Ukrayna uçak bileti ile kaleler ülkesi

0
2180

Rusya’nın genellikle gölgesinde kalan bu güzelim ülke, gerek tarihi, gerekse de doğal güzellikleri ile, gezginler için oldukça popüler bir rota. Doğu Avrupa’nın bu büyük ülkesi, ziyaretçilerine unutulmaz bir şehir manzarasının yanında, pek çok kültürel aktivite de sunuyor. Ukrayna uçak bileti ile bu muhteşem ülkeyi keşfedebilir, kendinizi yeni rotalardaki maceralara bırakabilirsiniz.

Ukrayna, inanılmaz derecede göz alıcı bir şekilde inşa edilmiş olan kiliseleri, ormanlarla kaplı dağ manzaraları, cennet gibi bahçeleri ve muhteşem Karadeniz sahil şeridi ile, her çeşit ziyaretçiye alternatifler sunabilecek bir şehir.

Tamamı Avrupa toprakları içinde yer alan en geniş ülke olan Ukrayna, gece hayatı ile de oldukça popülerdir. Ukrayna’yı çoğu kişi Rusya’nın bir uzantısı gibi görse de, aslında işin gerçeği hiç de öyle değil. Ukrayna’nın kendine ait bir dili var ve halkın neredeyse %70’i bu dili kullanıyor.

Ukrayna’da görülecek yerler:

1- Kiev Altın Kapısı

Kiev Altın Kapısı’nın tarihi 1024 yılına dayanır. Askeri amaçlarla, şehrin giriş kapısı olarak inşa edilmiştir. Üzerinden güneş doğduğu için kapıya, “Gökyüzü Kapısı” adı da verilmektedir. Kapı ortaçağda çok ciddi bir tahribata uğrayarak tamamen yıkılmıştır. Bunun üzerine, 1982 yılında, orijinal kapıya en çok benzeyecek şekilde yeniden inşa edilmiştir. Ancak orijinal kapının çağımıza ulaşan hiçbir fotoğrafının olmaması sebebiyle, aslında neye benzediği bilinmemektedir. Kapıyı ziyaret ettiğinizde, mimari detayları yakalayabilmeniz için, kapıya her açıdan bakmanızı tavsiye ederiz. Altın Kapı’ya ulaşım çok kolaydır. Kiev’in her tarafına yayılan metro ağı sayesinde, Altın Kapı’nın tam karşısındaki durakta inebilir ve bu görkemli yapıyı görebilirsiniz.

Altın Kapı’yı ziyaretinizde, mimari detayları yakalayabilmek için, kapıya her açıdan bakmanızı öneririz

2- Kiev Pechersk Lavra

Bu yapı, dünyadaki en görkemli yapılardan biri olarak görülmektedir. Mağaralar Manastırı olarak da bilinen bu tarihi bölge, Ortodoks Hristiyan bir manastırdır. Bölge UNESCO Dünya Mirası Sit Alanı olarak koruma altındadır. Günümüzde Kiev’in en büyük müzelerinden biri olan manastırın tarihi, 1000 yıldan daha eskidir ve renkli bir geçmişe ait çarpıcı eserleri bünyesinde barındırmaktadır. Bir zamanlar keşişlerin yaşam alanı olan manastır arazisinin alt kısmında, bir dizi büyük ve baş döndürücü tünel bulunmaktadır. Pechersk Lavra, pek çok kiliseden oluşan bir kompleks gibi de düşünülebilir. Manastır içerisinde toplam 18 kilise vardır ve bunlardan 6 tanesi de yer altındadır. Burası oldukça büyük olduğu için, burayı gezmeye yarım gününüzü ayırmanızı tavsiye ederiz. Bu yapı, Slav Ortodoks Hristiyanları için ayrıca önemlidir; çünkü onlar için hac yerlerinden biridir.

Kiev Pechersk Lavra UNESCO Dünya Mirası Sit Alanı olarak koruma altındadır

3- Kiev Mikro Minyatür Müzesi

Kiev Mikro Minyatür Müzesi dünyada eşi benzeri olmayan bir müzedir. Hatta bizce, Ukrayna’ya ayak bastığınız anda, görmeniz gereken ilk yerdir. Müze, Ukraynalı mikro minyatür sanatçısı Mykola Syadristy tarafından kurulmuştur ve onun eserlerinden oluşmaktadır. Sanatçının neredeyse tüm eserleri Guinness Rekorlar Kitabı’na girmiştir. Saç teline isim yazan, iğne deliğine Mısır Piramitleri’ni resimleyen sanatçı, dünyadaki yaşayan efsanelerden biridir. Dünyanın en küçük anahtar ve kilidi, dünyanın en küçük saati gibi eserlerin de bulunduğu müzedeki eserleri, büyüteçler yardımı ile izleyebiliyorsunuz. Mikro Minyatür Müzesi, daha önce gördüğünüz hiç bir şeye benzemeyecek.

4- Lviv Arsenal Silah Müzesi

Ukrayna tarihi, güç çatışmaları, kudret gösterileri ve büyük bir ihtişam ile doludur. İşte bunlara şahit olabilmek için, geçmişe dönebileceğiniz bir yer Lviv Arsenal. Şehrin cephaneliği konumundaki Lviv Arsenal binası, geçmişte bölge savunma binası idi. Müzede eski zamanlardan günümüze dek gelen silah ve savunma gereçlerini görmek mümkündür. Binada geçmişte silah üretimi de yapılmaktaydı. Yapıda bulunan zindanlar, işkence odaları ve şehir celladının yaşadığı yer, hala görülebilir. Hatta zindanlardan biri günümüzde kafe olarak kullanılmaktadır.

5- Büyük Vatanseverlik Savaşı Müzesi

İkinci Dünya Savaşı esnasında Kiev, çok ciddi zararlar görmüştür. Bunun üzerine savaşın bir nişanesi olarak, Büyük Vatanseverlik Savaşı Müzesi inşa edilmiştir. Müzede, Doğu Cephesi’nde Alman ve Sovyet güçlerinin savaşı esnasında kullanılmış olan pek çok harita, silah, savunma gereci ve döneme ait fotoğraflar sergilenmektedir. Müzenin en önemli parçası Motherland Heykeli’dir. Bu heykel tam 102 metre boyunda ve 560 ton ağırlığındadır. Bu müze, Ukrayna’nın en büyük müzelerinden biridir. Bu müzenin kuruluş amacı, bir daha asla böyle bir savaşın gerçekleşmemesi gerektiğini, çağlar boyunca göstermektir.

6- Odessa Yeraltı Şehri

Ukrayna’nın Karadeniz kıyısındaki güzel şehri Odessa’da bulunan yeraltı tünelleri, toplam 2500 kilometrelik bir alana yayılmıştır. Bu mesafe, Odessa ve Paris arasındaki mesafeden daha uzundur. Tünellerin henüz 1700 kilometrelik bir kısmının haritası çıkarılabilmiştir. Tünellerin tarihi yaklaşık olarak 1800’lü yıllara dek uzanmaktadır. Bu tünellerde zamanında gerillalar, siyasi suçlular, haydut ve korsanlar yaşamıştır. Tüneldeki yaşam koşulları, mümkün olduğunca geliştirilmiştir. İçeride hastane olarak kullanılan ve ameliyatların yapıldığı alanlar, kadınların yemek yapabilmeleri için ocaklar bulunmuştur.

7- Olesko Kalesi

Oval biçimli bu muhteşem ortaçağ kalesi, yaklaşık elli metre yükseklikteki bir tepenin üzerinde konumlanmıştır. Kaleyi savunma amacıyla inşa edilmiş bir hendek ve duvarlar çevreler. Kalenin etrafında ayrıca çok yoğun bir bataklık vardır. Kale, inşa edildiği 1327 yılından bu yana, Polonya, Litvanya ve Macaristan kültürlerine ev sahipliği yapmıştır. 14. yüzyılda kale oldukça stratejik bir konuma sahip oldu. Kale için pek çok savaş yapıldı. Kalenin içinde sergilenen pek çok tarihi eser vardır ve tarihi odaların büyük kısmı Polonya ve Ukraynalı liderler tarafından kullanıldığı şekliyle korunmuştur.

Olesko Kalesi Polonya, Litvanya ve Macaristan kültürlerine ev sahipliği yapmıştır

8- Palanok Kalesi

68 metre yükseklikteki volkanik bir tepe üzerine konumlandırılan Palanok Kalesi, Fransız mühendisler tarafından zaptedilemez bir kaleye dönüştürülmüştür. Kale Bastille’den sonra, tüm Avrupa tarafından siyasi bir hapishane olarak kullanılmıştır. Kale ayrıca pek çok ünlü aile için de ev olmuştur. Birbirine bağlanan karmaşık bir yer altı geçit sistemine sahip kalenin toplam büyüklüğü 14.000 kilometredir. Palanok Kalesi şu an, kalenin tüm tarihinin anlatıldığı bir müze olarak hizmet vermektedir.

Palanok Kalesi birbirine bağlanan karmaşık bir yer altı geçit sistemine sahiptir

9- Ukrayna Ulusal Çernobil Müzesi

Ukrayna Ulusal Çernobil Müzesi, Ukrayna’nın en korkunç nükleer felaketini, tüm ayrıntıları ile belgelemektedir. 1986 yılında, Kiev’e 140 kilometre uzaklıktaki Çernobil Nükleer Santrali’nde yapılan bilimsel bir deney esnasında, çağımızın en korkunç olaylarından biri meydana gelmiştir. Bilimsel deneyin yanlış gitmesi sonucu oluşan patlamalar, etkilerini nesiller boyunca gösterecek bir felaketle sonuçlanmıştır. Ortalama 150000 kişinin ölümü ile sonuçlanan felaket, bir o kadar kişiyi de dolaylı olarak etkilemiş, sayısız kanser vakasına ve özürlü doğuma sebep olmuştur. İşin en kötü tarafı ise şu; bu felaketin etkilerinin daha 100000 yıl süreceği düşünülmektedir. Müzede sergilenen belgeler, fotoğraflar ve gazete haberleri gibi eşyalar, olayı tüm boyutları ile ziyaretçilere aktarmaktadır.

10- Askania – Nova

Dünyanın en eski step rezervi olan Askania – Nova, kelimelerin çok ötesinde bir güzelliğe sahiptir. Gezegen üzerindeki en korunaklı doğa harikalarından biri olan rezerv, 19. Yüzyılın sonunda Friedrich Falz-Fein tarafından kurulmuştur. Rezerv bugün doğa severler için tam bir cennet konumundadır. Tam bir açık hava müzesi olan rezerv, 11.000 hektar büyüklüğündedir ve pek çoğu tehlike altında olan 500’ün üzerinde bitki türüne ev sahipliği yapmaktadır. Askania – Nova Rezervi aynı zamanda, dünya üzerinde soyu tükenmiş olan ve son örnekleri sadece burada yaşayan 450 tür egzotik kuş ve hayvana da ev sahipliği yapmaktadır.

Askania – Nova pek çoğu tehlike altında olan 500’ün üzerinde bitki türüne ev sahipliği yapmaktadır

11- V. Fomin Botanik Bahçesi

22,5 hektarlık bir alana yayılmış olan dev bahçe, yeşilliklerin ve egzotik bitkilerin sessiz ve dinlendirici dünyasında huzur bulmak isteyen tüm ziyaretçilere kapısını açmaktadır. Bahçe, 143 adedi nadir türler kitabına girmeyi başarmış, 8.000’den fazla bitkinin evidir. Ayrıca dünyadaki en büyük succulent koleksiyonlarından biri de bu bahçededir.

12- Sofiyivka Arboretumu

Bahçe tasarımı, çevre düzenlemesi, peyzaj gibi konulara meraklıysanız, dünyada görebileceğiniz en güzel yerlerden biridir burası. Sofiyivka Arboretum’u aynı zamanda, Ukrayna Ulusal Bilimler Akademisi’nin araştırma enstitüsüdür. Arboretum, yılda ortalama 500.000 kişi tarafından ziyaret edilen, şehrin turistik cazibelerinden biridir. 2000’den fazla bitki türü ile burası, tam anlamıyla yeryüzündeki cennetlerden biridir.

13- Bukovel

Bukovel Karpat Dağları’nın genç kayak merkezlerinden biridir. Ultramodern tesis, Ukrayna’nın en gözde eğlence yerlerinden biridir. 930 metre yükseklikte bulunan Bukovel’de kar sezonu, kasım ayından nisan ayına dek devam etmektedir. 50 kilometreden daha fazla uzunlukta bir kayak parkuruna sahip olan Bukovel, Doğu Avrupa’nın en büyük kayak merkezlerinden biridir.

Bukovel Ukrayna’nın en gözde eğlence yerlerinden biridir

14- Karpatlar Doğa Parkı

Ukrayna’nın en büyük milli parkı olan Karpatlar Doğa Parkı, yaklaşık 515 kilometrekarelik bir alana yayılmıştır. Bu parkın doğal güzelliğini anlatmaya kelimeler yetmez. Hani herkesin evinde yemyeşil bir doğa manzarası resmi bulunurdu eskiden, ağaçların içinde süzülerek bir dere geçer, masmavi bir gök de buna eşlik ederdi. İşte Karpatlar Doğa Parkı’na gittiğinizde, kendinizi bu resmin içindeymiş gibi hissedeceksiniz. Hem gözler hem de ruh için müthiş bir tedavi olan bu parka uğramadan Ukrayna’yı terk etmeyin.

15- Feofaniya

Başkent Kiev’deki tarihi bir semtte bulunan Feofaniya Parkı, yaklaşık olarak 1,5 kilometre karelik bir alan kaplar. 1992 yılında park ilan edilen Feofaniya, Kiev’in en turistik noktalarından biridir. Parkı ziyaret ettiğinizde, yüzlerce yıllık meşe ağaçlarının gölgesinde yürüyebilir, cennetten bir damla gibi olan bu parkın, kendine has çiçek kokusu ile ciğerlerinizi doldurabilirsiniz.

Feofaniya yaklaşık olarak 1,5 kilometre karelik bir parktır

16- Khotyn Kalesi

Eğer yoldan geçen herhangi bir Ukraynalıyı durdurup, ülkenin en etkileyici kalesinin ismini vermesini isteseniz, alacağınız yanıt şüphesiz ki Khotyn Kalesi olur. Kaleye yapacağınız ziyaret, sizi Ortaçağ Dönemi’ne doğru bir geziye çıkaracaktır. Unutmadan söyleyelim, kaleye giriş için bir ücret ödemeniz gerekli; ancak fotoğraf çekmek isterseniz de ayrı bir ücret ödemek durumundasınız.

Khotyn Kalesi ülkenin en etkileyici kalesidir

17- Roshen Çeşmesi

Vinnytsia şehrindeki Güney Buh Nehri’ne inşa edilen çeşme, Ukrayna’da türüne ait ilk çeşme ve Avrupa’nın da en büyük yüzer çeşmesi. Çeşme, nisan ve ekim ayları arasında hizmet vermektedir. Çeşmenin ışıklandırmaları, Tayland ve Güney Koreli şirketler tarafından yapılmaktadır.

Roshen Çeşmesi Avrupa’nın da en büyük yüzer çeşmesidir

18- Odessa Opera ve Bale Tiyatrosu

Lüksün sembolü olan Odessa Opera ve Bale Tiyatrosu, 1810 yılında kapılarını izleyiciye açmıştır. Yapı Odessa’nın en eski tiyatosudur. 1873 yılında geçirdiği büyük bir yangın sonucu yıkılan tiyatro, 1887 yılında yeniden yapılmıştır. Tiyatronun en tanınmış bölümleri, neo-barok tarzın en güzel örneklerinden biri olan ana tiyatro salonu ve Potemkin Merdivenleri’dir. At nalı şeklindeki ana salonun, karmaşık ve hayranlık uyandıran tasarımı, ona bakan herkesi şaşırtmaktadır.

Hayranlık uyandıran Odessa Opera ve Bale Tiyatrosu

19- Pyrohiv

Kiev’de benzersiz bir deneyimi size yaşatacak olan açık hava müzesi Pyrohiv, Ukrayna mimarisinin farklı yöntemlerini bir arada sergileyen bir açık hava müzesidir.

Pyrohiv Ukrayna mimarisinin farklı özelliklerini yansıtan açık hava müzesidir

20- Kırlanıç Yuvası

Ukrayna’nın bir diğer masalsı ve belki biraz da ürkütücü bir yapısı olan Kırlangıç Yuvası, tam olarak bir uçurumun kenarında, tehlikeli bir biçimde yapılandırılmış, neo-gotik tarzda bir kaledir. Döneminde yazlık ev olarak da kullanıldığı düşünülen yapının, muhteşem bir manzarası vardır. Kırlangıç Yuvası, daha önce gördüğünüz hiç bir kaleye benzemiyor.

Neden Ukrayna?

Gördüğünüz gibi Ukrayna, hem tarih hem de doğa severler için bir cennet. Ülkenin tamamında görülmeye değer öyle çok yer var ki, eminiz Ukrayna’ya bir kez gitmek, size yeterli gelmeyecek. Yolculuğunuz boyunca ayak bastığınız hemen her yere hayran kalacaksınız ve sıkılmaya hiç vaktiniz olmayacak. Üstelik şimdi Aerobilet ile, dilediğiniz zaman Ukrayna’ya ucuz bilet bulabilir, size sunduğumuz kampanya ve avantajlardan yararlanabilirsiniz.