Anadolu’nun Dünyaca Ünlü Tarihi Hazineleri

0
747
Anadolu'nun Dünyaca Ünlü Tarihi Hazineleri
Anadolu'nun Dünyaca Ünlü Tarihi Hazineleri

Anadolu, binlerce yıldır pek çok büyük medeniyete ev sahipliği yapmış dünyanın en gizemli yerlerinden biri. Anadolu’nun hazinelerini keşfetmek için ise her yıl milyonlarca turist Türkiye’ye geliyor. Hemen her medeniyet bu topraklarda bir iz bıraktı ve bu izler günümüzde paha biçilmez tarihi bilgiler gizliyor.

İnsanlık tarihini değiştiren Göbeklitepe’den Efes’in dünyaca ünlü harabelerine; Nemrut Dağı’nın devasa heykellerinden Osmanlıların son önemli yapısı olan İshak Paşa Sarayı’na kadar Anadolu’da sizi tarihte unutulmaz bir yolculuğa çıkaracak birbirinden güzel yerler gezebilirsiniz. Aerobilet web sitesi ve mobil uygulamalar üzerinden kolayca uçak bileti alabilir ve Anadolu’nun en önemli tarihi hazinelerini yakından görebilirsiniz.

Anadolu’nun Tarihi Hazinelerini Keşfedin

Göbeklitepe – Şanlıurfa

İnsanlık tarihiyle ilgili bütün bildiklerimizi değiştiren ve yüzyılın en önemli tarihi keşfi olan Göbeklitepe, Şanlıurfa merkezine sadece 25 dakika uzaklıkta bulunuyor. Burada yapılan arkeolojik araştırmalarda Göbeklitepe’de 12.000 yıl önce inşa edilmiş dünyanın en eski tapınağı bulundu.

Göbeklitepe – Şanlıurfa
Göbeklitepe – Şanlıurfa

Şanlıurfa uçak bileti alarak keşfe çıkacağınız Göbeklitepe, inşa edildikten 1000 yıl sonra tonlarca çakmak taşı ve toprakla gömülerek unutulmuş. Buranın neden gömüldüğü ise hala sır. Alman Arkeoloji Enstitüsü katkılarıyla 1995 yılında başlatılan kazılar hala sürüyor ve burada bulunan onlarca tapınaktan sadece 6 tanesi gün yüzüne çıkarılabildi. Rehberli turlarla Göbeklitepe’yi keşfe çıkabilir ve insanlık tarihiyle ilgili birbirinden ilginç bilgilere ulaşabilirsiniz.

Çatalhöyük – Konya

Konya uçak bileti alarak gezeceğiniz, ilk kez 1961 yılında kazılmaya başlayan Çatalhöyük, dünyanın ilgisini çeken çok önemli bir Anadolu hazinesi. İnsanlığın ilk dönemlerinden kalma bu köyü asıl ilginç kılan özellik ise sanat ve sembolizmle dolu bir yer olması. Çatalhöyük, ilginç evleriyle de çok ünlü. Kapıları çatıda olan bu evler bitişik olarak inşa edilmiş, köyde hiç sokak yok ve tüm yaşam çatılarda sürmüş.

Çatalhöyük - Konya
Çatalhöyük – Konya

Konya şehrine bağlı Çumra ilçesinde bulunan Çatalhöyük’te onlarca yıldır kazılar devam ediyor ve bulunan eserleri burada kurulan müzede görebilirsiniz. 2012 yılında UNESCO Kültür Mirası Listesi’ne de alınan Çatalhöyük, Anadolu’nun gizemini koruyan tarihi hazinelerinden biri.

Assos – Çanakkale

Çanakkale uçak bileti alarak görme şansı bulacağınız dünyaca ünlü Assos, size tarihin ve doğanın mükemmel bir uyumunu sunacak. Assos Antik Kenti sönmüş bir volkanik tepe üzerine, denizden 236 metre yükseklikte kurulmuştur. M.Ö. 6. yüzyıla kadar giden tarihiyle Assos, 3200 metre uzunluğunda 20 metre yüksekliğinde surlarla çevrili. Sizi çok etkileyecek olan bu antik surların harika fotoğraflarını çekebilirsiniz.

Assos Antik Kenti’nin en yüksek tepesinde yer alan Athena Tapınağı, Anadolu’da yapılan tek dor düzenindeki tapınak. Bu tapınak günümüze kadar korunabilmiş ve benzersiz atmosferiyle sizi etkileyecek bir yer. Athena, Assos’un koruyucu tanrıçasıdır, bu güzel tapınak da ona adanmıştır. Assos’u gezerken hemen karşınızda Midilli Adası ve muhteşem manzaralarıyla Ege Denizi olacak. Midilli Adası’na karşı kurulmuş antik tiyatro bir kaya oyuğuna yapılmıştır ve 2500 kişiliktir. Tam bir Roma dönemi tiyatrosu olan Assos Tiyatrosu da görülmeye değer güzellikte. Bu güzel antik tiyatro günümüzde birçok festival ve konsere ev sahipliği yapıyor.

Assos - Çanakkale
Assos – Çanakkale

Yunan klasik çağında, kentin yönetim, siyasi ve ticaret işlerinin görüşülmesi için yurttaşların toplandığı kent alanı olan agora da antik kentte sizi etkileyecek yerlerden biri. Agora karşılıklı iki üstü kapalı sütunlu alan ile çevrili. Bu alanlar buraya toplanan yurttaşların güneş ve yağmurdan korunması için yapılmış. Agora’da aynı zamanda tarihi bir Bizans kilisesi kalıntısını ve spor eğitimlerinde kullanılan Gymnasion alanını görme şansı da bulacaksınız.

Assos Antik Kenti’ni mutlaka gezmeli hem manzaralarıyla hem de tarihi eserleriyle sizi büyüleyecek bu yerde güzel zamanlar geçirmenizi öneririz. Assos’un antik limanı günümüze kadar özenle korunmuş bir yer ve burada gezerken taş sokaklarda ve sahilde inanılmaz bir uyuma şahit olacaksınız. Limanın güzel manzarası eşliğinde kahvenizi yudumlayarak yılın bütün stresinden kurtulup rahatlamanız mümkün, ayrıca isterseniz Assos limanında denize de girebilir ve antik limanın sularından serinleyebilirsiniz.

Nemrut Dağı Milli Parkı- Adıyaman

Adıyaman şehrine bağlı Kahta ilçesi, binlerce yıllık bir tarihi olan Kommagene Krallığı’nın muhteşem bir antik kentine ev sahipliği yapıyor. Her yıl binlerce turistin ziyaret ettiği ve Helenistik dönemin bir şaheseri olarak Nemrut Dağı Milli Parkı’nda yer alan Kommagene Kralı Antiochos’ın etkileyici türbesi ve Nemrut Dağı, 1987 yılında UNESCO Dünya Mirası Alanı ilan edilerek korumaya alındı.

Nemrut Dağı Milli Parkı- Adıyaman
Nemrut Dağı Milli Parkı- Adıyaman

Adıyaman uçak bileti alarak keşfe çıkacağınız Nemrut Dağı Milli Parkı’da göreceğiniz Antiochos tümülüsü ve devasa heykeller, buradaki en ilgi çeken antik hazineler. Ayrıca Eskikale, Yenikale, Karakuş Tepe ve Cendere Köprüsü de milli park içinde karşınıza çıkacak tarihi yapılardan sadece bazıları.

Sümela Manastırı – Trabzon

Trabzon uçak bileti ile keyifle gezeceğiniz Karadeniz kıyılarının en ünlü cazibe merkezlerinden biri de etrafını saran uçurumdan yükselen büyüleyici Sümela Manastırı’dır (Meryem Ana Manastırı). Trabzon’un yaklaşık 70 kilometre güneyinde bulunan bu atmosferik manastır, Bizans dönemine kadar uzanan bir tarihe sahip.

Sümela Manastırı - Trabzon
Sümela Manastırı – Trabzon

Ana şapelin içinde fevkalade canlı freskler var ve kompleksin geri kalanını oluşturan oda ve şapeller, önceki yüzyıllardaki dinsel yaşamın tasarrufuyla ilgili çok iyi bir fikir veriyor. Sümela Manastırı’na yapılacak ziyaretin en büyük keyfi ise girişe kadar dolambaçlı yoldaki kaya yüzüne yapışan tüm manastırın benzersiz manzarasını izlemek olacaktır.

Midas Antik Kenti – Yazılıkaya, Eskişehir

Eskişehir şehrine bağlı Seyitgazi ve Han ilçeleri arası, efsanevi Frig Vadisi olarak bilinen bölgeyi oluşturuyor. Bu antik vadide pek çok tarihi eser var ve Frig Kaya Anıtları’nın en görkemlisi olarak mutlaka görmeniz gereken yer olan Yazılıkaya, M.Ö. 7 yüzyılda yapılmış çok önemli bir eser olarak çok ilgi çekiyor.

Midas Antik Kenti - Yazılıkaya, Eskişehir
Midas Antik Kenti – Yazılıkaya, Eskişehir

Eskişehir uçak bileti alarak keşfe çıkacağınız Frig Vadisi’nin tamamı bugün arkeolojik sit alanı olarak koruma altında ve her yıl binlerce turist Midas Antik Kenti’ni ve buradaki benzersiz kaya anıtlarını görmek için Türkiye’ye geliyor.

Efes – İzmir

Selçuk’un bu kadar popüler olmasının en büyük nedeni sınırları içinde yer alan Efes Antik Kenti’dir ve orayı gördüğünüz zaman neden böyle olduğunu hemen anlayacaksınız. Yunanistan ve İtalya gibi ülkelerdeki ünlü Greko-Romen kalıntılarının standartlarına uyan Efes antik kalıntıları, Türkiye’nin en çok ziyaret edilen yerlerinden biri. UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Efes; Çukuriçi Höyük, Ayasuluk Tepesi (Selçuk Kalesi, Saint John Bazilikası, İsa Bey Hamamı, İsa Bey Camisi, Artemision), Efes Antik Kenti ve Meryem Ana Evi olmak üzere dört bileşenden oluşuyor.

Efes – İzmir
Efes – İzmir

İzmir uçak bileti alarak yakından göreceğiniz Efes Antik Kenti, en güçlü döneminde antik çağın en büyük metropollerinden biriydi. Ticaret, din ve kültürlerin birleşme yeri olmayı başarmış Efes, coğrafi konumuyla da dikkat çekiyor. Efes, bilim ve felsefe alanında Herakletos, Hermodor, Alcıdamas gibi çok önemli isimler yetiştirmiştir. Hristiyanlığın oraya çıkması ve yükselmesinden sonra da önemini koruyan ve ünlü Meryem Ana Evi de sınırları içinde yer alan Efes, Hristiyan dünyası için çok önemli bir hac yeri haline geldi.

Efes Antik Kenti’nde restore edilmiş simgesel yapılar arasında ise Efes Antik Tiyatrosu, Celsius Kütüphanesi, teras evleri, Hadrian Tapınağı ve Curates Caddesi sayılabilir. Efes Antik Tiyatrosu, antik dönemin en büyük açık hava tiyatrosudur ve tam 24 bin kişi kapasitelidir. Tiyatronun sahnesi yıkılmış olsa da oturma alanları hala iyi durumda. Bu antik tiyatro her yıl birçok konsere ve festivale ev sahipliği yapıyor. Hristiyan ziyaretçiler için bu harika tiyatronun ayrı bir önemi var, çünkü Aziz Paul vaazlarını bu tiyatroda veriyordu.

Side Antik Tiyatrosu – Side, Antalya

Antik Side’nin kalıntılarının dağıldığı yarımadanın en dar noktasında bulunan bu antik tiyatro, muhteşem tatil beldesinin korunmuş tarihi binalarının en büyüğü. Side gezinizde, Türkiye’deki en iyi Roma tiyatrolarından birini görme fırsatını kaçırmayın.

Side Antik Tiyatrosu, M.S. 2. yüzyılın ortalarında daha eski bir Helenistik tiyatro alanında inşa edilmiştir. Bu görkemli antik tiyatro, Roma tipi tiyatroları temsil eder, çünkü namlu tonozlarının desteklediği temeller üzerine inşa edilmiştir.

Side Antik Tiyatrosu – Side, Antalya
Side Antik Tiyatrosu – Side, Antalya

Antalya uçak bileti alarak yakından göreceğiniz Side Antik Tiyatrosu’nun dış cephesi bir zamanlar iki katlıydı. Bu tiyatronun sahnesi ve 63 metre uzunluğundaki arka bölümü, heykeller ve Yunan mitolojisinden çeşitli sahneleri tasvir eden kabartmalarla süslenmiştir. Antik Side Tiyatrosu, çok geniştir ve 15 bine yakın insanı ağırlayabilir. Roma İmparatorluğu’nun son dönemlerinde, gladyatör savaşları ve vahşi hayvanlarla yapılan gösteriler popüler hale geldiğinde, tiyatro bu eğlence biçimlerinin ihtiyaçlarına daha iyi uyacak şekilde değiştirildi.

Side Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali etkinlikleri çerçevesinde antik tiyatroda eşsiz bir tarihi atmosfer içinde klasik müzik ve bale gösterileri izleyebilirsiniz. Side Antik Tiyatrosu yaz aylarında her gün sabah 9’dan akşam 7’ye kadar açık; kış aylarında ise sabah 8’den akşam 5’e kadar bu muhteşem tiyatroyu gezebilirsiniz.

Deyrulzafaran Manastırı – Mardin

Türkiye’de keşfedilmeyi bekleyen pek çok tarihi hazineyi koruyan Mardin’de yer alan ve Süryani Kilisesi’nin önemli merkezlerinden biri olan Deyrulzafaran Manastırı, tüm dünyanın ilgisini çeken yerlerden biri. Süryani Ortodoks patriklerinin 1932’ye kadar kaldığı yer olan Deyrulzafaran Manastırı’nın tarihi binlerce yıl öncesine kadar uzanıyor.

Deyrulzafaran Manastırı – Mardin
Deyrulzafaran Manastırı – Mardin

Mardin uçak bileti alarak yakından göreceğiniz, M.S. 5. yüzyılda bir güneş tapınağı olarak inşa edilen manastır, daha sonra da Romalılar tarafından görkemli bir kaleye çevrildi. Sizi tarihte unutulmaz bir yolculuğa çıkaracak Deyrulzafaran Manastırı ve Mardin’in her sokağı bir açık hava müzesi olarak şehir merkezi, Türkiye’de tarihi meraklılarının mutlaka uğraması gereken yerler arasında.

Kapadokya – Nevşehir

Göreme köyünün hemen dışında yer alan ve UNESCO tarafından koruma altına alınmış olan Göreme Açık Hava Müzesi, muhteşem fresklere sahip kaya mezarları ve keşiş manastırı kümeleri ile turistlerin akın ettiği bir yer. Kompleks, Kapadokya’nın önemli bir Bizans dini merkezi olduğu 10. ve 12. yüzyıllardan kalma.

Kapadokya - Nevşehir
Kapadokya – Nevşehir

Nevşehir uçak bileti alarak güzelliklerini göreceğiniz kompleksin içinde birkaç kilise ve şapel var ve bunların en önemlisi Elma Kilisesi. Kırmızı iç dekorasyonuyla Azize Barbara Şapeli, etkileyici duvar resimleriyle Aziz George Şapeli, St. Onuphrius’un ilginç freskleriyle Yılan Kilisesi, mükemmel bir şekilde restore edilmiş freskleri ile Karanlık Kilise ve göz kamaştırıcı duvar resimleriyle Tokali Kilise de (Buckle Kilisesi) harika fotoğraflar çekebileceğiniz yerler.

Müze, Türkiye’nin en ilgi çekici yerlerinden biri ve Kapadokya’nın en ünlü turistik cazibe merkezi olarak sizi bekliyor. Kapadokya’nın yeraltı şehirleri ilk olarak Tunç Çağı Hitit döneminde inşa edilmeye başlandı, ancak bölgede yaşayan Hristiyanların Arap ve Pers istilacılardan saklanmak için yer altında yaşadıkları 6. ve 7. yüzyıllar, bu yeraltı şehirlerinin arttığı dönem. Kaymaklı Yeraltı Şehri, Kapadokya’nın en büyük yeraltı şehri örneği ve sekiz seviyede uzanan tüneller ile birbirine bağlı odaların labirentine sahip. Bu seviyelerin dördünü Kapadokya gezinizde keşfedebilirsiniz. Tünel ağlarının içinden yer altına girmek büyüleyici bir deneyimdir, ancak klostrofobisi olanlar bazı tünellerin aşırı derecede dar olduğunu unutmamalı.

Troya – Çanakkale

Antik Troya bölgesi, Çanakkale Boğazı ile Edremit Körfezi’ne kadar uzanıyor ve benzersiz antik kentleriyle dünya çapında büyük bir üne sahip. Assos Antik Kenti’nin yanı sıra buradaki çok önemli bir diğer yer de Troya Antik Kenti. Dünyanın en bilinen savaşlarından birine sahne olan antik kentin tarihi binlerce yıl öncesine kadar uzanıyor. 1873 yılında Alman Heinrich Schliemann’nın yanlışlıkla burada bulduğu Priamos Hazinesi, bütün dünyada büyük yankı uyandırmıştı.

Troya - Çanakkale
Troya – Çanakkale

Çanakkale uçak bileti ile keşfe çıkacağınız Troya’da çıkarılan pek çok paha biçilmez eser ne yazık ki yurt dışına kaçırıldı ve geri getirilebilen parçalar bugün İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor. Troya, her yıl yerli ve yabancı binlerce turistin akınına uğruyor ve bölge 1998’de UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alındı.

İshak Paşa Sarayı – Ağrı

Anadolu’nun en önemli ve etkileyici saraylarından biri olan İshak Paşa Sarayı, yüksek bir tepe üzerinde yüzlerce yıldır şehri izliyor. Osmanlının son dönem eserlerinden biri olan ve dönemin mimarisinin büyüleyici bir örneğini sunan İshak Paşa Sarayı, Türkiye’nin en önemli tarihi yapılarından biri ve Osmanlı İmparatorluğu’nun son simgesel anıtı.

İshak Paşa Sarayı – Ağrı
İshak Paşa Sarayı – Ağrı

Ağrı uçak bileti alarak yakından göreceğiniz İshak Paşa Sarayı, Ağrı şehrine bağlı Doğubayazıt ilçesine sadece 10 dakika uzaklıkta ve Ağrı Dağı’nın eteklerinde inşa edilmiş. 1784 tarihli bu büyüleyici Osmanlı sarayı, Anadolu topraklarında İstanbul’daki Topkapı Sarayı kadar büyük bir önem taşıyor. İshak Paşa Sarayı gezinizde hem bu eşsiz eseri gezebilir hem de muhteşem fotoğraflar çekebilirsiniz.

Aerobilet web sitesi veya mobil uygulamaları üzerinden en iyi fiyatlara uçak bileti alabilir ve Anadolu’da bütün dünyanın ilgisini çeken tarihi hazineleri yakından görebilirsiniz.