Avustralya uçak bileti ile yeni bir kültüre yolculuk

0
3665
Avustralya uçak bileti ile yeni bir kültüre yolculuk
Avustralya uçak bileti ile yeni bir kültüre yolculuk

Avustralya uçak bileti ile yeni bir kültüre kanat açabilir, dünyada en iyi yaşam kalitesini sunan ülkeler arasında ikinci sırada olan Avustralya’yı tanıyabilirsiniz. Dünyadaki şehirler arasında en yaşanılabilir şehir olan Melbourne de, Okyanusya’da bir kıta ülkesi olan Avustralya Milletler Topluluğu içinde bulunuyor. Avustralya kıtası her mevsimde turist çeken pek çok özelliğe sahip. Barındırdığı vahşi yaşam parkları, Tazmanya Adası, Uluru Ayers Rock ve Kata Tijuta Milli Parkı, ölmeden görülmesi gereken yerler arasına girebilecek pek çok güzellik saklıyor. Bir koalaya sarılmak, kanguruların yavrularını nasıl taşıdığına canlı canlı şahit olmak ve Tazmanya canavarını doğal ortamında görmek için bir Avustralya uçak bileti almalısınız.

Avustralya kıtası sadece güzel ve sevimli hayvanları değil çok tehlikeli canlıları da barındıran bir ülke. Öyle ki tehlike kategorisine bakıldığında bu canlıların dünyanın en tehlikeli canlıları olduğunu söylemek mümkün. Bunlara kutu deniz anasını, zehirli örümcekleri ve beyaz köpekbalıklarını örnek verebiliriz. Ancak bu örümceklerle şehir içinde karşılaşmak pek mümkün değil. Ayrıca siz Avustralya gezilecek yerler listesinde ilk sıralarda olan parkları gezerken, bu tehlikelere karşı park görevlileri gerekli uyarıları yaparak önlem alıyorlar.

Avustralya sözcüğü “güneydeki” anlamına gelen “Latin australis” sözcüklerinden türemiş. Bu sözcük öbeğinin aslı, 2.yy.’da ortaya çıkan ve “bilinmeyen bir güney toprağı” anlamına gelen “Terra australis incognita” imiş. Hollandalılar burayı keşfettiklerinde buraya Nova Hollandicus ya da Yeni Hollanda deseler de; kâşif Matthew Flinders buraya Terra Australis adını vermiş ve kıta için bu isim kullanılmış. 1824’te İngiliz Deniz Kuvvetleri resmî ismi Avustralya şeklinde kabul etmiş. Avustralyalılar içinse Assuie sözcüğü kullanılmış.

Avustralya Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Avustralya kıtası hakkında bilmeniz gereken ilk bilgi, ülkenin en büyük şehri Sydney olsa da başkentinin Canberra olduğudur. Ayrıca ülke altı eyalete ayrılır ki bunlar Victoria, Tasmania, Güney Avustralya, Queensland, Batı Avustralya ve New South Wales’tir. Biyoçeşitlilik konusunda kıta ziyaretçilerini çokça tatmin eder. Tohumlarına çok değer veren ülke, onların güvenliğini yasalarla sağlar. Avustralya’da İngilizce konuşulur ve resmî dildir. Aborjin yerlileri kendi dillerini konuşur.

Avustralya tarihi, bu kıtayı Willem Janszoon’un 1606 yılında görmesi ile başlamış. Sonra 1770 yılında New South Wales toprakları James Cook tarafından Britanya topraklarına katılmış ve toprakları sömürmek için koloniler kurulmuş. Bundan sonra ülkenin sömürge olduğu uzun bir dönem başlamış. Avustralya ancak 1986’da Birleşik Krallık ile bağlarını koparmış.

Avustralya Kültürüyle Tanışın

Avustralya, kültürü ile turistleri etkileyen bir ülke olarak öne çıkıyor. Buradaki insanların eşitliği savunması ve devletin sosyal hizmetlere önem vermesi yaşam kalitesini yükseltirken, göçmenlerin buraya akın etmesine neden olmuş. Avustralya’nın dünyadaki en yaşanılabilir şehirleri barındırması sadece yaşamın güvenli olmasından değil, buradaki insanların iletişime açık olması ve rahat olmasından kaynaklanıyor.

Avustralya Seyahati İçin İdeal Zaman

Güney Yarım Küre’de bulunan Avustralya kıtası bizim yaşadığımız mevsimlerin tersini yaşıyor. Yani Türkiye’de kış yaşanırken, orada yaz yaşanıyor. Yaz mevsimi çok sıcak olsa da güney bölgelerde sıcaklıklar yüksek olmuyor. Avustralya uçak bileti almak için uygun zaman festivallerin olduğu dönemler olabilir. En çok ilgi çeken festival LGBTİ onur yürüyüşünün de gerçekleştiği Mardi Gras Festivali olarak öne çıkıyor. Festival 1979 yılından bu yana Sydney’de gerçekleşiyor ve çok turist çekiyor. Aborjinler için düzenlenen Spirit Festival, Indigenous Arts Festival ve Homeground Festivali de ilgi çeken festivaller arasında yer alıyor.

Avustralya seyahati için ideal zaman
Avustralya seyahati için ideal zaman

Yılbaşı buraya gelmek ve ilginç yılbaşı gelenekleri olan 12 ülke arasında olan Avustralya’da yeni yıla girmek için ideal bir zaman olabilir. Zira Avustralyalılar 10’dan geriye sayarken denize girmek gibi bir geleneğe sahipler.

Avustralya uçak bileti ve Avustralya vizesi almadan önce haberdar olmanız gereken tarihler de Avustralya Open spor etkinlikleri. Bu etkinlikler Ocak ayında düzenleniyor ve turistleri Melbourne’e çekiyor.

Avustralya’ya Nasıl Gidilir?

Yepyeni bir kültür tanımak ve keyifli bir yolculuk yapmak için Avustralya uçak bileti alırken aktarmalı İstanbul – Sydney uçuşlarını tercih edebilirsiniz. Bu seyahat için Avustralya vizesi almanız gerektiğini unutmayın. Avustralya vizesi turist olarak seyahat ederken almakta zorlanmayacağınız bir vizedir. 3, 6, 12 aylık olarak verilen vizeyi almak için Australian Embassy sitesine girerek ImmiAccount oluşturun. Bu hesapla internet üzerinden başvuru yaparsanız, vize başvurunuz öncelikli olarak değerlendirilecektir. Ardından harika kıtayı görmek için kurduğunuz hayâlleri gerçekleştirecek Avustralya vizesi başvurunuz onaylanacaktır.

Avustralya Gezilecek Yerler Listesi

Avustralya uçak bileti alarak bu harika kıta üstünde bulunan güzellikleri görmek için pek çok sebep var. Sydney opera evini görmek, Uluru Ayers Kayası’nı ve Tijuta Millî Parkı’nı gezmek, Mardi Gras Festivali’ne katılmak, Aborjinlerin kültürünü yaşatmak için düzenlenen özel festivallere tanık olmak bunlardan bazıları. Elbette bu kıtanın her yerini kısa sürede gezmek mümkün değil. Bu yüzden Avustralya gezilecek yerler listemizde mutlaka görmeniz gereken yerleri sıralayacağız.

Sydney

Avustralya gezilecek yerler listemizin başında elbette Sydney geliyor. Sydney’de görmeniz gereken pek çok yer var.

Sydney, Avustralya
Sydney, Avustralya

Sydney Köprüsü (Harbour Bridge)

Sydney Köprüsü 134 metre yüksekliğiyle ve en geniş çelik kemer köprü olmasıyla dünya çapında ünlü bir köprü. Avustralyalıların Sydney Opera Evi manzarasını izleyerek altında piknik yaptığı bu köprüye; gün içinde, gün batımında ve geceleyin olmak üzere üç ayrı tırmanma turu düzenleniyor.

Sydney Köprüsü (Harbour Bridge), Avustralya
Sydney Köprüsü (Harbour Bridge), Avustralya

Sydney Opera Evi

Harika mimarî tasarımı ile UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren ve dünyadaki herkesin görür görmez tanıdığı Sydney Opera Evi, şehrin simgesi olarak biliniyor. Tahmin edilenin çok üstünde bir bütçe gerektirdiği için yapımı uzun süren bu büyük bina, Sydney Limanı’nda bulunuyor ve çok sayıda sahne barındırıyor. Buraya geldiğinizde binanın içinde bir tur atmak yerine, sahnelenen gösterilerden bir bilet alarak canlı bir etkinlik izlemelisiniz.

Sydney Opera Evi, Avustralya
Sydney Opera Evi, Avustralya

Bondi Beach

Sydney’de ünlü plajlarda güneşlenmeden dönmemelisiniz. Bondi Beach, gelen turistlerin olduğu kadar şehir insanlarının da mutlaka gittiği bir kumsal. Çünkü burası şehir merkezine çok yakın. Bu kumsalın yanı sıra sahil şeridi boyunca Coogee Beach, Manly Beach ve Palm Beach’i de Avustralya gezilecek yerler listenize ekleyebilirsiniz.

Bondi Beach, Avustralya
Bondi Beach, Avustralya

Royal Botanic Gardens

Avustralya kıtası için botanik parkları ve vahşi yaşam parkları ile ünlü demiştik. Botanik parklarından biri olan Royal Botanic Gardens, 1816 yılından beri ziyaretçilere açık. Liman manzaralı parkın turistler için en güzel yanı girişin ücretsiz olması. The Bennelong ve The Palace Gardens ile The Middle Gardens ve The Lower Gardens olmak üzere dört kısımdan oluşan ve 8900 bitki türüne ev sahibi olan parkta botanik kitapları, dinlenebileceğiniz kafeler ve sahile çıkan II. Elizabeth Kapısı var.

Royal Botanic Gardens, Avustralya
Royal Botanic Gardens, Avustralya

The Art Gallery of NSW ve Canberra National Gallery

Royal Botanic Gardens’tan çıktıktan sonra gezebileceğiniz bu sanat müzeleri ülkenin en iyileri. Burayı mutlaka görmenizi önermemizin nedeni, müzede  Aborjinlerin kültürünü yansıtan sanat eserleri olması. Üstelik bu müzede bulunan resimlerin 44 tanesi ülkedeki 100 başyapıt arasında sayılıyor. Ayrıca buraya da giriş ücretsiz.

Mavi Dağlar

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan Mavi Dağlar, üstündeki sisin renginin hafifçe maviyi andırması nedeniyle bu adı almış. Buraya geldiğinizde dağların eşsiz havasını solumak için bir doğa yürüyüşü yapmalı ve bir gece kamp yapmalısınız. Avustralya’nın zengin bitki örtüsüne ve biyoçeşitliliğine sahip olmasının yanı sıra, nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan canlıları barındıran bu dağları görmek için kesinlikle bir Avustralya uçak bileti almaya değer.

Melbourne

Avustralya’da görmeniz gereken ikinci şehir tabii ki Melbourne. Bu şehrin pek çok önemli kültürel etkinliğe ev sahipliği yapması onun ülkedeki ikinci kalabalık şehir olmasına neden olmuş. Dünyanın en yaşanılabilir şehri olan Melbourne, bu özelliği nedeniyle en çok turist çeken ve göç alan şehirlerden biri. Buraya seyahat etmek için en ideal dönemler, Avustralya Açık Tenis Turnuvası’nın ve Formula 1 Grand Prix’in düzenlendiği tarihler olarak öne çıkıyor.

Melbourne, Avustralya
Melbourne, Avustralya

Yarra Nehri

Melbourne içinde huzur dolu bir bölge olan Yarra Nehri, sadece turistlerin değil Melbourne’de yaşayanların da en çok vakit geçirdikleri yer. Burada kano ile gezebilir, bisiklet sürebilir ya da yürüyüş yapabilirsiniz. Yarra Nehri’nin en güzel yanı şehrin merkezinde olsa da, size kendinizi şehrin dışında imiş gibi hissettirmesi.

Yarra Nehri, Avustralya
Yarra Nehri, Avustralya

Royal Botanic Gardens Victoria

Sydney’deki botanik bahçesine benzeyen bir bahçe de Melbourne’de bulunmakta. Ancak bu bahçe on binden fazla bitki türünün yanı sıra, araştırma merkezlerini ve nesli tehlike altında olan bitki türlerini barındırmasıyla diğerine göre çok daha büyük.

Puffing Billy Railway

Puffing Billy demiryolu hattı Melbourne’de 1900’lerin başından beri kullanılan bir hat olarak turistlerin ilgisini çekiyor. Seyahat için değil, sadece keyifli bir gezi için kullanılan hat ailelere de açık. Bu trenle yeşilin içinde lezzetli bir yemek ve içecek eşliğinde güzel bir gezi yapabilirsiniz.

Puffing Billy Railway, Avustralya
Puffing Billy Railway, Avustralya

Orijinal hâliyle ayakta duran St. Patrick Katedrali ve Bazilikası, St. Paul Katedrali ve Melbourne Müzesi’nin yanı sıra, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren Royal Exhibition Building ve Carlton Gardens Melbourne’de görmeniz gereken diğer yerler arasında bulunuyor.

Tazmanya

Avustralya’nın UNESCO Doğa Mirası Koruması altındaki bir eyaleti olan bu ada, her yıl pek çok turistin ziyaret ettiği güzel üzüm bağlarına, harika botanik bahçelerine ve vahşi yaşam bahçelerine sahip. Burası şarabı ve birasıyla meşhur olduğu gibi yemekleriyle de meşhur.

Tazmanya, Avustralya
Tazmanya, Avustralya

Tazmanya’da Bonorong Vahşi Yaşam Parkı’nda Tazmanya canavarını ve koalaları görebilir, Mount Field’de güzel bir orman yürüyüşü yapabilir, Tahune Ormanı’nda iskeleler üstünden geçerek ağaçlara tepeden bakabilirsiniz. Tazmanya’ya gelirken valizinizde bulunan her şeyi yazılı olarak bildirmeniz ve bu konuda açık olmanız gerektiğini belirtelim.

Adelaide

Avustralya’da mutlaka gezmeniz gereken bir kent olan Adelaide’da Tandanya National Aboriginal Cultural Institute yani Aborjin Kültür Enstitüsü’nü, Adelaide Botanik Bahçesi’ni ve Güney Avustralya Parlamento Binası’nı görmelisiniz.

Adelaide, Avustralya
Adelaide, Avustralya

Uluru (Ayers Rock) ve Kata Tijuta Milli Parkı

Gün içinde Güneş’in hareketi ile kızıl, turuncu ve kahverengi gibi farklı renkler alan Uluru Kayası, Kata Tijuta içinde bulunan ve ilginç özelliklere sahip bir kaya olarak çok sayıda turisti buraya çekiyor. Uluru, Avustralya’nın çöl kısmında kumtaşından oluşmuş ve Aborjinler için kutsal sayılıyor. Kayanın en dikkat çekici yanı, büyük kısmının yerin altında olması. Yani bu kaya aslında milyonlarca yıl önce coğrafî hareketler sonucunda yeryüzüne çıkmış. Uluru’nun etrafını yürüyerek gezmek isterseniz 4 saatinizi ayırmalısınız. UNESCO Dünya Kültür ve Dünya Doğa Mirası Listesi’nde yer alan Kata Tijuta Kayalıkarı görülmeye değer.

Uluru (Ayers Rock) ve Kata Tijuta Milli Parkı, Avustralya
Uluru (Ayers Rock) ve Kata Tijuta Milli Parkı, Avustralya

Kata Tijuta içindeki kayalıklar Aborjinlerin kutsal saydığı, ve törenler yaptığı noktalar arasında yer alıyor. Üstelik Aborjinlerin bu kayalıklara dayandırdığı mitolojik hikâyeler de mevcut.

Kakadu National Park

Avustralya’da en çok turist alan yerlerin başında gelen bu park, ülkede UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan diğer bir bölge. Bu parkın en önemli özelliği, dünya üstünde en uzun süre yaşayan kültürü barındırması. Nitekim burası 40 bin yıl boyunca Aborjinlere ev olmuş. Aborjinlerin kültürünü tanımak istiyorsanız buraya gelmeli ve kaya resimlerinin yanı sıra çok çeşitli canlı türlerini görmelisiniz. Parka adını veren cackatoos (kakadu) papağanlarını da ormanda uçarken görebilirsiniz.

Kakadu National Park, Avustralya
Kakadu National Park, Avustralya

Avustralya Mutfağı

Avustralya mutfağı, ülkede görülen Akdeniz ikliminin etkisiyle yabancılık çekmeyeceğiniz tatlar barındırıyor. Sebze ve meyve ağırlıklı olan yemekleriyle ve makarna ve şaraplarıyla ünlü ülkenin vegemitesini ve tim tam çikolatasını tatmalısınız.

Avustralya Mutfağı
Avustralya Mutfağı

Avustralya Uçak Bileti Sizi Yeni Bir Kültürle Tanıştırsın

Avustralya’nın harika biyoçeşitliliğini ve kültürünü bir Avustralya uçak bileti ile tanıyabilirsiniz. Avustralya vizesi için gerekli işlemlere başlamadan önce İstanbul – Sydney arası gidiş ve dönüş uçak biletinizi Aerobilet ana sayfasına girerek alın ve en yaşanılabilir kıtaya uçun.