Artvin uçak bileti ile yeşilin binbir tonunu keşfedin

0
1570
Artvin uçak bileti ile yeşilin binbir tonunu keşfedin
Artvin uçak bileti ile yeşilin binbir tonunu keşfedin

Artvin uçak bileti ile Türkiye’nin kuzeydoğu köşesi Artvin’de, yeşilin ortasında bir tatil yapın. Yeşilin binbir tonunu barındıran Artvin; gezginleri harika yaylaları, binlerce yıldır manzarayı süsleyen tarihi eserleri ve milli parklarıyla büyülüyor. Burayı gören turistler Artvin’i, “insanın gözlerini kapatıp hayal ettiği rüya yer” şeklinde tanımlıyor. Artvin gezisi blog yazımızda gezenlerin öve öve bitiremediği Artvin’i anlattık. Burası çayınızı elinize alıp serin yaylalarda bol oksijen eşliğinde oturarak manzarayı izleyeceğiniz ve aynı zamanda bir Artvin uçak bileti alarak kolayca ulaşabileceğiniz cennet bir şehir.

Artvin soğuk suları, yemyeşil yaylaları ve dereleriyle; kesinlikle dinlenmek, yenilenmek, ve huzuru bulmak isteyenlere göre bir yer. Havası ve suyuyla çok sevilen bu şehre yazılan sayısız türkü var. Halk şairi Hatif Cihan “Ne Güzel Şavşat’ın Suyu Havası” başlıklı şiirinde Artvin’in ilçesi olan Şavşat’ın güzelliklerini kaleme almış:

“Ne güzel Şavşat’ın suyu havası
Sağlığa uyumlu hali Şavşat’ın
Gönül ruh şevkine hitap ediyor
Burcu burcu kokar gülü Şavşat’ın

Ne kadar dinlese ahkâmı alem
Güç yetmez ki dile getirsin kalem
Ben az diyeyim sen çok anla vesselam
Her yana ulaşır malı Şavşat’ın

Baktıkça şenlenir insanın ruhu
Varsa da silinir tasası ahı
Mansurat Han Suyu besler Çoruh’u
Harıl harıl akar seli Şavşat’ın”

Dememiz o ki, sadece havası ve suyu için dahi bir Artvin uçak bileti alarak bu cennet şehri görmeye değer.

Adını İskit beylerinin birinden alan şehrin adı önce Artvani olmuş. Bu isim Osmanlılar döneminde Artvini olarak değişmiş. Sonra buraya Çoruh denilse de, 1956’da şehrin adı tekrar Artvin olmuş ve öyle de kalmış.

Artvin gezilecek yerler listesinde dağlar, yaylalar ve derelerin yanı sıra tarihi uzun yıllar öncesine uzanan manastır ve kilise gibi eserler var. M.Ö. 10 bin ila 8 bin yıllarına ait insan izlerinin bulunduğu şehir; Hititlerden Urartulara, İskitlerden Şamanist Arsaklara, Hazarlardan Çıldırlara ve Osmanlılara kadar pek çok devlet görmüş. 250 yıl boyunca Osmanlı Devleti yönetiminde kalan şehir 45 yıl Rusların esareti altında kaldıktan ve verilen kanlı mücadelelerden sonra, 1921’de burada Türk bayrağı dalgalanmaya başlamış.

Artvin’e Nasıl Gidilir?

Artvin gezisi blog yazımızın bu kısmında yeşil şehir Artvin’e ulaşım konusunda bilgi vereceğiz. Bulunduğu konum nedeniyle Artvin uçak bileti ile ulaşımı gerektiriyor. Bununla birlikte Artvin’de havaalanı bulunmadığı için, çevre illerde bulunan havaalanlarını kullanmak gerekiyor. Bu durum Erzurum, Trabzon ve Batum’u seçenek haline getiriyor. Batum’un seçenek haline gelmesi, Türklerin Gürcistan’a sadece kimlikleriyle girebilmelerinden kaynaklanıyor. Nitekim turistlerin çoğu Batum üstünden Artvin Hopa’ya geçmeyi tercih ediyor. Aerobilet’te aktarmasız İstanbul – Batum uçuşlarının yanı sıra, aktarmasız İstanbul – Erzurum ve aktarmasız İstanbul – Trabzon uçuşlarını bulmanız mümkün. Seyahatinizi planlarken en uygun uçak biletini bulmak için Aerobilet fiyat alarmını kurabilirsiniz.

Artvin’e Ne Zaman Gidilir?

Artvin uçak bileti alırken göz önünde bulundurmanız gereken en önemli konulardan biri de seyahatinizi planladığınız tarih aralığı. Artvin Karadeniz Bölgesinde bulunan bir şehir olarak aslında yılın hemen hemen her döneminde yağış alıyor ki, bu duruma karşı valizinize yağmurluk ve şemsiye eklemeniz gerekiyor. Yaz mevsiminde çok nemli ve sıcak olan Artvin, kış mevsiminde soğuk ve yağışlı oluyor. Ancak yaz aylarında yaylalar serin olduğu için turistler seyahatlerinde bu dönemi tercih ediyorlar. “Artvin gezisi için yılın en ideal dönemi nedir?” sorusunun cevabı ise ilkbahar ve sonbahar dönemleri. Nisan, Mayıs ve Eylül, Ekim aylarında Artvin bir görsel şölen sunuyor.

Artvin Festivalleri

Artvin gezisi blog yazımızda bu şehirde düzenlenen festivallere mutlaka yer vermeliyiz. Yılın hemen hemen her ayında festivallerin düzenlendiği Artvin’de, etkinlikler yaz aylarında sıklaşıyor. İnternet’te Artvin turistik yerler yazarak şehirde gezilecek yerleri aradığınızda karşınıza bu festivallerden biri mutlaka çıkmıştır. Biz burada size seçtiğimiz festivalleri sıralayacağız ki, festival tarihleri Artvin uçak bileti almak için seçeceğiniz tarihler konusunda size yardımcı olacak.

Kafkasör Kültür, Turizm ve Sanat Festivali

Temmuz ayının ilk haftasında düzenlenen bu festival; Artvin’in yöresel oyunlarını, yemeklerini ve kültürünü tanımanızı sağlıyor.

Arhavi Kültür ve Sanat Festivali

Artvin’in bir ilçesi olan Arhavi’de Ağustos ayının üçüncü haftasında düzenlenen bu festival, ilçenin kültürüyle tanışabileceğiniz bir etkinlik olarak öne çıkıyor.

Çoruh Kültür ve Sanat Festivali

Adını Çoruh Nehri’nden alan ilçede yapılan bu festival, Haziran ayının ikinci haftasında düzenleniyor.

Artvin Festivalleri
Artvin Festivalleri

Aydın Köyü Yayla Şenlikleri

Kendinizi serin yaylalara atarak manzaraya doymak ve şenliklere katılmak isterseniz, Artvin uçak bileti tarihinizi temmuz ayının ilk haftasına denk getirmelisiniz.

Hopa Kültür ve Sanat Festivali

Artvin’in ünlü bir ilçesi olan Hopa’da yapılan bu festival, Temmuz ayının ikinci haftasına denk geliyor.

Satave Gevrek Festivali

Artvin gezisi blog yazımızda festivaller listesine aldığımız bu festival, yöreye ait gözlü bir ekmek olan gevrek için, ağustos ayının ilk haftasında düzenleniyor. Festival kapsamında gevrek pişirme yarışması, gevrek güzeli yarışması, halk müziği amatör ses yarışması ve halk oyunları gösterileri yapılıyor.

Artvin Gezilecek Yerler

Artvin gezilecek yerler listesinde gezmeye doyamayacağınız güzellikte yerler var. Artvin geziniz için vereceğimiz öneri, gezi rotanızı doğru belirlemeniz olacak. Zira burada engebeli arazi nedeniyle kuş uçuşu uzaklıktan çok, kara yoluyla kat edilen mesafe önemli.

Artvin gezisi blog yazımızın bu kısmında bulacağınız turistik yerleri, Hopa’dan başlayarak bir gezi rotası oluşturacak şekilde sıraladık.

1) Mençuna Şelalesi

Artvin gezilecek yerler listemizin ilk sırasında Hopa’dan çıkarak ulaşabileceğiniz Mençuna Şelalesi var. Arhavil ilçesinde bulunan bu şelalenin en önemli özelliği, Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki en büyük şelale olması. Buraya ulaşım biraz zor olabilir. Ancak cennete gitmenin her zaman zahmetli olduğunu unutmayın.

Mencuna Şelalesi
Mençuna Şelalesi

Bol oksijenli, serin ve huzurlu yer bulmanın getireceği iştahla, burada bulunan piknik yerinde dinlenebilir ve piknik yapabilirsiniz. Şelale yakınında ayrıca bir de köprü bulunuyor ki bu köprüye Çiftekemer ya da İkizkemer adı veriliyor. Köprünün özelliği Osmanlılar döneminde ve 18.yy.’da yapılmış olması.

2) Barhal (Altıparmak) Kilisesi

Altıparmak Köyü’nde bulunan bu kilise, aslında Gürcü Kral David Magistros döneminde manastır olarak inşa edilen, 9.yy.’dan beri ayakta duran ve yaylaların manzarasını süsleyen tarihi eser olarak Artvin turistik yerler listemize giriyor. Kilise 1677’de camiye dönüştürülmüş ki şu anda da camii olarak kullanılıyor.

3) Ishan Manastırı

Bu manastır Yeniköy’de bulunuyor ve yine Kral Magistros’un döneminde inşa edilmiş bir yapı olma özelliğini taşıyor. Ancak bu yapının inşasına 955 yılında başlansa da, tamamlanması 1027 yılını bulmuş. Manastıra geldiğinizde, buranın güneybatısında Meryem Ana Şapeli’ni görebilirsiniz. Osmanlılar dönemine kadar piskoposluk olarak hizmet veren yapı, şu anda kullanılmıyor.

4) Karagöl Sahara Millî Parkı

Millî Park Karagöl ve Sahara Yaylası olmak üzere iki kısımdan oluşuyor. Doğu Karadeniz’de mutlaka görmeniz gereken 11 turistik yerden biri olan Karagöl; gölden, ormanlardan ve çayırlardan oluşuyor. Sahara Yaylası ise yayla turizminde öne çıkarak çok sayıda turist çekiyor. Kamp yapmayı seviyorsanız burası tam aradığınız yer. Gelirken yanınızda kamp malzemelerinizi getirmeyi unutmayın.

Karagöl Sahara Milli Parkı
Karagöl Sahara Milli Parkı

5) İskenderpaşa Camii ve Türbeleri

Yönünüzü Ardanuç ilçesine çevirdiğinizde karşınıza bu camii ve türbeler çıkıyor. İskenderpaşa Camii’ni Artvin turistik yerler listemize almamızın sebebi, yapının şehirde yapılan ilk camii olması. Bu camii ve türbeler Osmanlı yönetimi zamanında 1553’te inşa edilmiş. Vaktiniz varsa bu eserlerin yakınında bulunan Hatice Hanım türbesi ile Ali Paşa ve Süleyman Paşa türbelerini ziyaret edebilirsiniz.

6) Ardanuç (Gevhernik) Kalesi

Ardanuç’ta iken görmenizi önerdiğimiz bir yer de Ardanuç Kalesi. Tahrip edilmemiş bir kale olmasıyla nadir yapılardan olan bu kale, 5.yy.’dan kalan ve tarih kokan harika bir yapı. Bir dönem buraya hakim olan Gürcü krallarına ve Çıldır Atabeylerine başkent olan kale, 1555’te Osmanlıların yönetimi altına girince onarılmış. Burada ayrıca Kanuni’ye ait olan bir kitabeyi de görmeniz mümkün.

Ardanuç (Gevhernik) Kalesi
Ardanuç (Gevhernik) Kalesi

7) Cehennem Deresi Kanyonu

Artvin turistik yerler listemize giren bu kanyonun en önemli özelliği, Arizona Grand Canyon’un ardından dünyanın en büyük ikinci kanyonu olması. Dünyadaki kanyonlar arasında ender bulunanlar arasına giren bu coğrafi yapı, fotoğraf severleri her yıl buraya çekiyor. Üstelik kanyon, Artvin’in doğal güzellikleri arasında ilk sırada olduğu için doğa severler de buraya akın ediyor.

8) Dolishane Kilisesi

Dolishane Kilisesi 10.yy.’da inşa edilmiş ve 17.yy.’da camiye çevrilmiş. Kilise, hâlâ ayakta olan tarihi eserlerden biri olarak Artvin gezilecek yerler listemize giriyor. Bagratlı Kralı Sumbath’ın inşa ettirdiği yapı, Hamamlı Köyü’nde yer alıyor.

9) Atabarı Kayak Merkezi

Artvin uçak bileti aldığınız tarih kış dönemine rastlıyorsa bu kayak merkezine gitmelisiniz. Turistlerin kış sporu için tercih ettiği bu merkezde 800 metelik bir kayak pistinin yanı sıra, kar motorları ve snowtrack araçlar bulabilirsiniz. Seyahatinizi planlarken, bu kayak merkezinin çevresinde bulunan otellerin birinde konaklamayı tercih edebilirsiniz.

Atabarı Kayak Merkezi
Atabarı Kayak Merkezi

10) Artvin (Livane) Kalesi

Burayı Artvin turistik yerler listemize almamızın nedeni 937 yılında inşa edilmiş olmasına rağmen hâlâ ayakta olması. Bagrat Kralı Büyük Oşet’in inşa ettirdiği ve içinde bir şapel ile sarnıcın bulunduğu kale, 1551’de Osmanlıların eline geçtikten sonra onarılmış.

11) Hatila Vadisi Millî Parkı

Hatila Vadisi sahip olduğu özelliklerle tüm turistleri kendine hayran bırakan bir yer. Burada tam 500’e yakın endemik bitki türünün yanı sıra, yaban hayvanları da bulunuyor. Son derece zengin bir yeşil alan olma niteliği taşıyan bu milli parkı mutlaka görün.

12) Camili Gorgit Tabiatı Koruma Alanı

Burası uzun yıllardan beri var olması dolayısıyla yaşlı orman adı da verilen ve yaklaşık 500 hektarlık bir alanı kaplayan bir orman. Ormanın en önemli özelliklerinden biri kuşların göç duraklarından biri olması ki, bu da ormanın fotoğraf severlerin ilgi alanına girmesi demek. Artvin’de huzurlu zaman geçirebileceğiniz yerlerden biri olan bu ormanı listenize mutlaka ekleyin.

13) Maçahel Vadisi

Burası Türkiye’nin Gürcistan sınırında bulunan ve doğal güzellikleriyle görenleri kendine hayran bırakan bir vadi. Camili Köyü’nde yer alan vadinin en önemli özelliği, Türkiye’nin tek ılıman yağmur ormanını barındırması. Orman vadinin yüzde 70’ini oluşturuyor ki, ormanın içinde meyve ağaçları da yer alıyor. Üstelik ormanda 500 yaşında ağaçlar da mevcut. Tüm bu yeşil güzellikleri Macahel çayı besliyor.

Maçahel Vadisi
Maçahel Vadisi

14) Borçka Otingo Kaplıcası

Otingo Kaplıcası sadece Türkiye’den değil, dünyanın pek çok yerinden turist çeken bir yer. Kaplıca turizmi denilince akla gelen kaplıcaların arasında ilk sıralarda olan bu kaplıca, şifalı sularıyla meşhur. Üstelik burası turistler tarafından yüz yıllardır biliniyor. Burayı gezi rotanıza eklemek ve kaplıcada vakit geçirmek istiyorsanız rezervasyon yapmayı unutmayın.

15) Kâzım Koyuncu Anıt Mezarı

“Kötü şeyler gördük. Savaşlar, katliamlar, ölen, öldürülen çocuklar gördük. Kendi dilini, kendi kültürünü, kendisini kaybeden insanlar, topluluklar gördük. Yanan köyler, kentler, ormanlar, hayvanlar gördük. Yoksul insanlar, ağlayan anneler, babalar, her gün bile bile sokaklarda ölüme koşan tinerci çocuklar gördük. Biz de öldük. Ama her şeye rağmen bu yeryüzünde şarkılar söyledik. Teşekkürler dünya.”

Hopa’da bulunan bu anıt mezarı gezinizin başında ya da sonunda ziyaret edebilirsiniz. Bize sorarsanız Artvinli olan Kazım Koyuncu’yu anlamak için, mezarını, onun yaşadığı şehri gördükten sonra ziyaret etmelisiniz.

Bir Artvin uçak bileti alarak yeşilin binbir tonunu barındıran bu harika şehri mutlaka görmelisiniz. Uçak biletinizi Aerobilet’in sunduğu indirimler ve ayrıcalıklarla almak için ana sayfayı ziyaret edin ya da Aerobilet mobil uygulamasını indirin.