Yeni Zelanda uçak bileti ile uzun beyaz bulutların ülkesine seyahat

0
2150
Yeni Zelanda uçak bileti ile uzun beyaz bulutların ülkesine seyahat
Yeni Zelanda uçak bileti ile uzun beyaz bulutların ülkesine seyahat

Yeni Zelanda uçak bileti ile uzun beyaz bulutların ülkesine, Yeni Zelanda’ya seyahat edin. Bir günde dört mevsimi birden yaşayabileceğiniz Yeni Zelanda, botanik ve vahşi yaşam parkları ve doğa sporları ile her yıl çok sayıda turisti kendine çekiyor. Güney Pasifik adaları arasında bulunan ve Pasifik’in Cenneti şeklinde nitelendirilen ülke, harika kıyıları, yeşili ve gölleri ile öne çıkıyor. Bir Yeni Zelanda uçak bileti ile keşfedebileceğiniz bu ada ülkesinde görmeniz gereken tüm turistik noktaları Yeni Zelanda blog yazımızda topladık.

Muhteşem yeşili, eşsiz doğası ve vahşi hayvanları ile tanınan Yeni Zelanda’ya, burada bin yıldan fazla bir süredir yaşayan savaşçı Maoriler “Aotearoa” ismini vermişler ki bu kelime “uzun beyaz bulutların ülkesi” anlamına geliyor. Yeni Zelanda’nın yer aldığı Güney Büyük Okyanus, adanın zenginliğinin kaynağı oluyor ve onu besliyor. Nitekim adanın tüm bu zenginlikleri J.R.R. Tolkien gibi yazarlara ilham veriyor ve ortaya Yüzüklerin Efendisi gibi kitaplar çıkıyor.

Yeni Zelanda gezilecek yerler listesi oldukça kabarık. Listemizde göller, müzeler, ulusal parklar, dağlar ve vahşi yaşam parkları var. Tüm bu turistik noktalar adayı oluşturan Kuzey ve Güney Adaları ile çok sayıda küçük adaya dağılıyor. Dünyada en çok oksijenin bulunduğu bölgelerden biri olan Yeni Zelanda’nın yeşil vadilerinde, yeşilin pek çok tonunu görmek mümkün.

Yeni Zelanda’da pek çok Avrupalının yanı sıra, esasen buranın yerlileri olan Maoriler yaşıyor. Avrupalılar birinci resmi dil olan İngilizceyi konuşurken, Maoriler ikinci resmi dil olan Maoriyi konuşuyorlar. Kuzey Adası’nda yaşayanlara kiviler deniliyor. Kivi, Yeni Zelanda’da yaşayan ve uçamayan bir kuş türü.

Yeni Zelanda gezilecek şehirler açısından zengin olduğu gibi, doğa yürüyüşleri ve sporları yapmak için de çok uygun. Burada büyük ormanlardan fiyortlara, kumsallardan buzullara kadar hemen hemen her türlü coğrafi oluşumu görmek mümkün. Bu özelliği adayı neredeyse her doğa sporu için çok uygun bir bölge haline getiriyor. Tüm bunlar bir Yeni Zelanda uçak bileti alıp adaya gitmek için harika sebepler oluşturuyor.

Yeni Zelanda Tarihi

Yeni Zelanda’da görülen ilk kabileler Polinezyalı Maoriler olmuş. Avrupalıların buraya gelmeleri, adanın Abel Tasman tarafından keşfedildiği 1642 yılına rastlıyor. Ancak esas keşif 1779 yılında Kaptan James Cook tarafından yapılmış. Wellington şehrini kuran İngilizler buraya 1840’larda gelmişler ve Maoriler ile savaşarak onları mağlup etmişler. 1852 yılında özerk olan Yeni Zelanda’nın bağımsızlığı 1947’ye kadar sürmüş ve ülke İngiliz Milletler Topluluğu’na katılmış.

Yeni Zelanda Kültürü

Yeni Zelanda uçak bileti alarak buraya seyahat ettiğinizde karşınıza çok kibar insanlardan oluşan bir halk çıkacak. Çok kibar derken kesinlikle abartmıyoruz. Çünkü burada kibarlık kelimesinin hakkını sonuna kadar veren insanlar yaşıyor ki aynı kibarlığı adaya gelen yabancılardan da bekliyorlar. Bu yüzden Yeni Zelanda halkı ile iletişime geçtiğinizde “teşekkürler” ve “lütfen” gibi kelimeleri sıkça kullanmalısınız. Onlarla konuşurken gelirinizden ya da paranızdan söz etmemelisiniz. Bu arada Maoriler burnunuza bastırırsa şaşırmayın. Bu hareket onların kültüründe selamlaşmak anlamına geliyor.

Yeni Zelanda’ya Nasıl Gidilir?

Yeni Zelanda blog yazımızın bu bölümünde bu harika adaya nasıl gideceğinizden söz edeceğiz. Yeni Zelanda uçak bileti ararken sizin de fark edeceğiniz gibi, bu ülkeye doğrudan uçuş bulunmuyor. Bu yüzden İstanbul – Auckland uçuşunuzu bir ya da iki aktarmalı olarak seçmeniz gerekiyor.

Avustralya’dan adaya deniz yoluyla ulaşmak da bir seçenek. Yeni Zelanda’ya gitmek için pasaport tipiniz ne olursa olsun vize almanız gerekiyor. Ülkede Yeni Zelanda Doları kullanılıyor.

Yeni Zelanda’ya Ne Zaman Gidilir?

Yeni Zelanda Güney Yarım Küre’de bulunduğu için Türkiye’de kışın yaşandığı dönemde adaya seyahat etmeyi tercih edebilirsiniz. Hemen hemen her mevsimin rüzgarlı olduğu adada, kışın kar yağışları oluyor. Ancak Yeni Zelanda gezilecek yerler listemizin içinde sıraladığımız festivallere bakarak da Yeni Zelanda uçak bileti almak için ideal bir dönem belirleyebilirsiniz.

Yeni Zelanda'ya Ne Zaman Gidilir?
Yeni Zelanda’ya Ne Zaman Gidilir?

Yeni Zelanda Festivalleri

Yeni Zelanda gezilecek şehirler başlığı altında da göreceğiniz gibi bu adada pek çok festival düzenleniyor. Festivallerin en büyükleri tiyatro, müzik ve dansla dolu olan Artsplash Festival, 1948’den bu yana pek çok sanatçıyı buluşturan Auckland Festival, bahar bayramı niteliği taşıyan ve 17 gün süren Alexandra Blossom Festival ve mayıs ayında düzenlenen New Zealand International Jazz & Blues Festival.

Yeni Zelanda Gezilecek Yerler

Yeni Zelanda gezilecek yerler listesinin başında doğa sporlarının tümünü deneyebileceğiniz ulusal parklar, göller ve dağlar bulunuyor.

Fiordland National Park

Pek çok endemik türe ev sahipliği yapan bu milli parkta, 1,2 milyon hektarlık alanda bulunan dağları, gölleri, fiyortları ve hatta yağmur ormanlarını görebilirsiniz. Park tüm bu güzellikleri buzulların erimesiyle oluşan zenginliğe borçlu. Üstelik bu park UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan Te Wahipounamu’nun bir parçası olarak önem taşıyor.

Fiordland National Park, Yeni Zelanda
Fiordland National Park, Yeni Zelanda

Buraya gelen turistler adanın en meşhur yürüyüş parkurunda yani Milford Track’te mutlaka yürüyüş yapıyorlar. Tüm bu özellikleri Fiordland Ulusal Parkı’nı, Yeni Zelanda gezilecek yerler listesinin başına koyuyor.

Matheson Lake

Yeni Zelanda blog yazımızın bu kısmı adada kamp yapmak için ideal alan arayanları ilgilendiriyor. Matheson Gölü ormanlık ve dağlık bir alanda bulunan çok huzurlu bir kamp ve yürüyüş alanı olduğu kadar, fotoğraf çekmeyi sevenler için de harika manzaralar sunan turistik bir nokta olarak görülmeyi hak ediyor.

Matheson Lake, Yeni Zelanda
Matheson Lake, Yeni Zelanda

Abel Tasman National Park

Adını buraya 1642 yılında ilk kez gelerek adayı keşfeden Abel Tasman’dan alan park, granit kayalıkları ve harika plajlarıyla 1942’den bu yana ziyaretçi çekiyor. Bu parkta altın kumların tadını çıkarabilirsiniz.

Abel Tasman National Park, Yeni Zelanda
Abel Tasman National Park, Yeni Zelanda

Rotorua

Bir Yeni Zelanda uçak bileti almak için güzel gerekçelerden biri de Maorilerin spiritüel noktalarından biri olan Rotorua. Burada kaplıcaların ve çamur havuzlarının yanı sıra gayzerler ve volkanik olayların meydana geldiği bölgeler bulunuyor. Bu volkanik olaylar sonucunda jeotermal spa yapabileceğiniz yerler oraya çıkmış ki turistler bu deneyim için buraya geliyorlar.

Rotorua, Yeni Zelanda
Rotorua, Yeni Zelanda

Bay of Islands

Paraşütle atlamak için harika bir yer olan ve 144 küçük adanın bulunduğu bu bölge, Mangrov ormanlarının yanı sıra, Haruru Şelaleleriyle de ünlü. Nitekim Yeni Zelanda adrenalin tutkunları için heyecan dolu 7 rotanın içinde yer alıyor.

Bay of Islands, Yeni Zelanda
Bay of Islands, Yeni Zelanda

Westland Tai Poutini National Park

Yeni Zelanda’da buzul görmek isterseniz bu parka gelmelisiniz. Parkta pek çok turistin gezilecek yerler listesinde ilk sırada olan Fox Glacier ve Fraz Joseph Glacier buzulları bulunuyor.

Westland Tai Poutini National Park, Yeni Zelanda
Westland Tai Poutini National Park, Yeni Zelanda

Tongariro National Park

Yüzüklerin Efendisi filminin pek çok sahnesinde görülen dağları burada bulmanız mümkün. Bu park aktif olan ve olmayan volkanları ve 9 yürüyüş rotasıyla Yeni Zelanda’nın ilk milli parkı olma niteliğine sahip. Ayrıca dünyadaki milli parkların arasında dördüncü sırada yer alan park, 1933’te UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmiş.

Tongariro National Park, Yeni Zelanda
Tongariro National Park, Yeni Zelanda

Coromandel

Hot Water Beach ile ünlü olan bu bölgedeki yeraltı kaplıcaları, her yıl pek çok ziyaretçiyi buraya çekiyor. Siz de diğer turistlerin yaptığı gibi kovanızı ve küreğinizi yanınıza alarak, burada bir delik kazın ve çıkan suda dinlenin.

Coromandel, Yeni Zelanda
Coromandel, Yeni Zelanda

Yeni Zelanda Gezilecek Şehirler

Yeni Zelanda gezilecek şehirler listemizde Wellington, Auckland ve Christchurch yer alıyor. Öğrencilerin çok bulunduğu ve barları ile hareketli bir şehir olan Dunedin’i de isterseniz gezi rotanıza ekleyebilirsiniz.

Wellington

Yeni Zelanda’nın hem başkenti olan hem de en kalabalık şehirleri arasında ikinci sırada bulunan Wellington, dünyada en yaşanılabilir şehirler listesinde olmasıyla tanınıyor. Burada gezip görmeniz gereken birçok turistik nokta bulunuyor.

Wellington sadece turistik noktalarıyla değil, gece hayatı ve festivalleriyle de ünlü. Wellington Caz Festivali, Capital E National Arts Festival, World of Wearable Art Festival, New Zealand International Comedy Festival, LUX Light Festival bunlardan bazıları.

Wellington Cable Car

Yüz yıldan uzun süredir kullanılan bu araçla şehir manzarasını izleyerek botanik bahçesini gezebilir, tepede yer alan eski güneş saatini görebilirsiniz.

Wellington Cable Car, Yeni Zelanda
Wellington Cable Car, Yeni Zelanda

Te Papa Tongarewa Museum

Gelibolu Savaşı’nın boyutunu gösteren bir sergiyi de barındırmasıyla Türklerin mutlaka ziyaret etmesi gereken bu müze, ülkenin en büyük müzesi. Maorilere ve Pasifik kültürüne ait eserleri ve daha fazlasını altı katlı bu büyük müzede görebilirsiniz.

The Weta Cave – Weta Workshop

Burada Yüzüklerin Efendisi filmi başta olmak üzere Hobbit ve King Kong filmlerinin sahnelerinin yapılışını görebileceğiniz bir workshop ve bir mini müze bulunuyor.

The Weta Cave – Weta Workshop, Yeni Zelanda
The Weta Cave – Weta Workshop, Yeni Zelanda

Zealandia Ecosanctuary

Bir vahşi yaşamı koruma alanı ve dünyada tam olarak korunan ilk kentsel ekosistem olan Zealandia’da, pek çok endemik tür görebileceğiniz gece ve gündüz turları yapabilirsiniz.

Yeni Zelanda Meclis Binası ve Hükümet Binası

Farklı mimari tasarımları ile ilgi çeken Yeni Zelanda parlamento binalarından biri Arı Kovanı (Beehive) denilen Yeni Zelanda Hükümet Binası ve diğeri de Meclis Binası. Meclis Binası’nda isterseniz Temsilciler Meclis Odası’na girerek, Yeni Zelandalı askerlerin ülke dışında görev yaptıkları yerlerin isimlerinin yazılı olduğu duvarda Gelibolu’yu görebilirsiniz.

Yeni Zelanda Meclis Binası ve Hükümet Binası
Yeni Zelanda Meclis Binası ve Hükümet Binası

Wellington Museum

Yeni Zelanda blog yazımızda mutlaka yer vermemiz gereken bu müze, hem birinci derece tarihi eser kabul edilmesi hem de dünyadaki en iyi 50 müzenin arasına girmesiyle önem taşıyor. Müze içinde Wellington’ın tarihi sürecine dair eserler görebilirsiniz.

Space Place

Burası Thomas Cook’a ait olan teleskopla gece gökyüzüne bakmak ve bir uzay gemisinde olmanın nasıl bir his olduğunu deneyimlemek için gezi rotanıza ekleyebileceğiniz bir yer.

Auckland

Yeni Zelanda gezilecek şehirler listemizde ikinci sırada olan Auckland’in en önemli özelliği, volkanik bir alan üstüne kurulmuş olması. Yat Yarışı Festivali’ne ve Pasifika Festivali’ne ev sahipliği yapan şehirde görmeniz gereken yerler mevcut.

Auckland, Yeni Zelanda
Auckland, Yeni Zelanda

Auckland Domain

1845 yılında açılan bu parkta harika bir kış bahçesi, göller ve seralar bulunuyor.

Sky Tower

194. katından sky jump yapabileceğiniz Yeni Zelanda’daki en uzun bina olan bu kule, adrenalin tutkunlarının hislerine cevap veriyor. İçinde kumarhaneler, tiyatrolar ve bir de otel barındıran yapı, gökyüzünde şehir kompleksi olma niteliği taşıyor.

Sky Tower, Yeni Zelanda
Sky Tower, Yeni Zelanda

Stardome Observatory

Yıldızları ve gezegenleri izleyebileceğiniz bu gözlemevi, yeşil bir alan üstüne inşa edilen ve içinde Maorilerden kalan arkeolojik bir alan barındıran bir yer.

Auckland Botanic Gardens

Bu bahçeler 100 bin bitkiyi barındırması ve 64 hektarlık bir alana yayılmasıyla mutlaka görmeniz ve randevu alarak bahçecilik workshoplarına katılmanız gereken bir yer.

Slice of Heaven Garden

Cennet Bahçeleri adı verilen, içinde şelaleler ve kamelyalar ile ödüllü süs bahçeleri barındıran bu bahçeleri mutlaka görmelisiniz.

Howick Historical Village

“Maorilerin yaşadığı 1800’lü yıllar nasıldı?” diye merak ederseniz size o dönemi kıyafetleri ve evleri ile yaşatacak Howick Köyü’nü ziyaret edebilirsiniz.

Christchurch

Yeni Zelanda blog yazımızın bu kısmında 2011’de yaşadığı büyük deprem ve tsunami ile hatırlanan, ancak esasen botanik bahçeleri ile ünlü olan ve Garden City adı da verilen Christchurch var. Bu şehrin barındırdığı güzellikleri görmek için bir Yeni Zelanda uçak bileti almaya değer.

Canterbury Museum

1867’de yapılan bu müze birinci derece tarihi eser olma özelliği taşıyor ve Christchurch’te Cultural Precinct (Kültür Bölgesi) içinde yer alıyor. Müze içinde görmeniz gereken koleksiyonların yanı sıra, müzenin kendisi de mimari açıdan incelemeniz gereken bir yapı.

Christchurch Botanic Gardens

1863’te ziyaretçilere açılan, 21 hektarlık alana yayılan ve çok sayıda egzotik bitki ile orman güvercinleri barındıran bu bahçeleri mutlaka görmelisiniz.

Christchurch Botanic Gardens, Yeni Zelanda
Christchurch Botanic Gardens, Yeni Zelanda

Yeni Zelanda uçak bileti almak için Aerobilet ana sayfasına gidin ve İstanbul  – Auckland uçuşları arasından size en uygun olanını seçin.