Ucuz uçak bileti ile dünyanın dört bir yanında kadın olmaya dair…

0
2393
Dünyanın dört bir yanında kadın olmaya dair...
Dünyanın dört bir yanında kadın olmaya dair...

Dünyanın dört bir yanında insan hikayeleri, farklı kültürler ve günlük rutinlerden dolayı birbirlerine oldukça değişik ve inanılmaz gelebiliyor. Ancak elbette hisler ve istekler evrensel. İyi olabilmek, mutlu olabilmek ve huzurlu bir şekilde yaşayabilmek için dünyanın farklı yerlerinde insanlar mücadelelerini sürdürüyorlar. Üstelik bazıları için hayat çok daha zor, karmaşık ve sorumlulukları ağır bir şekilde geçiyor. Dilerseniz gelin birlikte dünyanın dört bir yanında kadınların yaşamlarına ucuz uçak bileti ile kısaca göz atalım. İşte dünyanın farklı yerlerinde kadın olmak…

Evet, tahmininiz doğru; en çok da kadınlar için… Kadınlar yüzyıllardır farklı coğrafyalarda, cinsiyet eşitliği, eşit iş olanaklarına sahip olmak ve eşit ücretle çalışmak, hamilelik ve doğum ile ilgili haklarını özgürce kullanabilmek, hatta sokaklarda özgürce gezip, seyahat özgürlüğünün tadını doyasıya çıkarabilmek için direniyorlar. Buna karşılık, artık modern dünyada buna destek veren erkekler de azımsanmayacak kadar fazla. Ancak hala kadınların zorlu mücadelesi bitmiş değil.

Kadınlar İçin Kültür Farklılıları

Sanmayın ki kadın hikayeleri sadece zorluklardan ve mücadeleden ibaret. Bunun yanında kültür farklılıklarına dayalı ilginç kadın hikayeleri, dünyanın her yerinde geldikleri kültürün renkleriyle bezeli. Her yeni neslin mimarları, üremenin değil üretmenin ve insanın hayattaki ilk eğitiminin temelleri olan kadınlar, hangi topraklarda olurlarsa olsunlar, oranın yeşermesi, soluk alması ve var olmasının kaynağı; medeniyetler onların eseri.

Her ne kadar en çok erkek hikayelerinden, hükümdarlıklarından, taht mücadelelerinden bahsedilse de kadının var olma, topraklarını, o toprağın insanlarını koruma mücadelesiyle yarışamayacağı muhakkak.

Buna rağmen tarihin pek çok döneminde bir adım geride bırakılmış olan kadınlar, aslında tarihin ilk çağlarında çok daha farklı ve kutsal kabul edilen, Türk boylarında erkeklerle birlikte yönetimde sözü geçen, birlikte at üstünde, omuz omuza kendine yurt arayan, eşitlikçi toplumların simgesi haline geldi. Bugün de aynı haklarla, aynı özgürlüklere sahip olarak, görünmez atlarına yön vermek, çocuklarına aydınlık bir gelecek bırakmak için çalışıyorlar.

İş Hayatında Kadınlar

Çalışmak, üretimde olmak ve çocuklarına da mücadele ettikleri özgürlükleri miras bırakmak için toplumların en ağır yüklerini omuzlayan kadınlara, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla bir kez daha ne kadar minnettar olduğumuzu belirtmek ve onların dünyanın dört bir yanındaki hikayelerini sizlerle paylaşmak istedik. Siz de seyahatlerinizde onların hikayelerini dinlemek, görmek ve kültürleri içerisindeki mücadelelerine tanıklık etmek isteyebilirsiniz.

Bugün hala topraklarının tarihi ve kültürel miraslarından izler taşıyan, günlük hayatlarını buna göre şekillendiren ve çocuklarına da bu değerleri aktaran milyonlarca kadın var. Çocukların hem köklerini unutmamaları hem de hayata karşı dirençli, güçlü ve tabii ki mutlu olmaları için onları hazırlayan kadınlar, yalnızca onların anneleri değiller.

Öğretmenleri, kız kardeşleri, ablaları, komşuları, kısacası çocukların hayatta iletişim kurduğu tüm kadınlar, onlara çok fazla değer katıyorlar. Kadınların haklı mücadelesine siz de farklı coğrafyalarda destek vermek ya da onların neler yaptığını, bulundukları yerleri nasıl güzelleştirdiğini dünyanın farklı yerlerinde görmek istemez misiniz?

Çin

Çin Halk Cumhuriyeti sizin de bildiğiniz gibi dünyanın en kalabalık ülkesi. Bugün dünya bilim ve teknoloji devlerinden biri haline gelen ve dünyanın en büyük ekonomilerinden birini oluşturan ülke, tarihin çok eski dönemlerinden beri kendine özgü bir kültürün izlerini taşıyor. Bu, kuşkusuz ki Çin’in ilgi çekici bir turizm merkezi olmasında da önemli etkenlerden biri.

Gelenekleri, mimarisi, mutfağı, kısacası bir kültürü oluşturan hemen her alanında Çin’in seyahat tutkunlarına kazandıracağı pek çok farklı tecrübeler var. Bu nedenle, dünyada iş seyahatlerinin yanı sıra turizm alanında da pek çok farklı ülkeden ziyaretçi çekmeye devam ediyor.

Çin
Çin

Çin’de aynı zamanda farklı etnik topluluklar da bulunuyor. Çin bu topluluklara göre bölgelere ayrılıyor. Moğol, Tibet, Tunguz ve Türkler gibi farklı topluluklara ev sahipliği yapıyor. Bunlardan biri olan Yaolar, Çin’de 2 milyonu aşkın bir topluluk olarak, ülkenin güney ve güneybatı kesimlerini kaplayan bölgede yaşıyor.

Aslen Vietnam kökenli oldukları bilinen, ancak zaman içerisinde farklı etnik grupların da katılmasıyla melez bir topluluk haline gelen Yaolar, tahta ve bambulardan yapılmış, biri oda olmak üzere 3 bölmeli, küçük evlerde yaşıyorlar.

Bu evlerde yaşayan kadınlar, üretimin önemli bir kısmında görev alıyorlar. Bununla birlikte, upuzun  saçlarını farklı şekillerde topladıkları geleneksel saç modelleri ve kıyafetleriyle, diğer etnik gruplardaki kadınlardan ayrılıyorlar. Erkekler, evlenmeden önce kadınlara gümüş çubuklar hediye ediyorlar. Kadınlar doğdukları andan itibaren uzatmaya başladıkları saçlarını, batıl inançları gereği hayatları boyunca uzatmaya devam ediyorlar.

İran

Günümüzde, başlattıkları reform hareketleriyle yavaş yavaş toplumdaki özgürlüklerini kazanmaya başlamış olan, ancak yakın tarihe kadar sokağa çıkmaları, trafiğe çıkmaları ve seyahatleri kısıtlanan ve yasaklara uğrayan İranlı kadınlar, artık gittikçe daha rahat hareket etmeye ve günlük hayatta söz sahibi olmaya başladılar.

Sıklıkla sosyal medya üzerinden bu özgürlüklerini kazanmak adına gösterdikleri tepkilere rastlayabileceğiniz İranlı kadınlar, dünyayı değiştirebilmek ve kendi dünyalarını da daha yaşanılabilir, geleceği daha aydınlık bir İran için çalışmalarını sürdürüyorlar.

İran
İran

Çocukların eğitimine oldukça önem veren ve onların bir sonraki nesilde çok daha rahat, özgür bir şekilde yaşayabileceklerine inanan İranlı kadınlar, özellikle erkek çocukların kadına bakış açısını geçmişe göre değiştirmek ve eşitlikçi olmalarını sağlamak için çaba gösteriyorlar.

Kendileri de okuyan, araştıran, okuduklarını arkadaş grupları içerisinde paylaşan insanlar olduklarından, kadının okumasının ve eğitime önem vermesinin büyük bir silah olduğunun farkındalar. Bugün siz de İran’a seyahat ettiğinizde, kadınların bu özgürlük mücadelesine tanık olabilir, gösterdikleri tepkileri ve elde ettikleri özgürlükleri yaşayışlarına tanıklık edebilirsiniz.

Almanya

Orta Avrupa’nın en çok göç alan ve en fazla ziyaretçi çeken ülkelerinden biri olan Almanya da teknoloji ve bilim adamındaki atılımları, dünyanın dört bir yanına ihraç ettikleri teknolojik eşya ve otomotiv alanındaki ürünlerle büyüttüğü ekonomisiyle dikkati çekiyor.

Her ne kadar kadının iş gücündeki etkisi, diplomasi ve sosyal alanlarda söz sahibi olduğu görülse de aslında Almanya’nın tarihine baktığımızda bugün geldiği noktanın Kadın Hakları adına son derece sevindirici olduğu gözlemlenebiliyor. Dünyanın hemen pek çok ülkesinde olduğu gibi Almanya’da da kadınların tarihin bir kısmında üretimden çekilmeye ve eviyle ilgilenmeye zorlandığı görülüyor.

Almanya
Almanya

Ataerkil bir yapının hakim olduğu bu dönemde kadınların, mutfak (Küche), çocuk (Kinder), kilise (Kirche) ile çamaşır ve kıyafet (Kleider) olmak üzere kendi dillerinde K harfiyle başlayan bu 4 K’dan sorumlu olması gerektiğinin dayatıldığı biliniyor. İlerleyen zamanlarda, 1919 yılına gelindiğinde seçme ve seçilme hakkını elde eden Alman kadınlar, bugün çağdaş birer kadın portresi çizmeyi başarıyor. Dilerseniz siz de Almanya seyahatinizde bugün kadınların istihdamda ve sosyal hayattaki özgürlüklerini gözlemleyebilir, tarihi hikayelerini dinleme fırsatı bulabilirsiniz.

Namibya

Afrika kıtası, yer yer şehirleşmiş alanlara, gelişmiş, büyük şehirlere ev sahipliği yapsa da kıtanın pek çok bölgesinde kabilelere, teknolojiden uzak topluluklara rastlamak mümkün.

Kıtanın ülkelerinden biri olan Namibya’nın etnik gruplarından ve göçebe topluluklarından biri olan Himbalar da bunlardan biri. Ancak dikkatle bakıldığında kadınların sosyal hayat içerisinde ataerkil bir anlayışa son derece uzak olduğunu, günlük iş paylaşımında güç isteyen hemen her işte yer aldıklarını gözlemleyebilmek mümkün. Evlerini kendileri inşa eden Himba kadınları, bununla birlikte evin yemek ve su ihtiyaçları için de gün içerisinde yoğun emek sarf ediyorlar.

Namibya
Namibya

Saçları ve ciltlerinde aşı boyasından oluşturdukları bakım ürünlerini kullanan Himba kadınları, tereyağı ve bulundukları bölgeye özgü bitkilerle aşı boyasını karıştırarak elde ettikleri, kızıl renkli bir karışımı ciltlerine sürerek, güneşin etkilerinden korunuyorlar.

Bu karışım, derilerine de nüfuz ettiği için zaman içerisinde deri renklerinde de bir kızıllık oluşuyor. Aynı zamanda aşı boyasını saç boyası olarak da kullanıyorlar. Toprağın bereketini simgelediğine inandıkları için bu tür karışımlardan yararlandıkları da düşünülüyor. Kim bilir; Afrika’da Namibya’yı da içine alacak şekilde bir seyahat planlarsanız, siz de Himbaların ilgi çekici hayatlarına yakından bakma fırsatı bulabilirsiniz.

Rusya

Dünyanın yüzölçümü bakımından en büyük ülkesi olan Rusya, birbirinden cazip turizm destinasyonları, pek çok sektörde gösterdiği gelişmeler ve geliştirdiği ekonomik gücü bakımından, uçuş trafiği yüksek ülkelerden biri. Güzellikleriyle olduğu kadar Sovyet Rusya döneminde çektikleri zorluklarla da bilinen Rusya kadınlarından o dönemi yaşamış olanlar, kadınların sınıflara ayrıldığı, hak ve özgürlüklerden sınıflara göre yararlanabildikleri bir süreç geçirdiler.

Rusya
Rusya

İlerleyen zamanlarda yapılan reform hareketleriyle yavaş yavaş eşit hak ve özgürlükler kazanmaya başlayan Rusya kadınları, daha sonra 1918 yılına gelindiğinde ülke birliğine dayalı yasaların çıkarılmasıyla tam anlamıyla altın çağlarına ulaştılar.

Ekonomik açıdan bir refah ülkesi olmasa da toplumda kadın ve erkeğin omuz omuza, birlikte çalıştığı, kadının hem iş hayatı hem de sosyal hayatta daha fazla yer aldığı bir sistem tesis edildi. Her ne kadar ev işleri ve çocuklar konusunda kadına daha fazla sorumluluk verilmeye günümüzde de yer yer devam ediliyor olsa da çalışma hayatında kadınlar hala yoğun bir şekilde yer alıyor ve bundan son derece mutlular.

Hindistan

Kadına karşı şiddet ne yazık ki yalnızca belli toplumlarda değil, hemen tüm toplumlarda kendini gösteriyor. Bunun önüne geçmek için farkındalık çalışmaları yapılıyor ve mücadeleler verilmeye devam ediyor. Hindistan da kadına karşı şiddet suçlarının meydana geldiği ülkelerden yalnızca birisi. Ancak günümüzde artık bu konuda ciddi önlemler alındığı ve caydırıcı cezaların yürürlüğe girdiği görülebiliyor.

Öyle ki yalnızca kadınlar değil, erkekler de kadına karşı şiddet suçlarının önüne geçmek için kızlarının eğitimlerine hassasiyet gösteriyorlar. Kızlarının özgürleşmeleri, toplumda daha sağlam durmaları, hak ve özgürlüklerinin peşlerinden gitmelerine destek veriyorlar.

Hindistan
Hindistan

Dünyanın en renkli ve göz kamaştıran ülkelerinden biri olan Hindistan’da kadın hareketleri ciddi çalışmalar yürütüyor. Kadınlar meslek edinmeleri, iş hayatında daha fazla yer almaları ve şiddete boyun eğmemeleri için eğitimler görüyorlar. Dilerseniz siz de Hindistan’daki bu hareketlerde gönüllü olarak yer alabilir, onlara destek verebilir ya da bu çalışmalara yerinde tanık olma fırsatı bulabilirsiniz.

Türkiye

Türkiye, birbirinden güzel destinasyonları, tarihi ve doğal güzellikleri, pek çok medeniyetten izler taşıyan tarihi yerleri ve kültürüyle dünyanın dikkatini çeken ülkelerden biri. Türkiye’de kadınlar, gittikçe artan, bilinçli topluluklar oluşturmaya, iş hayatında ve sosyal hayatta gittikçe güçlenmeye, cinsiyet eşitliği ve eşit işe eşit ücret uygulamaları konusunda mücadele etmeye devam ediyor.

Bunda kuşkusuz ki sosyal sorumluluk projelerinin ve farkındalık oluşturmak adına gösterilen tepkilerin önemi büyük. Siz de Türkiye’nin dört bir yanında kadın istihdamının artırılmasına destek veren projeleri takip edebilir, doğudan batıya Türkiye’nin hemen tüm bölgelerinde kadın emeğini destekleyen platformların el emeği ürünler için yaptıkları tanıtımları görebilirsiniz.

Türkiye
Türkiye

Türkiye’de de dünyanın dört bir yanında olduğu gibi kadın olmanın zorluklarıyla karşılaşan pek çok kişi bulunuyor. Ancak artık Türkiye’de ya da dünyada hiçbir kadın yalnız olmadığını biliyor. Dalga dalga yayılan kadın hareketleri, dünyanın dört bir yanına ulaşıyor. Siz de dünyanın dört bir yanında kadınlara destek verebilir, onların kültürlerini, günlük yaşamlarını, yerinde inceleme, gözlemleme fırsatı bulabilirsiniz. Bunun için ucuz uçak bileti ve seyahat ürünleri için pek çok uygun fiyatlara Aerobilet’le ulaşabilirsiniz. Çünkü bir kadın hareketiyle değişebilir dünya!