New York uçak bileti ile dünyanın merkezine yolculuk

0
2001

New York New York! Bir çok insanın hayallerini süsleyen kent New York, dünyanın en önemli metropollerinden biri. ABD’nin en kalabalık şehri olan New York, sanat, ticaret, moda, araştırma, finans, teknoloji, eğitim ve eğlence gibi pek çok sektörün lokomotifi olması sebebiyle, küresel kent unvanına sahip. New York uçak bileti ile sizde bu eşsiz şehri daha yakından tanıma fırsatı elde edebilirsiniz.

Tipik bir göçmen kenti olan New York’ta, her üç kişiden biri farklı bir dil konuşuyor. Şehirde ortalama 170 dilin konuşulduğu düşünülmektedir. En yoğun konuşulan ikinci dil, İspanyolca’dır.

Neden New York?

Hudson Nehri’nin hemen ağzında bulunan bu muhteşem şehir, Amerika’nın kalbidir. Dünyadaki finans sektörünün merkezi olan New York, pek çok büyük ve önemli şirketin ana üssüdür. Moda ve sanata da yön veren şehir, hip-hop, punk, soyut ekspresyonizm gibi pek çok sanat akımının doğduğu yerdir. New York hiç uyumayan şehir olarak tabir edilir; çünkü gece gündüz sokaklarında daima bir hareket vardır. Şehrin metrosu 7/24 hizmet vermektedir ve şehirdeki ulaşımın yaklaşık %50’si metro ile sağlanmaktadır.

Manhattan, Staten Island, Queens, Brooklyn ve Bronx şeklinde beş büyük bölgeden oluşan New York, bünyesinde çok farklı kültürleri bir arada bulundurur. Manhattan, modern New York’un kalbidir. Şehrin finans, moda ve kültür merkezidir. Büyük gökdelenleri ve kalabalık caddeleri ile, insanlardaki New York imajını oluşturan bölümdür. Staten Island, şehrin bol yeşillikli ve kırsal görünümlü bölümüdür. Bronx, genellikle orta/alt sınıfın yaşadığı ve yasadışı işlerin çok sık görüldüğü bölgedir. Brooklyn ise, alışveriş ve sanayi merkezleri ile hem zengin üst sınıfın yaşadığı, hem de oldukça fakir insanların da bulunduğu bölgedir.

Amerika’nın en prestijli sekiz üniversitesinin oluşturduğu bir kulüp vardır. Bu Kulübe Ivy League yani Sarmaşık Birliği adı verilir. Bu prestijli üniversitelerin ikisi, New York’ta bulunmaktadır. Bu anlamda New York, tüm dünyada eğitim alanında da ön sıralarda yer almaktadır.

New York’ta Görülmesi Gereken Yerler

1- Central Park

843 dönümlük bu devasa yeşil alan, New York’un en gözde yeridir. Şehrin ciğerleri olan Central Park, her New Yorklu için vazgeçilmezdir. Şehirdeki Guggenheim, Metropolitan Sanat Müzesi ve Amerikan Doğa Tarihi Müzesi gibi pek çok cazibe merkezi, Central Park civarında yer alır. Ayrıca Central Park civarındaki New York evleri, dünyanın en pahalı mülkleri arasında gösterilir.

Central Park

Central Park, kesinlikle etrafındaki cazibe merkezlerine gidilirken, içinden geçilen bir güzergah değildir. Burası yarı müze, yarı park, yarı konser salonu olarak, şehrin nabzını tutan ana merkezidir. New Yorkluların Central Park hakkında söyledikleri enteresan bir söz vardır. Onlar, Central Park’ın asla tam olarak keşfedilemeyeceğini, defalarca gelinse bile her seferinde farklı bir tecrübe ile dönüleceğini söylerler. Parkı gezen onlarca insandan, onlarca farklı tecrübe duyabilirsiniz. Hiçbirinin tecrübesi bir diğeriyle aynı olmaz.

Park içerisinde, 20 adet küçük oyun parkı, 48 adet çeşme, 36 adet köprü vardır. Central Park içerisinde mutlaka görülmesi gereken bir kaç yer ise,

  • Alice Harikalar Diyarında Heykeli
  • Bethesda Çeşmesi,
  • Conservatory Bahçesi
  • Jacqueline Kennedy Onassis Rezervuarı
  • Loeb Kayıkhanesi
  • Çilek Tarlaları
  • Wollman Rink’ dir.
Loeb Kayıkhanesi

2- Metropolitan Sanat Müzesi

Metropolitan Sanat Müzesi, kısa adıyla Met, dünyanın en ünlü müzelerinden birisidir. Amerika’nın ise en ünlüsü. Met’i doyasıya gezmek istiyorsanız, asla bir günün bunun için yeterli olmayacağını belirtelim. Sanata meraklıysanız, dolu dolu iki gününüzü, bu muhteşem müzeye ayırmalısınız.

Yunan, Roma, Mısır ve İslam sanatı eserleri, müzeyi ziyaret edenlere benzersiz bir deneyim yaşatmaktadır. Müzenin The Cloisters bölümünde, orta çağ sanatından örnekleri görmek mümkündür. Müzede 52 resim sergisi bölümü, arkeolojik bölümler, dünya uygarlıkları bölümü ve dekoratif sanat bölümleri vardır. Yaklaşık olarak 200000 metre karelik bir alana yayılmış olan müze, Amerikan sanatının yanı sıra, Avrupa sanatının da en önemli örneklerine ev sahipliği yapar.

Metropolitan Sanat Müzesi’nde 52 resim sergisi bölümü, arkeolojik bölümler, dünya uygarlıkları bölümü ve dekoratif sanat bölümleri bulunur

Met’i gezmeden önce mutlaka web sitesine girip, hangi sergileri ve müzenin hangi bölümlerini görmek istediğinizi belirlemelisiniz. Kısıtlı bir zamanınız varsa, önceden planınızı yapmak sağlıklı olacaktır.

3- Broadway

Amerikan tiyatrosunun ruhunu temsil eden yer olan Broadway’de, mutlaka bir oyun izlemelisiniz. Hatta pek çok gezgin, New York’a yapılacak bir ziyaretin, Broadway’de bir oyun izlemeden sonlandırılmaması gerektiği görüşünde. Broadway, dünyadaki tiyatro sanatının en üst noktası olarak kabul edilir. Ticari anlamda doruk noktasına ulaşmış bir tiyatrodur. Elbette Broadway’de bir oyun izlemek için, biletinizi seyahatinizin öncesinde almış olmanız gerekiyor. İşinizi son dakikaya bırakmamanızı tavsiye ediyoruz.

New York’a gittiğinizde mutlaka Broadway’de bir oyun izlemelisiniz., benzersiz bir deneyim olacağından kuşkunuz olmasın

4- Amerikan Doğa Tarih, Müzesi

Amerikan Doğa Tarihi Müzesi’nin yalnızca müze kısmı değil, hediyelik eşya dükkanı ve kafesi bile ilginizi çekmeye yeter. Müze, evrenle ilgili merak sahibi olan herkese, unutulmaz bir deneyim yaşatır. Gezginler Amerikan Doğa Tarihi Müzesi için, Amerika’da ailecek yapılacak en güzel aktivite, bu müzeyi ziyaret etmektir der. İster tarih öncesi çağlarla, ister uzayla ilgilenin, bu müzede inanılmaz derecede yaratıcı bir gün geçireceksiniz. Müze, yılın her günü kalabalıktır. Bu sebeple tıpkı Met’teki gibi, önceden hangi salon ve sergileri görmek istediğinizi, web üzerinden belirlemelisiniz.

5- Empire State Binası

Empire State, New York’un simgesidir. Bu sebeple New York gezinizi başlatmak, ya da sonlandırmak için çok iyi bir adrestir. Binaya giriş biraz zahmetlidir. Metrelerce kuyruk bekleyip, nispeten yüksek bir ücret ödersiniz (27 dolar civarı). Ancak kesinlikle girdiğiniz zahmete değer. Binanın tepesinden New York’u izlemek, yıllar sonra New York gezinizden hatırınızda kalan en çarpıcı anı olacaktır. Binanın tarihi ve bina ile ilgili diğer ek bilgilerin yer aldığı multimedya anlatım, size turunuz boyunca eşlik edecektir. Bu anlatım sekiz dilde yapılmaktadır ve giriş ücretine dahildir.

New York’un simgesi Empire State Binası

6- Metropolitan Opera Binası

Amerikan Bale Tiyatrosu’nun bahar performanslarına, Met Opera’nın ise sonbahar ve kış performanslarına ev sahipliği yapan bina, gerçekten de büyüleyici bir güzelliğe sahiptir.

Metropolitan Operası’nın biletleri oldukça pahalıdır. Hatta iyi bir koltukta oturabilmek için bir kaç yüz doları gözden çıkarmanız gerekir. Ancak içeri girip, gösteriyi izlemeye başladığınız anda, iki katı fiyatı bile vermeye hazır olduğunuzu fark edersiniz.

Metropolitan Opera Binası’nda herhangi bir gösteri izlemeseniz bile, en azından bahçesini görme fırsatını kaçırmayın. Gösterilerin biletleri farklılık göstermektedir. Bu sebeple web sitesinden yardım alabilirsiniz. Ayrıca Metropolitan Opera’sında bir gösteri izlemeye kararlıysanız, biletinizi mutlaka önceden almalısınız.

7- Özgürlük Heykeli

Empire State Binası ile birlikte, Amerika’nın diğer sembolü sayılan Özgürlük Heykeli, 1886 yılında, Özgürlük Adası üzerine inşa edilmiştir. Heykelin yüksekliği kaidesi ile beraber, 93 metredir. Ziyaretçiler, heykelin elinde tuttuğu meşaleye kadar çıkabilir.

New York’un bir diğer simgesi Özgürlük Heykeli

Fransa’nın ABD’nin 100. kuruluş yıldönümü için, ABD’ye hediye ettiği heykel, Fransa’da yapıldıktan sonra 350 parçaya bölünmüş ve bu şekilde ABD’ye taşınmıştır. ABD’ye ulaşmasının ardından, kaidenin üzerinde tüm parçaları birleştirilmiştir. Özgürlük Heykeli sürekli olarak kalabalık bir ziyaretçi akınına uğrar. Bu sebeple giriş biletlerinizi seyahatinizin öncesinde webden satın alabilirsiniz.

8- Modern Sanatlar Müzesi (MOMA)

MOMA’ya aşık olmanız için, sıkı bir sanat sever olmanıza gerek yoktur. Çağımızın en ünlü eserleri arasında sayılan Picasso’nın Avignon’lu Kızlar’ı, Andy Warhol’un Campbell Çorba Konserveleri, Van Gogh’un Yıldızlı Geceler’i, Monet’in Nilüferler’i ve Dali’nin Belleğin Kalıcılığı eserleri, MOMA’da sanat severleri beklemektedir. Bu liste, müzedeki eserler için yalnızca bir başlangıçtır.

9- New York Halk Kütüphanesi

Dünyanın en önemli araştırma merkezleri arasında gösterilen bu kütüphane, yüzlerce eseri ve muhteşem binası ile göz doldurmaktadır. Bu sebeple kitap ve mimari düşkünlerini, dört mevsim kendine çeker. Müzede kitap koleksiyonlarının yanı sıra, çok önemli bir de harita koleksiyonu bulunmaktadır.

New York Halk Kütüphanesi yüzlerce eseri ve muhteşem binası ile sizi büyüleyecek

10- Brooklyn Köprüsü

Ülkenin en eski asma köprüsü olan Brooklyn Köprüsü, Manhattan’ı Brooklyn’e bağlayan köprüdür ve Doğu Nehri üzerine yayılmıştır. Brooklyn Köprüsü, özellikle kısıtlı bir bütçe ile Amerika seyahatine çıkan gezginler için, şehri deneyimlemenin ve New York’u yaşamanın en iyi yoludur. Brooklyn Köprüsü’nde bir yürüyüş yapmadan New York’tan dönmemenizi tavsiye ederiz.

Brooklyn Köprüsü’nde yürüyüş yapmadan New York’tan ayrılmayın

11- 5. Cadde

Kredi kartı limiti pek de müsait olmayanların, 5. Cadde’ye uğramalarını tavsiye etmiyoruz. 5. Cadde sadece New York’un değil, tüm dünyanın alışveriş cennetidir. Dünyanın en ünlü ve prestijli moda ve mücevher markaları, bu caddede yerini alır. Alışveriş yapma heveslisi değilseniz bile, bu caddede mutlaka bir yürüyüşe çıkın. İnsanları gözlemlemek, şık mağazaların olağanüstü vitrinlerine bakmak hem yaratıcılığınızı besleyecek, hem de şehrin ruhunu anlamanızı sağlayacak.

12- The Guggenheim

Dünyanın gelmiş geçmiş en ünlü çağdaş mimarlarından biri olan Frank Lloyd Wright tarafından tasarlanan bina, New York’un en göz alıcı yapılarından biridir. Sanat müzesi olarak kullanılan yapının içerisinde, Picasso, Norman Rockwell ve Wassily Kandinsky gibi sanatçıların eserleri bulunmaktadır.

Frank Lloyd Wright tarafından tasarlanan The Guggenheim

İçerisindeki sanat eserlerinden ziyade, binanın kendisi de bir modern sanat eseridir. Dev bir sarmal şeklinde tasarlanan bina, 5. Cadde’nin 89. sokağında yer almaktadır.

13- Times Meydanı

New York ruhunu yaşamak isteyenler için biçilmiş kaftan olan Times Meydanı oldukça pahalı bir bölgedir. Gündüzden ziyade, karanlık çöktüğünde gezilmesini tavsiye ediyoruz, çünkü neon ışıklarla süslenen binalar, ışıklı afiş ve tabelalar kesinlikle görülmeye değerdir.

Times Meydanı’nın en kalabalık olduğu zamanlar yılbaşı geceleridir. Her yıl yüzbinlerce insan, meşhur Waterford Kristal Topu’nun inişini izlemek için, yılbaşı geceleri Times Meydanı’nda toplanır.

14- St. Patrick Katedrali

Bu katedral, New York Eyaleti’nin Katolik Başpiskoposluk idare binasıdır. Mimari yapısı ile görenleri büyüleyen katedral, New Yorklular tarafından modern ve pahalı mağazaların da yanında bulunması sebebiyle, alışverişin kutsal mabedi şeklinde de nitelendirilir.

Katolik Başpiskoposluk idare binası St. Patrick Katedrali

15- Bronx Hayvanat Bahçesi

265 dönümlük bir arazinin üzerine kurulmuş olan ünlü hayvanat bahçesi, 4000 üzerinde hayvan barınağına sahiptir. Ailecek bir New York turuna çıkmışsanız, Bronx Hayvanat Bahçesi’nin size unutulmaz bir gün yaşatacağından eminiz. Bu hayvanat bahçesinin özelliği, ABD’nin en büyük metropol hayvan parkı olmasıdır.

Bronx Hayvanat Bahçesi

16- Chrysler Binası

Esasında bu bina teknik olarak, pazartesiden cumaya dek açık olan bir ofis binasıdır. Ancak binanın eşsiz mimarisi, tüm görenleri kendine hayran bırakmaktadır. 1930 yılında inşa edilen bina, Empire State Binası ünvanını çalmadan önce, şehrin en uzun binasıydı. Eğer girebiliyorsanız içeri girip, binanın içini de görmenizi tavsiye ederiz.

17- New York Botanik Bahçesi

250 dönüme yayılan arazisi ile New York Botanik Bahçesi, New York’un en büyük yaşayan müzesidir. Yerli bitki bahçesi, orkide koleksiyonu, uzun ömürlü bahçe, kozalaklı arboretum, Ruth Rea Howell Aile Bahçesi de dahil olmak üzere 50 bahçenin ve bitki koleksiyonunun bulunduğu bahçeler, New York şehir rehberinde, aile dostu bir alan olarak geçer.

New York Botanik Bahçesi, bahçe ve bitki koleksiyonu ile tam bir görsel şölen sunuyor

18- Staten Island Feribotu

Staten Island ile Aşağı Manhattan arasında 1817 yılından bu yana sefer yapmakta olan feribot, dünyanın en güzel manzaralarından birini sunan bir yolculuk vadeder. 1817 yılında 25 sent olan feribotun biniş fiyatı, günümüzde ücretsizdir. Şehrin simgelerinden biri olan feribot, 24 saat boyunca sefer yapmaktadır ve New York’un güney bölgelerinde yaşayanlar için hayat kurtaran bir ulaşım aracıdır.

Dünyanın en güzel manzaralarından birini sunan Staten Island Feribotu

New York’a yolculuk, sizin için artık hayal değil. Aerobilet’in eşsiz fırsatları ile en uygun New York uçak bileti şimdi bir tık uzağınızda.