Kütahya Uçak Bileti ile Tarih, Çini ve Kaplıcalar Diyarına Yolculuk

0
2342
Kütahya Uçak Bileti ile Tarih, Çini ve Kaplıcalar Diyarına Yolculuk
Kütahya Uçak Bileti ile Tarih, Çini ve Kaplıcalar Diyarına Yolculuk

Kütahya uçak bileti ile gezme fırsatı bulacağınız, Türkiye’nin batısındaki Porsuk Nehri üzerinde ve deniz seviyesinden 969 metre yükseklikte bulunan Kütahya şehrinin tarihi yerleri, dünyaca ünlü çinileri ve kaplıcaları görülmeye değer güzelliktedir. Şehir tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır ve her medeniyetin izlerini hala içinde taşıyor. Kentin Yunanca adı Kotyaion, Roma dönemindeki adı ise Cotinium olarak biliniyordu

Yaklaşık 7000 yıllık bir tarihe sahip olan bölgede Hititler, Frigler, Kimerler, Lidyalılar, Persler, Romalılar, Selçuklular ve Osmanlı’nın muhteşem eserleri bulunuyor. Kütahya’nın en önemli özelliği ise 14. yüzyılda başlayan ve günümüze kadar gelişerek devam eden çini üretimidir. Ayrıca Kütahya, ilk Türk gezginlerinden olan Evliya Çelebi’nin memleketi olması açısından da önemli bir yer.

Aerobilet IOS veya Android mobil uygulamalarından ve web sitesinden kolayca alabileceğiniz Kütahya uçak bileti ile gideceğiniz bu doğa harikası şehirde gezilecek pek çok yer var. Kütahya Çini Müzesi hem ilin bu önemli zenginliğini tanımak hem de tarihe minik bir yolculuk için cazip bir seçenektir. 26 Ağustos 1922’de Afyonkarahisar Kocatepe’den başlayan Başkomutan Meydan Muharebesi’nin zaferle sonuçlandığı Dumlupınar’daki Milisler Anıtı, Üç Komutan Anıtı, sembolik şehit mezarları ile kitâbeleri, Şehit Baba Oğul Anıtı, Mehmetçik Anıtı, Namazgâh ve Şadırvan da Kütahya’da gezilecek yerlerin başında yer alıyor.

Kütahya uçak bileti aldıktan sonra kaplıcalarında rahatlayacağınız, ilginç müzelerini ve tarihi anıtlarını gezeceğiniz bu güzel şehri keşfetmeye başlayabilirsiniz.

2000 Yıllık Antik Roma Kentini Görün

Kütahya’da görebileceğiniz en eski tarihi yerlerden birisi Aizanoi veya Aezani olarak bilinen antik kenttir. Batı Anadolu’nun en önemli yerleşimlerinden birisi olan bu kentin Kütahya ilinin Çavdarhisar ilçesinde bulunan kalıntıları, deniz seviyesinden 1000 metre yükseklikteki Penkalas Nehri’nin kenarında yer alıyor.

Roma dönemlerinde Aizanoi Antik Kenti, önemli bir politik ve ekonomik merkezdi. Bu güzel antik kentten günümüze kalanlar arasında iyi korunmuş bir Zeus Tapınağı, sıra dışı antik tiyatro stadyumu kompleksi ve Diocletian’nın kurguyla yazılmış Macellum eseri bulunuyor.

2000 Yıllık Antik Roma Kentini Görün
2000 Yıllık Antik Roma Kentini Görün

Geç antik dönemlerde şehir gerilemiş, daha sonra bir kale olarak hizmet vermiş ve 2012 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınmıştır. Bölgede ilk yerleşimlerin Tunç Çağı’nda başladığı bilinmektedir. Aizanoi Antik Kenti’nin adının Arcas’ın üç oğlu ve Friglerin efsanevi ataları olan Erato’dan türemiş olabileceği düşünülüyor. Helenistik dönem boyunca kent, M.Ö. 133 yılında Roma tarafından alınmadan önce Bergama Krallığı ile Bithynia Krallığı arasında el değiştirmiştir. Burada göreceğiniz anıtsal yapılar Roma medeniyetinin ilgi çekici eserleri arasında yer alıyor.

Dünyada Benzeri Olmayan Çinili Cami’yi Gezin

Kütahya uçak bileti ile ziyaret edebileceğiniz, dünyada eşi benzeri olmayan Kütahya Çinili Cami hem dış mimarisiyle hem de iç dekorasyonuyla ziyaretçilerin büyük bir hayranlığını kazanıyor.

Ressam Ahmet Yakupoğlu’nun bir eseri olan Çinili Cami, her yıl binlerce yerli ve yabancı ziyaretçiye ev sahipliği yapıyor. Kütahya gezinizde Çinili Cami’yi mutlaka gezmenizi ve bu benzersiz camiyi yakından incelemenizi öneririz.

Kütahya’nın en önemli simgesel yapılarından birisi olan Çinili Cami, Orta Asya Türk mimarisi örnek alınarak hayata geçirilen bir yapı olma özelliği taşımaktadır. İç mekanı ve dış mimarisi büyüleyici çinilerle süslendiği için Çinili Cami adını alan bu caminin dekorasyonuna hayran kalacaksınız.

Çinili Cami gezinizin ardından yakında bulunan Kütahya Kalesi’ni, Kütahya Çini Müzesi’ni de gezebilirsiniz.

Kütahya Kalesi’nden Manzarayı İzleyin

Kütahya’nın en önemli simgelerinden birisi olan Kütahya Kalesi, antik çağlardan günümüze kadar yerleşimin olduğu Hisar Tepesi’nde bulunuyor. Roma, Bizans, Selçuklu, Germiyan ve Osmanlı izleri görülen bu görkemli kalede herhangi bir döneme ait kitabe bulunmuyor. 3 bölümden oluşan kale, 70 burca sahiptir ve bunlar Kale-i Bala, Kale-i Sağır ve dış surlar olarak adlandırılır.

Kütahya Kalesi’nden Manzarayı İzleyin
Kütahya Kalesi’nden Manzarayı İzleyin

Kütahya Kalesi’nde yapılan araştırmalar sonucunda 8. ve 12. yüzyıl Bizans, 13. ve 14. yüzyıl Türk dönemlerine ait yapım izlerine rastlandı. Bu ilginç kalenin en son yapım aşaması ise Fatih Sultan Mehmet tarafından tamamlanmıştır.

Kütahya uçak bileti ile harika bir manzaranın sizi beklediği Kütahya Kalesi’ni ziyaret edebilir ve burayı gezerken 2 tarihi çeşme ve 2 mescidi de görebilirsiniz.

Kütahya Zafertepe Anıtı’nın Fotoğraflarını Çekin

Şehrin keşfedilmeyi bekleyen noktalarını gezerken Zafertepe Anıtı’nı da mutlaka listenize eklemelisiniz. Kütahya Zafertepe Anıtı, Altıntaş ilçesine bağlı olan Çalköy’de bulunuyor. Anıt, ulaşım açısından çok rahat bir noktadadır.

1922 yılında gerçekleşen Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nde Atatürk’ün “Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir.” sözünü söylediği yer olmasından dolayı turistler tarafından özellikle ziyaret edilen Zafertepe Anıtı, tarihi öneme sahip bir yerdir ve bölgeye düzenli olarak okul gezileri yapılmaktadır. 1972 yılında tamamlanan bu sembol anıt sizi duygulandıracak ve tarihin o dönemine geri götürecek.

Kütahya Ulu Cami’yi Ziyaret Edin

Ulu Cami, Kütahya’nın en büyük ve görkemli camisidir. 1381 yılında inşa edilen Kütahya Ulu Cami, şehir merkezinde bulunduğu için kolayca ziyaret edebilirsiniz.

Oldukça geniş bir iç alana sahip olan cami tam 2500 kişiliktir. Kütahya Ulu Cami’nin giriş bölümü muhteşem bir ahşap işçiliğine sahiptir ayrıca camide 64 pencere, 2 tam kubbe ve 6 yarım kubbe yer alıyor. Ulu Cami’nin mimari stili çağının oldukça ilerisindedir ve 19. yüzyıla ait görkemli Osmanlı tarzını haber verir.

Kütahya Ulu Cami’yi Ziyaret Edin
Kütahya Ulu Cami’yi Ziyaret Edin

Kütahya uçak bileti ile keşfetme şansı bulacağınız, Osmanlı padişahı Yıldırım Beyazıt zamanından kalan en önemli eserlerden birisi olan Ulu Cami, dışarıdan klasik bir Osmanlı camisi gibi görünür ama içeri girdiğinizde hayranlık uyandıracak kadar güzeldir. Güzel iç mimarisinin yanı sıra müezzin mahfili ve altındaki cami havuzu ile ilk dönem Osmanlı yapımı olarak Ulu Cami çok ilgi çekici bir eserdir.

Kütahya Ulu Cami’nin bulunduğu alanda gezilebilecek pek çok güzel yer var. Caminin hemen arkasında Arkeoloji Müzesi, Vacidiye Medresesi ve Çini Müzesi bulunuyor. Gezinizde bu muhteşem Osmanlı camisini ziyaret ettikten sonra çevredeki hediyelik eşya dükkanları gezebilir ve güzel bir tatil alışverişi yapabilirsiniz.

Domaniç Ormanlarında Asırlık Ağaçları Görün

Kütahya’nın merkezine 90 dakika uzaklıkta bulunan Domaniç Ormanları hem doğal güzellikleri hem de tarihi önem sahip yerleri ile mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında yer alıyor.

Domaniç ilçesinde bulunan bu ormanlar asırlık ağaçlara ev sahipliği yapıyor. Bu devasa ağaçlarla hem büyülenecek hem de temiz havada dinlenip yenilenme fırsatı bulacaksınız. Dünyada sadece Domaniç Ormanları’nda görülen bazı ağaç türlerini de burada yakından görebilirsiniz.

Domaniçi ormanlarının tarihi özellikleri ise Anadolu Selçuklu Devleti’ne dayanıyor. O dönemler Anadolu Selçuklu Uç Beyi olan Ertuğrul Gazi’nin yaz aylarını burada geçirdiği ve burayı çok sevdiği söylenir. Kütahya’yı gezen yerli ve yabancı turistlerin ilk uğradığı yerlerden birisi olan Domaniç ormanlarında yemyeşil bir doğada güzel bir gün geçirebilirsiniz.

1200 Yaşındaki Mızık Çamının İhtişamını İzleyin

Kütahya’nın Domaniç ilçesinde bulunan bu ilginç mızık çamı tam 1200 yaşında. Osmanlı İmparatorluğu’nun kurucusu Osman Gazi’nin de salıncak kurularak sallandığı rivayet edilen çam hala canlıdır ve güzelliğiyle simge anıtlardan birisi haline gelmiştir.

Mızık çamı, 4 metre eni ve 11 metre boyu ile çok geniş bir alana yayılan dallarıyla görenleri hayrete düşüren bir manzara oluşturur. Bu görkemli ağaç ilginç kıvrımları ve tam bir doğa harikası olan görüntüsü ile sizi  büyüleyecek. Kütahya uçak bileti ile yapacağınız gezinizde tarihin derinliklerinden gelen mızık çamının benzersiz fotoğraflarını çekebilirsiniz.

Kütahya Murat Dağı’nda Piknik Yapın

Gediz’e 30 kilometre mesafedeki Murat Dağı, 2312 metre yüksekliğindedir. Kestane, meşe ve çam ormanlarında meydana gelen çok zengin bir orman kuşağına sahip olan dağ; kamp yapmak, dinlenmek ve mesire yeri olarak mükemmeldir.

Kütahya Murat Dağı’nda Piknik Yapın
Kütahya Murat Dağı’nda Piknik Yapın

Manzarası güzel, havası temiz olan Murat Dağı’nda piknik yerlerinin ve dinlenme alanlarının yanı sıra termal kaplıca kaynaklarda kür merkezleri ve bungalovlar da bulunuyor. Kütahya gezinizde ailenizle ya da arkadaşlarınızla birlikte şirin bungalovlarda kalarak Murat Dağı muhteşem güzelliğini doyasıya yaşayabilirsiniz.

Kütahya’nın Yöresel Yemeklerini Tadın

Kütahya uçak bileti ile başlayacağınız gezinizde tarihi güzellikler yanında yörenin kendine özgü lezzetli yemeklerini de mutlaka denemelisiniz. Cimcik, Kütahya küp kebabı, Kütahya sini mantısı, tosunum böreği, ılıbada dolması, ıspanaklı şibit, haşhaşlı gözleme, sıkıcık çorbası ve sütlü incir tatlısı burada tadına doyamayacağınız yöresel yemeklerden bazıları.

Kütahya’nın Yöresel Yemeklerini Tadın
Kütahya’nın Yöresel Yemeklerini Tadın

1960’lı yıllarda açılan ilk lokanta ile kentte başlayan restoran kültürü oldukça gelişmiştir ve şehri gezerken yörenin en güzel yemeklerini size sunacak pek çok harika restoranı kolayca bulabilirsiniz.

Kütahya’da özellikle börekler çok çeşitlidir. Gökçümen hamursuzu, gözleme, ıspanaklı şibit gibi börekleri mutlaka tatmanızı öneririz.

Ana Sultan Türbesi’ni Ziyaret Edin

Kütahya merkezine 30 dakika mesafede, Afyon yolu üzerinde yer alan Ana Sultan Türbesi’nin çevre düzenlemesi orman işletmesi tarafından yapılmış, ağaçlandırılmış ve koruma altına alınmıştır. Restorasyonu ünlü ressam Ahmet Yakupoğlu tarafından yapılan Ana Sultan Türbesi hem güzel mimarisi hem de tarihi önemiyle bölgenin önemli simgeleri arasında yer alıyor.

Ana Sultan Türbesi, tarihi öneminden dolayı bölgede en çok ziyaret edilen yerlerin başında yer alıyor. Gezinizde siz de buraya uğrayabilir ve türbenin benzersiz mimarisini inceleyebilirsiniz.

Tavşanlı Kaplıcalarında Tedavi Olun

Kütahya’ya 1 saat uzaklıkta yer alan Tavşanlı’ya bağlı Göbel kaplıcalarının şifalı suları romatizma, siyatik, cilt hastalıkları, mide ve bağırsak ülseri, adale ve kemik rahatsızlıkları tedavileri için kullanılıyor.

Tavşanlı Kaplıcalarında Tedavi Olun
Tavşanlı Kaplıcalarında Tedavi Olun

Ayrıca Göbel kaplıcalarının havasındaki oksijen bolluğu nedeni ile astım rahatsızlıklarına da iyi geldiği biliniyor. Kütahya uçak bileti ile bu ünlü doğal kaynak suları ile şifa bulabilir ve rahatlayabilirsiniz. Kaplıca keyfinizden sonra ziyaret edebileceğinizi Tavşanlı ilçesinde bulunan Zeytinoğlu Kütüphanesi de eşsiz el yazması

Ilıca Harlek Kaplıcalar Şifalı Sularını Deneyin

Kütahya’nın önemli termal turizm bölgelerinden biri olan Ilıca Harlek kaplıcalarına kara, hava ve demiryolu ile ulaşım imkanı bulunuyor. Kütahya merkezine sadece 30 dakika uzaklıkta bulunan kaplıcanın romatizma, böbrek, cilt, sinir, karaciğer yetmezliği, safra kesesi ve kadın hastalıklarına iyi gelen suyu; kalsiyum, magnezyum ve bikarbonat içeriyor.

Ilıca Harlek Kaplıcalar Şifalı Sularını Deneyin
Ilıca Harlek Kaplıcalar Şifalı Sularını Deneyin

Ilıca Harlek kaplıcalarında keyifle dinlenirken doğanın tadını çıkarmayı ve çevrenin güzelliklerini keşifler yapmayı unutmayın. Kütahya önemli bir kaplıca merkezidir ve Ilıca Harlek kaplıcaları dışında Murat Dağı kaplıcaları ve Eynal kaplıcaları da şehrin önemli termal bölgeleri arasındadır. Her kaplıcanın suyu ve etkileri farklıdır bu yüzden ihtiyacınıza göre kaplıcalardan birini seçebilir ve şifaları suları deneyebilirsiniz.

Kütahya Saat Kulesi’ni Görün

Kütahya’nın buluşma noktalarından birisi olan saat kulesi, şehrin merkezinde yer alıyor. Osmanlı döneminde Kütahya Valisi Fuat Paşa tarafından yaptırılan saat kulesi, 2005-2006 yıllarında aslına uygun olarak restore edildi.

Şehrin simgelerinden birisi olan Kütahya Saat Kulesi kare planlı olarak kesme taştan yapılmış ve iki katlı olarak üzeri külah ile kapatılmıştır. Üst katta her cepheden görülebilen, yuvarlak kadranlı birer saat yer alır ve iki katta da dört cephede yuvarlak kemerli birer pencere bulunur.

Kütahya Çini Müzesi’nin Zengin Koleksiyonlarına Göz Atın

Germiyan Beyi II. Yakup Çelebi tarafından 1411 yılında yaptırılan imaret, medrese, mescit, kütüphane ve hamamdan oluşan külliyenin imaret ve türbe bölümü günümüzde Kütahya Çini Müzesi olarak restore edilmiş ve 1999 yılında ziyarete açılmıştır.

Dünyanın tek çini müzesi olarak çok zengin bir koleksiyona sahip olan Kütahya Çini Müzesi gezinizde türbe bölümünde II. Yakup Bey’in çinili sandukasını inceleyerek gezinize başlayacaksınız. Yıkılan medresenin vakıf kitabesi, müzenin giriş kapısının solunda yer alıyor. Müzedeki vitrinlerde, 14. yüzyıldan günümüze kadar Kütahya ve İznik’te üretilen çini mimari eserleri, çini kitabeleri, çini vazoları, tabaklar ve çiniden yapılmış çeşitli ev gereçleri kronolojik bir sırayla sergileniyor.

Kütahya Çini Müzesi’nin Zengin Koleksiyonlarına Göz Atın
Kütahya Çini Müzesi’nin Zengin Koleksiyonlarına Göz Atın

Çini müzesini gezerken Germiyan beyi II. Yakup Çelebi’ye ait Osmanlı Türkçesiyle yazılmış dünyanın en büyük ikinci taş kitabesini de incelemeyi unutmayın.

Aerobilet uçak bileti sayfasından istediğiniz tarihler için en iyi fiyatlarla Kütahya uçak bileti alabilir ve tarihi güzellikleri, ünlü anıtları ve şifalı kaplıcalarıyla tanınan bu güzel şehri keyifle gezebilirsiniz.