Sivastopol Uçak Bileti ile Kırım Yarımadası’nı Gezin

0
1345
Sivastopol Uçak Bileti ile Kırım Yarımadası'nı Gezin
Sivastopol Uçak Bileti ile Kırım Yarımadası'nı Gezin

Sivastopol uçak bileti ile keşfe çıkacağınız bu etkileyici şehir, Osmanlı döneminde Akyar ismiyle bilinen ve Kırım Yarımadası’nda Karadeniz kıyısında yer alan tarihi bir liman kenti. Zengin bir tarihi olan Sivastopol, birkaç yıl önce turistleri ağırlamaya başladı. Sivastopol, 1783’de Rus filosunun ana üssü olarak kuruldu ve günümüze kadar şehir, bu önemli bir statüyü korumayı başardı. Günümüzde Sivastopol, cazip bir turizm merkezi ve şehrin birçok turistik yeri ve inanılmaz güzel plajları, dünyanın her yerinden insanları kendine çekiyor.

Sivastopol şehrinde gezerken bazıları 200 yıldan eski olan çok sayıda korunmuş mimari anıt göreceksiniz. 18. ve 19. yüzyıllarda inşa edilmiş büyüleyici konakları görebilir, sevimli dolambaçlı caddelerde yürüyebilir ve doğanın güzelliğine hayran kalabilirsiniz. Büyük Vatanseverlik Savaşı döneminde şehir önemli ölçüde hasar gördü ve paha biçilmez tarihi mirasının büyük kısmı geri dönüşü olmayan bir şekilde kayboldu. Yerel halkın çabasıyla Sivastopol, savaştan sonra hızla restore edildi.

Sivastopol merkezinde ve yakın çevresinde keşfedilecek yüzlerce ilginç yer var. Sadece tarihi yapılar ve müzeler değil, aynı zamanda eşsiz doğal güzellikleri de burada bulacaksınız. Askerlere ve emekçilere adanmış 2000’den fazla anıt da harika fotoğraflar çekmek için ideal.

Aerobilet web sitesi veya mobil uygulamaları üzerinden en iyi fiyatlarla Sivastopol uçak bileti alabilir ve bu büyüleyici Ukrayna şehrini keyifle gezebilirsiniz.

Ukrayna Sivastopol Şehrini Keşfedin

Sivastopol, Kırım Yarımadası’nın güney-batı kesiminde yer alıyor. Bu bölgenin ayırt edici özelliklerinden biri de çok sayıda mükemmel tenha koylara sahip olması. Kıyı şeridinde 30’dan fazla koy var. Böylesine muhteşem bir kıyı şeridi, zamanlarını tenha yerlerde geçirmeyi tercih eden gezginleri çok etkiliyor. Şehir, gürültülü eğlence mekanlarına sahip değil ve burada tüm aile için mükemmel eğlence merkezleri, spor alanları ve birçok cazip restoran bulabilirsiniz.

Sivastopol’un yakın çevresinde, birkaç önemli arkeolojik bölge de bulunuyor. Tarihi yerler boyunca yürümeyi sevenler, eski Chersonesus Taurica antik kentinin kalıntılarını ziyaret etme şansına sahipler. Bazı araştırmalar bu eski Yunan kasabasının M.Ö. 5. yüzyılda kurulduğunu ve 1500 yıldan uzun süredir var olduğunu gösteriyor. Bu etkileyici antik kent, göçebe kabileler tarafından tamamen tahrip edildi ve kalıntıları 19. yüzyılda bulundu. Şimdi ise kentteki eski yapıların çoğu arkeolojik alanda restore edilmiş durumda.

Ukrayna Sivastopol Şehrini Keşfedin
Ukrayna Sivastopol Şehrini Keşfedin

Sivastopol’un simgelerinden biri olan antik üsluptaki 19. yüzyılda inşa edilen Rüzgarlar Kulesi, mutlaka görmeniz gereken bir yer. Aslen bu çarpıcı kule, yerel kütüphane için inşa edildi, ancak 1955’de büyük bir yangında tahrip oldu. İlginç dekorlarla süslenmiş kule bugüne kadar hayatta kaldı ve şimdi de kentin ana değerlerinden biri.

19. yüzyılın sonlarına ait güzel tarihi bina da Sivastopol Sanat Müzesi’ne ev sahipliği yapıyor. Dünyaca ünlü ustaların eşsiz heykel, resim ve çizimlerini içeren müze, turistlerin çok ilgisini çeken bir yer. Burada Flaman Resim Okulu’nun büyük ustalarının ve ünlü Rönesans sanatçılarının eserlerini görebilirsiniz. Müze, farklı dönemlerin sergilerini sunuyor ve bazı eserlerin yaşı 300’ün üzerinde.

Sivastopol’da mutlaka görmeniz gereken eşsiz dini anıt ise şehrin yakın çevresinde bulunan Inkerman Cave Manastırı. Yapının kesin tarihi bilinmiyor ama ilk yazılı referanslar 8. yüzyıla kadar uzanıyor. 19. yüzyılın ortalarında manastır düşüşe geçti ve kısa bir zaman önce yeniden inşa edildi. Sivastopol’daki en eski yapılarından biri olan Meryem Katedrali de ilginç fotoğraflar çekebileceğiniz bir diğer yer. Bu görkemli katedral, 19. yüzyılda inşa edilmiş, ancak 1917’deki devrimden sonra kapatılmış. Büyük Vatanseverlik Savaşı döneminde ise katedral dini statüsünü kazanmış.

Sivastopol’da Gezilecek Yerler

Sivastopol Fiolent Burnu

Sivastopol gezinizde dramatik kayalıklar ve eşsiz deniz manzarası arasında tarihi yollar boyunca yürüyerek inanılmaz bir manzarayla karşılaşabilirsiniz. Yaklaşık 6 km boyunca uzanan alan, şehir kalabalıklarından kaçabileceğiniz ve bölgenin jeolojik oluşumlarını görebileceğiniz çakıl ve kum içeren el değmemiş plajları size sunuyor.

Sivastopol Fiolent Burnu
Sivastopol Fiolent Burnu

Denizden 200 metre yüksekteki uçurumun gökyüzüyle buluşmasını izlerken piknik yapabilir ve harika fotoğraflar çekebilirsiniz. Ayrıca burada kurutulmuş lav akışları üzerinde yürüme şansınız da var. Fiolent Burnu gezinizde bölgenin en eski manastırlarından biri olan St. George Manastırı’na da uğrayabilirsiniz. Sivastopol Fiolent Burnu, Kırım Yarımadası’nın en dramatik doğa manzaralarından birini size sunacak çok etkileyici bir yer.

Sivastopol Primorsky Bulvarı

Sivastopol şehrinin körfezine bakan bu güzel bulvar, denizcileri bir dizi beyaz sütunlu bina ile selamlıyor. Rusya tarafından finanse edilerek inşa edilen ve ladin ağaçlarıyla süslü Primorsky Bulvarı, ağaç gölgesinde sıcak havalarda yürümek veya yol üstü kafelerinde bir mola vererek kahve yudumlamak için ideal bir yer.

Sivastopol uçak bileti alarak gezeceğiniz Primorsky Bulvarı, bir sütunlu kemerle işaretlenmiş, şehrin resmi geçidi olan Kont İskelesi’nden başlıyor. Bu iskeleden kalkan gezi tekneleriyle bir koy gezintisine çıkabilirsiniz. Meydanın arkasında ise Kırım Savaşı sırasında kentin savunmasını yöneten komutana adanmış Amiral Nakhimov Anıtı çok ilgisi çekiyor. Deniz kıyısında bulvar boyunca yürümeye devam ederseniz ünlü Kartal Sütunu’nu göreceksiniz. Denizin içindeki bir kaya üzerine kurulu olan ve düşman gemilerin geçişini imkansız kılmak için 1854’de limanın ağzına kasten fırlatılan bu sütun, bir Rus gemisini andırıyor. Primorsky Bulvarı, şehrin ana gece hayatı bölgesi olan Artbukhta’da (Topçu Rıhtımı) sona eriyor.

Sivastopol Kartal Sütunu

1905’de oluşturulan anıt kompleksinin bir parçası olarak tasarlanan ve tepesinde kartal bulunan bu büyük Korint sütunu, Müttefik donanmasına karşı bir savaşta yapılan fedakarlığı anmak için tasarlanmış. Düşmanın çok daha güçlü bir ordusu olduğunun farkında olan Rus askeri konseyi, bütün gemilerini ve karada birleşmiş tüm savunma kuvvetlerini kullanarak bir engel oluşturdu.

Sivastopol Kartal Sütunu
Sivastopol Kartal Sütunu

Bu yapılar, güçlü düşmanın şehre yaklaşmasını engelledi. Sivastopol Kartal Sütunu’na doğru yüzerseniz, granit tabanda gemilerin battığı yerlerin haritasını içeren bir plaket göreceksiniz.

Mağara Şehir Mangup

Deniz seviyesinden 600 metre yükseklikte yer alan ve çok sıra dışı bir turistik merkez olan Theodoro’nun Hristiyan Prensliği’nin başkenti Mangup-Kale’nin mağara kenti, görülmeye değer bir yer. Bu mağara kenti, deniz seviyesinden 600 metre yükseklikteki kayalık bir arazide yer alıyor. Büyük bir kayalık plato üzerine inşa edilmiş Mangup, yüzlerce yıldır doğal kayalık uçurumlar sayesinde saldırganlardan korunmuş. 6. yüzyılda barbar Gotlar, Mangup Kalesi’ne yerleşti ve daha sonra 8. yüzyılda piskoposluk burada etkileyici Gotik yapılar inşa etti.

Sivastopol uçak bileti alarak keşfe çıkacağınız Mağara Şehir Mangup’ta Ruslar da bu kayalık platoda birçok görkemli saray ve tapınak inşa ettiler. Bu saray ve tapınakların kalıntıları günümüzde çok önemli antik hazineler olarak korunuyor. Theodoro’nun Ortodoks prensliği de 12-13 yüzyıllarda burada kuruldu ve gelişen şehir prensliğin başkenti ilan edildi. Bu başkent statüsü, altı ay boyunca süren kuşatmanın ardından kentin Türklere teslim olduğu 1475 yılına kadar devam etti. Bir zamanların en büyük şehirlerinden olan Mangup, 18. yüzyılda tamamen terk edildi ve o zamandan beri kayalık plato huzurlu ve sessiz.

Turistler görkemli sarayların ve antik Hristiyan kiliselerinin büyüleyici kalıntılarına hayran olmak ve şehrin günümüze kadar hayatta kalan dar sokaklarında dolaşmak için buraya akın ediyorlar.

Sivastopol Khersones Harabeleri

M.Ö. 422’de kurulan bu antik Yunan kentinin kalıntıları, şehri gezen turistler için büyük öneme sahip. Burası Büyük Volodymyr’in M.S. 988’de Hristiyanlığa vaftiz edildiği ve Rus Ortodoks Kilisesi’nin başlatıldığı yer. Günümüze Khersones Antik Kenti’nde en iyi korunmuş yapı ise antik tiyatrodur.

Sivastopol Khersones Harabeleri
Sivastopol Khersones Harabeleri

Restore edilmiş Vladimirsky Katedrali’ni de gezebilir ve sitede yapılan kazılarda çıkarılan eşyaları gösteren ilginç bir müzeyi burada gezebilirsiniz. Tarihi önemi dışında Khersones Antik Kenti, özellikle Kırım Savaşı döneminde inşa edilen taş kemerleriyle de güzel fotoğraf fırsatları sunuyor. Mayıs ayında haşhaş çiçekleri ile süslenen antik kent, doğa fotoğrafçılarının da ilgisini çeken bir yer.

Sivastopol Savunması Panoraması

Sivastopol’un savaş anılarının odak noktası olan bu daire, iç duvarları devasa boyutlarda bir tabloyla kaplı dairesel bir yapı. Burada 349 günlük Sivastopol kuşatmasının anılarını yakından göreceksiniz. İngilizce veya Almanca turlarla bu büyüleyici komplesi gezebilir ve birbirinden ilginç anıtların fotoğraflarını çekebilirsiniz.

Sivastopol Devlet Müzesi ve Taurik Chersonese Korusu

Karadeniz bölgesindeki bir Yunan kolonisine güzel bir örnek olan Devlet Müzesi ve Taurik Chersonese Korusu, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor. 2500 yıl önce kurulan bu antik sitede bir amfitiyatro, görkemli surlar ve konut evlerini içeren antik zenginlikleri keşfedeceksiniz.

Yunan kolonisinin sosyal, ekonomik ve politik tarihini belgelemeye yardımcı olan ev eşyaları ve sergilenen diğer antik eserler ile ilgili örnekleri görmek için tesis müzesini ziyaret edebilirsiniz. Bölgede inşa edilen Orta Çağ kiliseleri de dahil olmak üzere siteyle ilgili belirli bir konu hakkında biraz daha fazla bilgi edinmek için farklı temalara sahip rehberli turlara da katılabilirsiniz.

Vorontsov Sarayı ve Park Kompleksi

Sivastopol uçak bileti alarak güzelliğini göreceğiniz, bir zamanlar zengin bir Rus prensinin evi olan Vorontsov Sarayı ve Park Kompleksi, Kırım’ın en popüler yerlerinden biri olmaya devam ediyor. Denize yakın bir dağın eteklerinde yer alan sarayı ziyaret edebilir ve tasarımdaki büyük çeşitliliği hemen fark edebilirsiniz.

Binanın etrafında yürüyün ve Hint saraylarını, Orta Çağ kalelerini ve İngiliz mülklerini hatırlatan bir yapının dış cephelerini görün. Vorontsov Sarayı’nın iç mekanını da turlarla gezebilir ve süslü ahşap mobilyalar, resimler, geniş kitap koleksiyonları ve dekoratif mobilyalarla dolu 150 odayı keşfedebilirsiniz. Daha sonra ise araziyi keyifli bir yürüyüş yapabilir ve binayı çevreleyen muhteşem bahçeleri görebilirsiniz.

Sivastopol Uçak Bileti ile Nikita Botanik Bahçeleri’ni Gezin

Bölgedeki heyecan verici bitki çeşitliliğine ev sahipliği yapan Nikita Botanik Bahçeleri, sessiz bir dış ortamda dolaşmak için harika bir fırsat sunuyor. Bahçelerde çiçekler, meyve ağaçları ve Orta Asya’dan gelen egzotik bitkiler de dahil olmak üzere 50.000’den fazla bitki türü, 12 farklı alana yayılmış durumda.

Yemyeşil bahçelerin içinden geçerek pırıl pırıl fıskiyelerin, çardakların ve su sazlıklarıyla dolu havuzların etrafında yürüyün ve harika fotoğraflar çekin. Etli bitkinin 600 türünün bulunduğu kaktüs serasını da mutlaka görmenizi öneririz.

Aerobilet ayrıcalıklarıyla kolayca Sivastopol uçak bileti alabilir ve size Kırım Yarımadası’nın büyüleyici manzaralarını sunacak bu güzel şehri keyifle gezebilirsiniz.