Poznan Uçak Bileti Alarak Polonya Güzelliklerini Keşfe Çıkın

0
994
Poznan uçak bileti alarak Polonya güzelliklerini keşfe çıkın
Poznan uçak bileti alarak Polonya güzelliklerini keşfe çıkın

Poznan uçak bileti ile unutulmaz bir gezi yapacağınız, Polonya’nın kendi kimliğine, lehçesine ve geleneklerine sahip bir şehri olan Poznan, Katolikliğin ilk kez Polonya toprakları üzerinde yayıldığı yer. Polonya’nın ilk piskoposluğu, 10. yüzyılda ülkenin ilk kralı tarafından Katedral Adası’nda kuruldu.

Poznan uçak bileti ile keşfe çıkacağınız bu nehir adası, göreceğiniz en güzel belediye saraylarından birinin bulunduğu Eski Pazar Meydanı’nın etrafındaki Rönesans tarzı eski kentin merkezi. Tarihi yerlerinin güzelliğiyle turistleri büyüleyen Poznan; iki hayvanat bahçesi, bir botanik palmiye evi ve Katedral Adası’nın tarihi hakkında harika bir interaktif müze ile aileler için de harika bir şehir.

Aerobilet uçak bileti sayfasından en iyi fiyatlarla Poznan uçak bileti alabilir ve Polonya’nın bu tarihi kentini doyasıya gezebilirsiniz.

Poznan’da Gezilecek yerler

Poznan Eski Pazar Meydanı

Poznan uçak bileti alarak gezeceğiniz bu merkezi meydan, Poznan’ın Kutsal Roma Magdeburg Yasası uyarınca şehir haklarını aldığı yıl 1253’de ortaya çıktı. Neredeyse mükemmel olan meydan, 141×141 metre ölçülerinde yapılmış ve 1945’de binaların %60’ının yıkıldığı 2. Dünya Savaşı’ndan hemen sonra restore edilmiş. Pastel boyalı evlerin çoğunun zemin katlarında restoranlar ve barlar var, bu yüzden kendinizi bu güzel meydanı tekrar tekrar ziyaret ederken bulacaksınız.

Poznan Eski Pazar Meydanı
Poznan Eski Pazar Meydanı

Meydanın merkezinde bulunan görkemli Poznan Belediye Sarayı’nın yanındaki çarşıda bir dizi 16. yüzyıl tüccar evlerinin bulunduğu Tüccarlar Loncası da görülmeye değer bir yer. Meydanı gezerken Porserpina, Apollo, Neptün ve Mars’ı betimleyen Orta Çağ dönemi fıskiyelerini de mutlaka görmenizi öneririz.

Eğer haziran ayında Poznan şehrini geziyorsanız Jarmark Swiętojanski (St. John’s Fair) isimli tarihi temalı üç günlük bir sokak fuarına da mutlaka katılmalısınız.

Poznan Belediye Sarayı

Eski Pazar Meydanı’nın en ihtişamlı yapısı olan Poznan Belediye Sarayı, tarihi 1560’a kadar uzanan bir Rönesans harikası. Sarayın doğu cephesindeki kemerlerin arasında üstünde üç katlı ve resimlerle süslü güzel bir sundurma bulunuyor.

Poznan Belediye Sarayı
Poznan Belediye Sarayı

Poznan Belediye Sarayı’nda her gün 07:00-21:00 saatleri arasında bir Carillon geleneği olan borazanlar çalar. Ayrıca her gün saat 12:00’de düzenlenen canlı bir trompetçi gösterisini de kaçırmayın.

Poznan Tarihi Müzesi

Poznan Belediye Sarayı’nın içi 1956’dan beri Poznan Tarihi Müzesi’ne ev sahipliği yapıyor. Bu müze Poznan şehrinde gezilmesi gereken en önemli yerlerden biri. Müzede koleksiyonun yıldızı ise 16. yüzyılın ortasındaki gibi görünen Büyük Giriş Salonu’dur. Tavanda resimlerin ve hanedan armalarının etrafındaki zengin sıva desenleri görülmeye değer güzellikte.

Müzede gezeceğiniz galerilerde 1575’ten kalma kent armasıyla birlikte bir manto saatini ve 1651’den kalma ayakkabıcılar loncasını temsil eden içme kabını mutlaka görmelisiniz. Limoges’ten gelen 18. yüzyıl emayeleri ve altın kaplamalı porselenler de görülmeye değer güzellikte.

Poznan Tarihi Müzesi’nin birinci katındaki mahkeme salonunda, 1790 ve 1792 yılları arasında yapılan ve biri gökyüzünü diğeri dünyayı gösterene iki küre de çok ilgi çekiyor.

Poznan Katedral Adası (Ostrow Tumski)

Polonya’nın Warta Nehri’nin çatalları arasında yer alan bu ada, Poznan’da en çok turist çeken yerlerden biri. Günümüzde Katedral Adası, ağaçların ve tarihi dini binaların çevrelediği parke taşlı caddelerin ve meydanların huzurlu bir manzarasını size sunacak.

Poznan Katedral Adası (Ostrow Tumski)
Poznan Katedral Adası (Ostrow Tumski)

Poznan Katedral Adası’nda ilk fark edeceğiniz şeylerden biri, nehir kenarındaki yüksek Orta Çağ surları kenarlarında ilkbaharda çiçek açan birçok meyve ağacı ve çiçek bahçeleridir.

Katoliklik 10. yüzyılda bu adada sadece kök salmakla kalmadı, aynı zamanda Polonya’nın ilk kralı ve katedralin kurucusu I. Mieszko de burada doğru. Katedral Adası size harika manzaralar sunacak bir yer ve burada çok güzel fotoğraflar çekeceksiniz.

Poznan Katedrali

Poznan Katedrali, 2. Dünya Savaşı’nda gördüğü büyük hasarın ardından, Polonya’nın en eski katedrali olarak Orta Çağ planlarına dayanan Gotik tasarımıyla yeninden yapıldı. Bu büyüleyici katedralde gezerken yıldız tonozların ustalığından ve tavan süslemelerinden çok etkileneceksiniz.

Poznan Katedrali
Poznan Katedrali

Ayrıca 1600 yılından kalma Flaman halıları, 1500 yıllarından koro durakları ve Mary ve Passion’un 1512’ye tarihlenen heykellerinin bulunduğu panelleri içeren Geç Gotik tasarımlı sunak da katedralin hazinelerinden bazıları. Alman ordusu tarafından yağmalanan ancak savaştan sonra geri alınan 14. ve 15. yüzyıllardan kalma birçok Gotik ve Rönesans mezar anıtını da burada görebilirsiniz.

Poznan Aziz Stanislaus Kilisesi

Poznan Pazar Meydanı’nın güneydoğu köşesinde yer alan bu Barok tasarımlı kilisenin görkemli cephesi hemen dikkatinizi çekecektir. Eski bir Cizvit koleji olan Aziz Stanislaus Kilisesi, Polonya’nın en iyi Barok dini yapılarından biri olarak görülüyor. Nişler, parşömenler ve muhteşem portallar burada sizi neyin beklediğine dair bir ipucu veriyor. Aziz Stanislaus Kilisesi, 55 metre uzunluğundaki ve 27 metre yüksekliğindeki huşu uyandıran 16 mermer Korint sütunu ile görülmeye değer güzellikte.

Poznan Aziz Stanislaus Kilisesi
Poznan Aziz Stanislaus Kilisesi

18. yüzyıl fresklerinden tavandaki panellere ve 13 sunağına kadar Aziz Stanislaus Kilisesi, sanat tarihi hayranları için tam bir cennet.

Poznan İmparatorluk Kalesi

I. Kaiser Wilhelm, 1904-1910 yılları arasında kendisi için yapılan bu Neo-Romanesk sarayın tasarımını büyük bir titizlikle ele aldı. İmparatorluk Kalesi, Kutsal Roma İmparatorluğu’nun önemli şehirlerindeki büyük kalelerin tasarımına benzer şekilde yapıldı.

Poznan İmparatorluk Kalesi
Poznan İmparatorluk Kalesi

Kalenin kuzey kanadındaki veranda bahçelerini de II. Wilhelm, Granada’da Elhamra’daki Aslanlar Mahkemesi’nden ilham alarak tasarladı.

İkinci Dünya Savaşı’nda Nazi iktidarının üst kademeleri bu sarayda oturdu ve bu nedenle savaştan sonra kalenin yıkılması istendi ancak İmparatorluk Kalesi, 1962’de kültürel bir merkez haline geldi ve kalenin bodrumu 1956 yılında kurulan Ayaklanma Müzesi’ne, eski tahta odası bir sinemaya, pek çok kale odası da bir dizi restoran, bar ve gece kulübüne dönüştürüldü.

Poznan Cytadela Parkı

Poznan eski kentinin kuzeyi, Prusya döneminde şehri koruyan 18 savunma sisteminden biri olan Winiary Kalesi’ne ev sahipliği yapıyor. Bir haritaya bakıldığında bu ihtişamlı kalenin yanındaki Cytadela Parkı’nın ana hatlarını kolayca görebilirsiniz.

Poznan Cytadela Parkı
Poznan Cytadela Parkı

Cytadela Parkı, terk edilmiş bir amfitiyatroya sahip ve parkın güneybatı köşesinde 2. Dünya Savaşı’ndan kalan mezarlarla dolu bir dizi askeri anıt bulunuyor. Sağ kalan iç binalarda, parkın tarihi mirasının önemli bir bölümünü oluşturan Poznan Ordu Müzesi ve Silahlanma Müzesi bulunuyor.

Cytadela Parkı’nın tarihi yerlerinin dışından büyüleyici gül bahçelerinde yürüyebilir ve parktaki üç restorandan birinde Polonya yemeklerini tadabilirsiniz.

Poznan Ulusal Müzesi

Bu müzenin Poznan’da uygulamalı sanat, müzik aletleri ve etnografya için birkaç şubesi var, ancak müzenin merkezi Aleje Marcinkowskiego’daki Resim ve Heykel Galerisi’dir. Poznan Ulusal Müzesi’nin kum taşı binasının tarihi 1904 yılına kadar uzanıyor ve müze Polonya’nın 1500’lerden 1900’lere kadar en büyük yabancı sanat koleksiyonlarından birisine ev sahipliği yapıyor.

Poznan Ulusal Müzesi
Poznan Ulusal Müzesi

Galeride yer alan ustalardan bazıları; Lucas Cranach, Anthony van Dyck, Bellini, Velazquez, Zurbaran, Tintoretto ve Monet gibi dünyaca ünlü ressamlar. Polonya sanatına mükemmel bir giriş olarak Poznan Ulusal Müzesi, Polonyalı sanatçılar Olga Boznanska, Jacek Malczewski ve Leon Wyczolkowski’nin eserlerini, ayrıca izlenimcilikten gerçekçiliğe kadar uzanan Genç Polonya hareketine ait pek çok paha biçilmez eseri sergiliyor.

Brama Poznan ICHOT

Katedral Adası’nın tarihi hakkında bilgiler içeren bu merkez, Poznan şehrinin en eski bölgesinde, Cybina Nehri kıyısında harika bir konumda yer alıyor. Brama Poznan hakkında benzeri görülmemiş bir şey ise buradaki tüm sergilerin multimedya olmasıdır. Merkez, 2014 yılında Prusya dönemi surlarının korunan kalıntılarının yanı sıra ultramodern bir yapıya da sahip.

Brama Poznan ICHOT
Brama Poznan ICHOT

Nehir üzerindeki yaya köprüsünden ulaşacağınız binanın sol tarafındaki katedrale dikkat çekecek şekilde konumlandırıldığını göreceksiniz. Merkezin interaktif görsel-işitsel gösterimleri Polonya’nın ilk katedralinin kökenlerinin yanı sıra Poznan’nın günlük yaşamı ve kültürü hakkında etkileyici bilgiler sunuyor.

Poznan Kruvasan Müzesi

Poznan’ın en önemli lezzetlerinden biri, 19. yüzyıla kadar uzanan bir gelenek olan St. Martin kruvasanlarıdır. Bu gelenek, 11 Kasım’da St. Martin Günü’nde şehrin fakirlerine kruvasan bağışı yapan bir fırıncıyla başladı.

Bu hamur işlerinin beyaz haşhaş tohumlarından yapılmış tatlı bir dolgusu var ve çoğu zaman buzlanma ile kaplı. Poznan Belediye Sarayı karşısındaki bir Rönesans tarzı binada yer alan Kruvasan Müzesi, her gün 11:00 12:30, 13:45 ve 15:00 saatleri arasında rehberli kruvasan pişirme gösterileri düzenleyen bir müzenin yanı sıra, bina turları da düzenliyor.

Lech Bira

Poznan şehrinin doğu eteklerinde, Malta gölünün güneyinde Polonya’nın en çok satan biralarından biri olan dünyaca ünlü Lech’in bira fabrikası yer alıyor. Yılda 7,5 milyon litrede bira üretimi yapılan bu devasa tesise Poznan’dan düzenli olarak turlar düzenleniyor. Turda ezme, kaynatma, fermantasyon, olgunlaşma ve süzme işlemlerini öğrenirken sizi şaşırtabilecek pek çok teknolojiyle karşılaşacaksınız.

İki saatlik turun ikinci yarısı sizi Lech hakkında bir sergi salonuna götürüyor ve tur sonunda burada üretilen bira tadımları yer alır.

Poznan Palmiye Evi

Poznan Tren İstasyonu’nun eski kent tarafında, Poznan’ın Palmiye Evi yer alıyor. Palmiye Evi, 4.600 metrekarede 1100 bitki türü yetiştiren 12 seradan oluşan etkileyici bir kompleks. Poznan Palmiye Evi, Polonya’daki türünün en büyük örneği ve çarpıcı seraların çoğu ziyarete açık. Mutlaka gezmeniz gereken akvaryum pavyonu ise 170 balık türüne ve 50 çeşit su bitkisine sahip.

Poznan Palmiye Evi
Poznan Palmiye Evi

Palmiye Evi’nde gezeceğiniz en ilgi çekici yer ise yılanların ve iguanaların bir Teraryum’da tutulduğu tropik orman tasarımına sahip geniş ve yüksek seralardır.

Maltanka Minyatür Demiryolu

Poznan uçak bileti ile güzelliklerini yakından göreceğiniz Malta Gölü’nün kuzey kıyısında, 1956’dan beri faaliyet gösteren 600 mm’lik dar ölçülü bir demiryolu bulunuyor. Hat, Sovyetler Birliği ve Doğu Bloku’ndaki gençlik dernekleri tarafından gençleri demiryolu kariyerine hazırlamak için bir “Çocuk Demiryolu” programı olarak tasarlandı.

1925’ten beri bir Borsig buharlı lokomotifi tarafından çekilen tren, nisan ayından eylül ayına kadar haftanın yedi günü, her saat başı Rondo Srodka yakınlarındaki istasyondan kalkıyor. Poznan’da çocuklarınızla seyahat ediyorsanız çocuklarınız burada eğlenceli zaman geçirecekler, ancak isterseniz siz de bu treni şehrin doğu ucunda bulunan Malta Gölü veya Poznan Hayvanat Bahçesi’ni gezmenin pratik bir yolu olarak bile kullanabilirsiniz.

Poznan Hayvanat Bahçesi

Aileler için eğlenceli bir gün sunan, Polonya’daki ikinci büyük hayvanat bahçesi olan New Zoo’ya mutlaka uğramalısınız. 120 hektara yayılan New Zoo’nun belki de en ünlü yeri baykuşların yaşadığı ve altın kartallar için ıslah programlarının yürütüldüğü alandır.

Poznan Hayvanat Bahçesi
Poznan Hayvanat Bahçesi

Poznan uçak bileti ile keyifle gezeceğiniz hayvanat bahçesinde en çok ziyaretçiyi çeken alanlardan bazıları; Afrika filleri, zürafalar, zebralar ve Sibirya kaplanları, ayrıca Doğu Polonya’ya özgü Avrupa bizonu gibi hayvanları içeriyor. Poznan Hayvanat Bahçesi’nin büyüklüğü göz önüne alındığında, bahçe boyunca dolaşan tramvayla da kolayca bütün bahçeyi gezebilirsiniz.

Aerobilet IOS ve Android mobil uygulamalarından veya web sitesi üzerinden kolayca Poznan uçak bileti alabilir ve size etkileyici manzaralar sunacak olan bu güzel Polonya şehrini keyifle gezebilirsiniz.