ve Perin olarak bilinen Kommagene Krallığı’nın beş büyük şehrinden bir tanesi. Antik Perre Kenti, Melitene’yi o zamanki başkent Samsat ile bağlayan yol üzerinde olduğu için geçmişte önemli bir yere sahip olmuş. Antik Roma yazıtlarında suyunun güzelliğinden söz edilen geçmişin bu önemli yerleşim yeri ve kervan yolunda, o günlerin izlerini görebilmek kısmen mümkün. Sözü edilen lezzetli ve şifalı suyun aktığı Roma Çeşmesi hâlâ kullanıldığından yüzlerce yıldır akan çeşmeden su içebilirsiniz.

Çelikhan, Besni ve Kotur

Çelikhan havzasındaki Yüzen Adalar, Gölbaşı’nın kıyısında yaşayan kuşların oluşturduğu Kuş Cenneti, hastalara şifa kaynağı olan Çelikhan, Besni ve Kotur görülmesi gereken yerlerdendir.

Ulu Cami’den Yükselen Dualar

Adıyaman’ın merkezinde bulunan M.S. 1137-1522 yılları arasında Dulkadiroğulları zamanında yaptırılmış olan Ulu Cami, Müslümanların şehirde bıraktığı ilk izlerden. Bugünkü şekli ile 1863 tarihinde yaptırıldığı yazan kitabesine, 1902 tarihli onarımı işaret eden ilave bir kitabe daha yer alır. Müslümanlar için önemli pek çok eserin yer aldığı Adıyaman’da Sahabe Safvan Bin Muattal Türbesi de yoğun ilgi görmektedir. Müslümanlar açısından önem taşıyan türbe Samsat ilçesinde yer alır.

Adıyaman Müzesi

Paleolitik Çağ’dan günümüze kadar yaşamış her çağa ait yaklaşık 30.413 eserden oluşan zengin bir koleksiyona sahip olan müze bölge tarihi açısından görülmesi gereken yerlerden. Müzede, bölgenin tarihinde yer almış gelmiş geçmiş tüm uygarlıklardan günümüze ulaşan eserlerin en güzel örneklerini bulabilirsiniz.

Gerger Kalesi

Kommagene Krallığı’nın doğu sınırındaki kale, Arsames tarafından kurulan ikinci merkezdir. Fırat vadisini gören dik kayalar üzerinde aşağı ve yukarı kale olmak üzere iki kısımdan oluşur. Yukarı Kale’nin 3. kapında Kral Samos ve torunu I. Antiochus tarafindan yazdırılan 6 kitâbe yer alır. Yukarısında bir tanrıçaya adanan tapınak bulunan antik alan Adıyaman’da gezilmesi gereken yerlerden bir diğeri. Ancak sarp kayalar nedeniyle ulaşımın zor olduğu bu kaleye çıkmak oldukça zor. Aşağı kalede yer alan yaklaşık 4 metre yüksekliğindeki rölyefte ise Kral Samos tören giysileri içinde tasvir edilmiştir. her iki kale de eşsiz Kommagene Dönemi’nden günümüze kadar ulaşmış çok değerli yapılardır. Bu yapılar sadece kale olarak değil yapıldığı dönemde tapınak olarak da kullanılmıştır.

İmparator Mirası Cendere Köprüsü

Kahta, Karakuş Tümülüsü’nün kuzeydoğusu, Kahta Çayı üzerinde yer alan köprünün uzunluğu 120 metre, genişliği 7 metre. İki ana kaya üzerine 92 adet büyük kesme taş koyularak inşa edilmiş olan köprüde taşlar harç kullanılmadan “cendere” adı verilen sıkıştırma tekniğiyle yapılmış. Köprü üzerindeki yazıtta, 198-200 yılları arasında, İmparator Septimus Severus tarafından Samsat’taki XVI. Roma Lejyonu’na (XVI. Lejyon Flavia Firma) yaptırıldığı yazar ve köprünün dört köşesine aile fertleri adına birer sütun dikilmiş olduğu görülür. Günümüzde ise bu sütunlardan sadece üç tanesi ayaktadır.

İmparator Mirası Cendere Köprüsü
İmparator Mirası Cendere Köprüsü

Gerek farklı inşa tekniği gerek ise tarihi değeri bakımından Cendere Köprüsü Adıyaman’da gezilmesi gereken yerler arasında ilk sıralarda yer alır. Köprünün yapımında Yeni Kale’nin altında yatan eski Kommagene Sarayı’ndan getirilmiş taşların da kullanıldığı düşünülmekte.

Roma’dan Günümüze Turuş Kaya Mezarları

Kommagene Kralı Antiochus’un yakın olduğu batı ve doğu kültürlerinin etkisi Roma kaya mezarlarına da yansımış. Adıyaman il merkezine 40 km uzaklıkta, Şanlıurfa yolu üzerinde bulunan Roma Dönemi’ne ait kayalara oyularak yapılmış Turuş Mezarları bu eserlerin önemli örnekleridir. Burada yaşayan insanların, yüzlerce yıl önce kısıtlı imkânlar ile yaptıkları kaya mezarları bugün bile hâlâ görenleri şaşırtmaya devam ediyor.

Roma’dan Günümüze Turuş Kaya Mezarları
Roma’dan Günümüze Turuş Kaya Mezarları

Adıyaman Uçak Bileti İle Otantik Pazarları Keşfedin

Şehirde halı dokumacılığının en güzel örneklerinin sergilendiği pazarda, Adıyaman’ın dünya çapında üne sahip Durukaynak (Pişinik) halılarını görebilirsiniz. Otantik görünümü, halı ve el emeği göz nuru tabir edilen dokuma ürünlerin bulunabileceği Oturakçı Pazar’ında alışveriş yapabilir veya bir köşede çayınızı yudumlayarak dinlenebilirsiniz. Yöre halkının hoş sohbeti gezinizin fiziksel yorgunluğunu atmanıza ve bu kadim topraklarda yaşayan insanları daha yakından tanımanıza olanak sağlar. Adıyaman uçak bileti alarak ilk adımı atacağınız seyahatinizde tüm bu güzellikler sizleri bekliyor.

Adıyaman Uçak Bileti İle Otantik Pazarları Keşfedin
Adıyaman Uçak Bileti İle Otantik Pazarları Keşfedin

Eşsiz bir tarih ve doğal güzellikler sunan Adıyaman’ı daha yakından tanımak ve tarihî toprakların kokusunu içinize çakmak isterseniz Adıyaman uçak bileti alarak bu kadim topraklara yolculuk yapabilirsiniz. Seyahatiniz için size en uygun Adıyaman uçak bileti seçenekleri sunan Aerobilet web sitesini ziyaret edebilirsiniz.